Eπτά “φάκελοι” περιμένουν τον επόμενο υπουργό Εργασίας στο γραφείο του μετά τις επικείμενες, επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Αν επιβεβαιωθούν -με βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- οι προβλέψεις για τις προσεχείς κάλπες, και επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, τότε θα εφαρμοστεί σε γενικές γραμμές ο προγραμματισμός της, ο οποίος είχε ήδη δρομολογηθεί.
Ο προγραμματισμός αυτός κατ’ αρχάς προβλέπει την εφαρμογή των ρυθμίσεων για τα ασφαλιστικά χρέη μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, έως τότε αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να εκδοθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο την αύξηση των εσόδων των Ταμείων από μη ρυθμισμένα χρέη.Play Video
Μετά το καλοκαίρι, και πιο συγκεκριμένα προς το τέλος του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να έρθει νομοσχέδιο με αλλαγές στον 2ο πυλώνα της ασφάλισης (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης).
Επίσης, την ίδια περίοδο (δηλαδή προς το τέλος του 2023) αναμένεται να γίνει η επένδυση των εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) σε χρηματοοικονομικούς τίτλους.
Από τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει -με βάση ήδη ψηφισμένους νόμους- νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων και των εισφορών των μη μισθωτών.
Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος υιοθέτησης του νέου ενιαίου κανονισμού μη συνταξιοδοτικών παροχών του e-ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας κ.λπ.).
Τέλος, σε βάθος τριετίας θα τρέξει το επόμενο μεγάλο “κύμα” ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ (διασύνδεση Ταμείων – συστήματος “Εργάνη” κ.λπ.).
Πιο αναλυτικά:
- Ρυθμίσεις χρεών
Έως τις 31 Ιουλίου 2023 θα είναι δυνατή η υπαγωγή στις εξής ρυθμίσεις:
– Αναβίωση ρύθμισης 72 δόσεων, η οποία αφορά τους πληττόμενους κατά την πανδημία επιχειρηματίες.
– Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
– Ρύθμιση σε 72 δόσεις για χρέη που αφορούν την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022.
- Αλλαγές στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ, μέσα από δυνητικές αλλαγές σε τομείς που αφορούν ζητήματα όπως:
– Την εποπτεία των Επαγγελματικών Ταμείων.
– Τους όρους σύστασης πολυεργοδοτικών Ταμείων.
– Την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσής τους.
– Τον τρόπο φορολόγησής τους.
- Επένδυση αποθεματικών ΤΕΚΑ
Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2022, θα μπει σε νέα φάση από τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς θα ξεκινήσει η επένδυση των εισφορών των ασφαλισμένων του σε χρηματοοικονομικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα).
Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2022, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΕΚΑ, οι εισφορές είναι τοποθετημένες σε καταθετικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά το 2025 θα έχουν οι ασφαλισμένοι δικαίωμα επιλογής σε περισσότερα του ενός επενδυτικά προϊόντα. Δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν, για παράδειγμα, ανάμεσα σε ένα συντηρητικό, ένα ισορροπημένο ή ένα δυναμικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
- Αύξηση συντάξεων
Την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αυξηθούν όλες οι κύριες συντάξεις, με βάση το ποσοστό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό φέτος. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή “δείχνουν” αύξηση ακόμα και 4%. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά πάνω από 4% έχει εξαγγελθεί νέο έκτακτο επίδομα.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διαδικασία fast-track έκδοσης τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο “στοκ” εκκρεμών αιτήσεων.
- Μείωση εισφορών
Η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει μείωση των εισφορών των εργοδοτών κατά μία μονάδα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στο τραπέζι -αν και δεν έχει εξαγγελθεί- η κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει νέο πρόγραμμα επιδότησης 50% στις εισφορές για νέες προσλήψεις με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, ενώ ανοιχτό είναι (έως 31 Δεκεμβρίου 2023) το πρόγραμμα επιδότησης 40% των εισφορών για μετατροπή σύμβασης απασχόλησης από μερική σε πλήρη.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, επίσης, βάσει νόμου, θα αναπροσαρμοστούν οι εισφορές των μη μισθωτών κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Οι συνεχείς προς τα κάτω αναθεωρήσεις του πληθωρισμού δείχνουν πως η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι ιδιαίτερη χαμηλή. Από το 2025 οι εισφορές των μη μισθωτών θα υπολογίζονται κατά ποσοστό της μεταβολής του δείκτη μισθών.
- Ενιαίοι κανόνες για τα επιδόματα
Bάσει νόμου, πρέπει να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του e-ΕΦΚΑ για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το Ταμείο από το οποίο προέρχονται (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.), όπως ισχύει και για τις συντάξεις.
Αυτή η μεταρρύθμιση εκκρεμεί από το 2017, οπότε έγινε η “ενοποίηση” των Ταμείων υπό τον ΕΦΚΑ. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο αλλαγών προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή προς εκείνη της αυξομείωσης των επιδομάτων του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσεγγίσουν όλα το ίδιο επίπεδο. Μετά τις εκλογές εκτιμάται ότι το ζήτημα αυτό θα επανέλθει.
- Νέο κύμα ψηφιοποίησης
Τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως το 2027 είναι τα εξής:
– Η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.
– Η ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ μαζί και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
– Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών και για την προ του 2002 περίοδο.
capital