28.9 C
Aigio
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «Στόχος η μείωση ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας»

– Η σταθεροποίηση του ΕΣΥ είναι από τα πιο σημαντικά κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και προσθέτει: «Πέραν αυτού, η ψυχική υγεία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα ενώ ένα κομβικό στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας»

Με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας, που αφορούν τον νευραλγικό χώρο της δημόσιας υγείας, τις στρεβλώσεις και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί εργαζόμενοι, τις καταστάσεις δυσκολίας που βιώνουν οι ίδιοι πολίτες.

Επιτόπια ρεπορτάζ – αυτοψίες της εφημερίδας μέσα στα νοσοκομεία της Πάτρας και κατά τη διάρκεια των εφημεριών, που εντάσσονται στην εξ αρχής πρόθεση της «Πολιτείας», να συμβάλλει στην ανάδειξη κενών που πρέπει να καλυφθούν, στην γνωστοποίηση προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Και ένα από τα αυτονόητα ερωτήματα – απορίες, είναι αν πέρα από το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία του, πέρα από την Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που στη φύση των αρμοδιοτήτων της είναι όλα τα παραπάνω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει «ανοιχτό» πεδίο δράσης και η Αντιπεριφέρεια Υγείας, εν προκειμένω, αν μπορεί πράγματι να παρέμβει και σε τι βαθμό.

Απαντήσεις σε αυτά δίνει η ίδια Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Άννα Μαστοράκου μέσω της σημερινής συνέντευξής της στην εφημερίδα. Η δική της προσέγγιση δε, έχει πρόσθετη σημασία εφόσον η ιδιότητά της είναι διπλή, καθώς κατέχει και την θέση Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και η ίδια γνωρίζει εκ των έσω και σε όλο τους το βάθος, τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τα παράπονα του ιατρικού κόσμου.

Ιδού, λοιπόν, τι απαντά η ίδια…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  

  • Ποιο είναι το πλάνο για το επόμενο χρονικό διάστημα, ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας; Ποιοι είναι οι στόχοι στην ατζέντα και ποια η ιεράρχησή τους;

Η πρόσφατη ένταξη της Περιφέρειεας Δυτικής Ελλάδας στο δίκτυο των Υγιών Περιφερειών του ΠΟΥ επισύρει μαζί της την αναβάθμιση στους στόχους της βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας, με ενθάρρυνση της εφαρμογής πολιτικών και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, μέσω της πρόληψης ασθενειών και της προαγωγής υγιεινών τρόπων ζωής. Μέσα από αυτό το δίκτυο, προκύπτουν συνεργασίες και ένα διαδραστικό πλαίσιο ανταλλαγής γνώσης και βέλτιστων πρακτικών, ώστε να βελτιώσουν τη διαχείριση θεμάτων υγείας σε πρακτικό επίπεδο.

Οι περιφέρειες στο δίκτυο εργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών υγείας για όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης και υιοθετούν πρακτικές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η μείωση της ρύπανσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Στόχος είναι η μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες για καλή υγεία. Τέλος επιδιώκεται η ενδυνάμωση της συμμετοχής της κοινότητας:και των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία και ευημερία τους, προωθώντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Π.Δ.Ε. ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας είναι ένας …μικρός Υπουργός Υγείας της τοπικής κοινωνίας. Αλλά μέσα σε έναν σωρό προβλημάτων και στρεβλώσεων. Το θέμα είναι, πόση τελικά δύναμη έχει βάσει αρμοδιοτήτων, για να κάνει πράγματα, να αλλάξει, να βελτιώσει… Μήπως τα… χέρια είναι δεμένα;

Οι αρμοδιότητες του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας καθορίζονται από ένα πολύ περιοριστικό πλαίσιο καθώς η κεντρική εξουσία δεν φαίνεται να επιθυμεί να εκχωρήσει μερίδιο εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση Β βαθμού. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές και τις αποδοτικές πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου οι κατά τόπο Περιφέρειες παίζουν κομβικό ρόλο στη χάραξη πολιτικών υγείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αυτό είναι από τα πιο κυρίαρχα θέματα που διεκδικεί η Ένωση Περιφερειών από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

– Τα προβλήματα στη δημόσια Υγεία είναι γνωστά σε όλους, δεν χρειάζονται περιγραφή. Ποια πιστεύετε, όμως, ότι πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ‘πρεπε να γίνουν για να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση;

Η σταθεροποίηση του ΕΣΥ είναι από τα πιο σημαντικά κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας. Δευτερευόντως, η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και ο έλεγχος των δαπανών υγείας (φάρμακο, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ).

Πέραν αυτού, η ψυχική υγεία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και της πρόσβασης σε φροντίδα για άτομα με ψυχικές διαταραχές. Η πρόληψη ασθενειών, ιδιαίτερα μέσω του εμβολιασμού, της προώθησης υγιεινών τρόπων ζωής, και της πρόληψης χρόνιων παθήσεων (όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα).

Τέλος, ένα κομβικό στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας και της βελτίωσης της διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων, με κεντρικό στόχο, τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ 

Στο προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας» προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη για τον αυξημένο αριθμό ιατρών οι οποίοι ήταν ή είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και ζήτησαν ή ζητούν σε παρόντα χρόνο, βεβαιώσεις άσκησης επαγγέλματος προς εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αποδεικνύουν ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ιατρών που έφυγαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Και ότι παραμένει αυξημένος και στις μέρες μας. Χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται και ο αριθμός των νέων σε ηλικία ιατρών που μεταναστεύουν αμέσως μετά το πτυχίο και προτού εγγραφούν στον Ιατρικό Σύλλογο. Δείτε τι απαντά στο σχετικό ερώτημα η κα Μαστοράκου. 

  • Ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τι απαντάτε για τους ιατρούς οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας; Είναι κάτι που επαληθεύεται και στην Πάτρα. Πώς θα μπορούσε να αποτραπεί ή να μειωθεί η ροή εξόδου…;

Τα τελευταία 10 χρόνια, 874 ιατροί αποχώρησαν από το δυναμικό του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, με σκοπό να μεταβούν στο εξωτερικό. Δηλαδή, περίπου το 43% του δυναμικού του Συλλόγου που υπερβαίνει τα 2.000 μέλη. Μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών είναι σταθερός τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν πάνω από 1.200 φοιτητές Ιατρικής από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι μικρό ποσοστό των νέων ιατρών παραμένουν στην περιοχή μας μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και πολύ λίγοι έρχονται από άλλες περιοχές. Προφανώς το προβληματικό επίπεδο εκπαίδευσης, το μεγάλο εργασιακό φορτίο και το χαμηλό επίπεδο αμοιβών στη χώρα μας αποτρέπουν τους νέους ιατρούς στο να παραμείνουν εντός των συνόρων και η αναζήτηση εκπαιδευτικών Νοσοκομειακών κέντρων στο εξωτερικό, είναι πλέον παγιωμένη πρακτική.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα