O Aντώνης Καβάγκας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων μέσω του δήμου:
Θα αναφέρω τρία παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία μπορεί ένας δήμος να υποστηρίξει τους ντόπιους παραγωγούς και να συμβάλει στην προώθηση των προϊόντων τους
1. Στο Δήμο Πλατανιά στα Χανιά οι αγρότες μέσω της νέας τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Ο δήμος, για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, δημιούργησε μια ψηφιακή εφαρμογή προβολής τοπικών προϊόντων. Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και φέρνει σε άμεση επαφή τον παραγωγό με τον καταναλωτή χωρίς κόστος. Έτσι συμβάλλει στην ώθηση του αγροτικού τομέα της περιοχής, ενισχύει την προβολή των τοπικών προϊόντων και προάγει την τοπική οικονομία. Μια αντίστοιχη εφαρμογή θα μπορούσε να λειτουργήσει και στον δικό μας Δήμο δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς κόστος. Η πλατφόρμα θα υποστηρίξει τους παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις στον κλάδο της αγροδιατροφής.
2. Τα τοπικά προϊόντα προσπαθεί να προωθήσει ο Δήμος Φαιστού. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου έχουν τοποθετηθεί προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, φορείς και επιχειρήσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εκθέσουν τα προϊόντα τους, αλλά και παράλληλα στους δημότες να τα γνωρίσουν και να ενημερωθούν για αυτά. Έτσι ο Δήμος προβάλλει και προωθεί την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Στην περίπτωση του Δήμου μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εκθετήριο των προίόντων μας οποιοσδήποτε κλειστός χώρος (π.χ. παλιά σταφιδαποθήκη ).
3. Στην Πρέβεζα γίνεται κάθε χρόνο “Γαστρονομικό Φεστιβάλ”. Η δράση αυτή εντάσσεται στο Εργο «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» και έχει στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με την σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά street food festival (υπαίθρια φεστιβάλ φαγητού) του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παραγωγοί της περιοχής έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό. Επίσης μάγειρες δημιουργούν με μοναδικό τρόπο πρωτότυπα πιάτα με τοπικά προϊόντα και τα προσφέρουν στο κοινό. Εμείς βέβαια κάνουμε κάτι παρόμοιο, τα “Οινοξένεια”, με τα οποία διαφημίζουμε τα τοπικά κρασιά μας. Μπορούμε όμως να διευρύνουμε τις εκδηλώσεις και σε άλλα προϊόντα μας ( σταφίδα, λάδι, ελιές, λεμόνι).