Μόνο στην Πάτρα τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις κυκλωμάτων που παρείχαν με το αζημίωτο «κουτιά» σύνδεσης με συνδρομητικά κανάλια, έναντι ευτελούς ποσού (συνήθως 15 ευρώ το μήνα). Η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβεί σε συλλήψεις, έγιναν προφυλακίσεις, όμως οι Πατρινοί που είχαν «αγοράσει» τους μαϊμού αποκωδικοποιητές, συναινώντας ουσιαστικά στην «πειρατεία» δεν είχαν τιμωρηθεί!
Να θυμίσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν στοιχεία («πελάτες» με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις καταχωρημένοι στους υπολογιστές των «εγκεφάλων» των κυκλωμάτων) οι οποίοι όμως δεν εκλήθησαν από τις αρμόδιες Αρχές.
Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο οι θιγόμενες εταιρείες συνδρομητικών καναλιών… τους έκαναν πελάτες. Σήμερα στην Πάτρα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, το καθεστώς δεν έχει αλλάξει. Επιτήδειοι πωλούν τα «κουτιά» σε πελάτες τους, έτσι ώστε να τους παρέχουν με ελάχιστο ποσό… το σύνολο των συνδρομητικών καναλιών… στο σπίτι τους!
Και εκεί που θα πλήρωναν για όλα αυτά πάνω από 100 ευρώ το μήνα, πλέον… με 15 ευρώ έχουν τα πάντα. Επειδή λοιπόν η «γάγγραινα» δεν τελειώνει, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, θα προβλέπει βαριές ποινές για τους «πελάτες», δηλαδή όσους έχουν παράνομο αποκωδικοποιητή στο σπίτι τους.
Υπάρχει πρόβλεψη να ξεκινά από τα 600 ευρώ για όποιον συλληφθεί να κάνει χρήση πειρατικών υπηρεσιών και θα φτάνει πολύ υψηλότερα. Το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα ήταν ένα από τα αυτά που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο νέος CEO του OTE, Κώστας Νεμπής, με τους δημοσιογράφους και όπως ειπώθηκε η αντιμετώπιση της πειρατείας είναι ένας από τους καταλύτες για να μεγαλώσει η συγκεκριμένη αγορά και από το 30% που είναι σήμερα η διείσδυσή της στα νοικοκυριά, θα φτάσει στο 50% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Το νομοσχέδιο που το περιμένουν εδώ και καιρό τόσο η COSMOTE, όσο και η NOVA θα περιλαμβάνει διατάξεις που ουσιαστικά θα καταλογίζουν ευθύνη και στον χρήστη-κάτοχο πειρατικού περιεχομένου. Η ταυτοποίησή του θα γίνεται με διάφορους τρόπους, από το πελατολόγιο όσων πειρατών συλλαμβάνονται με αντιστοίχιση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (ΙΡ) του χρήση, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω της εφορίας.