Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι σε εξέλιξη με την σχετική προθεσμία να λήγει στο τέλος Ιουνίου: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «χτυπά καμπανάκι» σε μισθωτούς που καταβάλλουν οι ίδιοι εισφορές, σε ασκούμενους δικηγόρους, σε όσους λαμβάνουν αμοιβή από Ι.Κ.Ε. ή συνταξιούχους οι οποίοι εξαγόρασαν έτη ασφάλισης και τους ζητά να επιδείξουν προσοχή κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης. Και αυτό γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για «πέναλτι».
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν τα λάθη που μπορεί να στοιχίσουν επιπλέον φόρο, παρέχει σύμφωνα με το enikonomia.gr, διευκρινίσεις, σχετικά με την αναγραφή των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, από τους εταίρους των ΙΚΕ και τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ.
Τα ποσά της εξαγοράς χρόνου για σύνταξη
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι στους κωδικούς 351 352 του Πίνακα 4 συμπληρώνουν τα ποσά που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.
Στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία.
Πώς καταγράφονται οι εισφορές από διαχειριστές Ι.Κ.Ε.
Στις περιπτώσεις που λαμβάνεται αμοιβή διαχείρισης από εταίρους πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που είναι και διαχειριστές, καθώς και από διαχειριστές και εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ, και δεδομένου ότι με τον ν. 4670/2020 (άρθρο 35) από την 1.1.2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των διαχειριστών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) καθώς και του μοναδικού εταίρου μονοπρόσωπης ΙΚΕ.
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα κατατάσσονται πλέον με ελεύθερη επιλογή τους υποχρεωτικά σε μία από τις έξι ορισμένες ασφαλιστικές κατηγορίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ του μέρους των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά στη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρείας ή στην αμοιβή που λαμβάνουν ως διαχειριστές η οποία θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μερίζονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο αναλογικά και στις δύο κατηγορίες του εισοδήματός του (μέρισμα και μισθωτή εργασία) και στους κωδικούς 351 – 352 συμπληρώνεται μόνο το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί στο εισόδημα από μισθωτή εργασία (αμοιβή διαχείρισης).
Στην περίπτωση που δεν διανέμεται μέρισμα από την ΙΚΕ και λαμβάνεται μόνο αμοιβή διαχείρισης εντός του φορολογικού έτους, εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από την αμοιβή διοίκησης.
Στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται ομοίως και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από διαχειριστές μονοπρόσωπης ή πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που δεν έχουν εταιρική ιδιότητα.
Τι ισχύει με τις εισφορές των ασκούμενων δικηγόρων
Ακόμη, στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από ασκούμενους δικηγόρους από την εγγραφή τους στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο και την υπαγωγή σας υποχρεωτικά στην ασφάλιση των Τομέων Υγείας Δικηγόρων του Κλάδου Υγείας του πρώην ΕΤΑΑ και ήδη e-ΕΦΚΑ, εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού οργανισμού για παροχές ασθένειας, καθώς το εισόδημα που αποκτούν οι ασκούμενοι δικηγόροι θεωρείται ότι προκύπτει από εργασιακή σχέση.
Σε κάθε περίπτωση, η ΑΑΔΕ τονίζει ότι δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς- συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.
Πηγή: