17.9 C
Aigio
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αντιμετώπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό απαίτησε η αντιπροσωπεία του Δήμου Πατρέων


Με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής:

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχεύτευσης) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΔΕΥΑ Πάτρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Διονύση Κλάδη, τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Γιώργο Μαστραντωνάκη, καθώς και αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων της, με επικεφαλής τους Κώστα Μπαϊλό (πρόεδρο) και Γιώργο Μάρκου (μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ).

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που αναμένεται να φέρει ιδιωτικοποιήσεις, χαράτσωμα και χειρότερες υπηρεσίες στο λαό και διάλυση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο που κρίνεται, με τις νέες αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, είναι αν θα συνεχιστεί η πορεία ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού ή αν θα διεκδικηθεί αυτό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό απέναντι σε ένα συνολικό πολιτικό, νομοθετικό πλαίσιο για εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και σε άλλους όπως π.χ. στην ενέργεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξέφρασε και την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, στους νέους κανόνες τιμολόγησης του νερού μέσω της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) που θα επιφέρει νέα βάρη στους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων. Ο Δήμαρχος απαίτησε να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ.

Τόνισε πως τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν βασικές επιλογές της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς, όπως συνέβη και με την ενέργεια, με τα βάρη να φορτώνονται στις «πλάτες» του λαού με διαχρονική κυβερνητική ευθύνη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με το νερό αφού ο λαός πληρώνει πολλά μέσω συνολικά της φορολογίας του και πρέπει να του επιστραφούν υπηρεσίες, βάση των αναγκών που έχει.

Με βάση αυτά ο Δήμαρχος, κάλεσε σε αγωνιστική διεκδίκηση, από κοινού με το λαό, ενώ τα αιτήματα Δημοτικής Αρχής και ΔΕΥΑΠ, κατατέθηκαν και από τον Πρόεδρο της τελευταίας, Διονύση Κλάδη στη Γ.Σ., απέναντι και σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που ανέφερε το προεδρείο της ΕΔΕΥΑΠ, απαιτώντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση μείωση των τιμολογίων και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσει ο λαός τις αυξήσεις αυτές.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να αποτρέψουμε την εφαρμογή των δύο συγκεκριμένων τελών που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του νερού.
  • Την αποκλειστικά κρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση της επάρκειας, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να ενταχθεί και η διαχείριση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ώστε το νερό να παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ και κατ’ επέκταση στον Πατραϊκό λαό.
  • Τη χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους για την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και την άμεση υλοποίησή τους.

Όπως τόνισε επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, τα αιτήματα και ο αγώνας αυτός πρέπει να υπηρετεί την ανάγκη, ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το νερό θα κατοχυρώνεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα