17.4 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ασανσέρ οι τιμές και τον Ιούνιο: Πού κερδίζει και πού χάνει τη μάχη με τον πληθωρισμό η Ελλάδα

«Μήνα με το μήνα» μάχη με την ακρίβεια δίνουν Ελλάδα και Ευρώπη, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τον Ιούνιο στην 8η θέση μεταξύ των 20 χωρών της ευρωζώνης και αισθητά χαμηλότερα από Ισπανία και Πορτογαλία με τις οποίες συχνά συγκρίνεται. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν μάλιστα, εμφανίζεται να έχει τον 2ο χαμηλότερο σε αύξηση πληθωρισμό στα τρόφιμα, την 3η μεγαλύτερη μείωση πληθωρισμού στο κόστος Ενέργειας, αλλά και την 5η μικρότερη αύξηση στις Υπηρεσίες.

Η εικόνα συνεχώς αλλάζει αλλά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τις χώρες της Ευρωζώνης:

– Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση (μαζί με την Σλοβακία) με τον ετήσιο εναρμονισμένο τιμάριθμο να ανέρχεται σε 2,4% έναντι 2,5% σε όλη την Ευρωζώνη. Τον ίδιο μήνα η Ισπανία είχε πληθωρισμό 3,5% και η Πορτογαλία 3,1%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Επί 4 συνεχόμενους μήνες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πέφτει (Μάρτιος 3,4%, Απρίλιος 3,2%, Μάιος 2,4% Ιούνιος 2,4%). Και παραμένει επί τρεις μήνες χαμηλότερος από της Ισπανίας (Απρίλιος 3,4%, Μάιος 3,8%, Ιούνιος 3,5%) αλλά και δύο μήνες χαμηλότερος από την Πορτογαλία (Μάιος 3,8%, Ιούνιος 3,1%).

– Ειδικά στα τρόφιμα, μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν στοιχεία, η Ελλάδα τον Ιούνιο είχε την 2η μικρότερη αύξηση κατά 1,3%, μετά την Σλοβακία όπου η αύξηση δεν ξεπέρασε το 0,8%. Το σημαντικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών αυξήθηκε σχεδόν στο μισό, εν σχέσει με τον Μάιο που η αύξηση έφτανε στο 2,4% και τον Απρίλιο που «έτρεχε» με 4,8%.

– Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε στη χώρα μας ο Τιμάριθμος στην Ενέργεια, εμφανίζοντας σταθερά μεγάλη μείωση κάθε μήνα σε σχέση με πέρυσι (-2,5% τον Ιούνιο, -1,8% τον Μάιο, -1,4% τον Απρίλιο, -1% τον Μάρτιο, -2,8% τον Φεβρουάριο, -6,4% τον Ιανουάριο). Συνολικά στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο σημειώθηκε άνοδος 0,2%. Μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν μόνον η Ιταλία (-8,6% σε ετήσια βάση) και η Φιλανδία (-8,5%). Αντιθέτως μεγάλη αύξηση καταγράφουν αρκετές άλλες χώρες (Γαλλία +4,5%, Κύπρος +9%, Βέλγιο +26,3%).

Αν και η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί με την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων, τα πρώτα δείγματα αποκαλύπτουν ότι τον Ιούνιο οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα μας υποχώρησαν στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά μεταφέρθηκαν με μεγάλη ένταση στον τριτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα, μεγάλη αύξηση σε Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη καταγράφεται στις υπηρεσίες (+4,4% και + 4,1% αντίστοιχα). Η αύξηση αυτή στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες! Παρότι ξεπερνά όμως τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η (μαζί με το Βέλγιο) με τη μικρότερη αύξηση. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, μικρότερη αύξηση είχαν η Μάλτα (+2,2%), η Φιλανδία (+2,6%), η Ιταλία (+3,1%) και η Γαλλία (+3,4%).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα