20.1 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αθηνά Τραχήλη: Χρειάζονται πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πανώλη

Ένα βήμα προτού κινδυνεύσει να χαθεί ο έλεγχος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανώλης των ζώων, η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ Αθηνά Τραχήλη με Άρθρο της σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στο «ΒΗΜΑ» κάλεσε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφέρειες να εμπιστευθούν άμεσα, πριν είναι αργά, τις χρήσιμες και κρίσιμες υπηρεσίες των ιδιωτών επιστημόνων σε σχέση με την ευζωία των αιγοπροβάτων ώστε, παράλληλα, να καλυφθούν και τα κενά στις Κτηνιατρικές της Περιφέρειας οι οποίες λόγω της υποστελέχωσης, αδυνατούν να οριοθετήσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα και την πιθανή εξάπλωσή του και στην Αχαΐα.

Λίγες ώρες πριν το Υπουργείο διατάξει τις σημερινές έκτακτες σημερινές συσκέψεις στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, η παρέμβαση της Κτηνιάτρου κάνει σαφές ότι η πρόληψη, μέσω ενημερωτικών συσκέψεων στους νομούς μπορεί να είναι αναποτελεσματική χωρίς εξατομικευμένη παρέμβαση και δράση στις μονάδες εκτροφής ενώ η τροφοδοσία της αγοράς και προστασία της δημόσιας υγείας απαιτούν πολύ περισσότερα από τις τοπικές Αρχές και Υπηρεσίες αλλά και την Πολιτεία…

Ακολουθεί το κείμενο της Αθηνάς Τραχήλη, Κτηνιάτρου & προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου:

«Σχέδιο πρόληψης και παρέμβασης

Αθηνά Τραχήλη   DVM, MSc
Κτηνίατρος
Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Γενική Γραμματέας Πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας ιδιωτών κτηνιάτρων. UEVP/FVE

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ζωονόσος, RNA ιός, που προσβάλλει αίγες και πρόβατα και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα ζώα παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, δύσπνοια, βήχα, κατάπτωση και υπνηλία, διάρροια, εκκρίσεις από στόμα και μάτια. Ο κτηνοτρόφος οφείλει να ενημερώσει αμέσως τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιο σύμπτωμα στα ζώα του.

Αν και η χώρα μας ήταν απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα, δυστυχώς στις 11 Ιουλίου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Π.Ε. Θεσσαλίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά πώς εισήχθη στη χώρα η συγκεκριμένη νόσος, όταν μάλιστα η Ελλάδα θεωρούνταν απαλλαγμένη από αυτή. Και αυτό αφορά κυρίως την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των ελέγχων, το σύστημα καταγραφής. Η επιχείρηση που έχει στηθεί τώρα είναι τεράστια. Περίφραξη των μονάδων, απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, έλεγχος των ζωοτροφών, χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν, καθημερινός έλεγχος των ζώων για τυχόν εντοπισμό συμπτωμάτων είναι κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παρόλα αυτά, όλα βασίζονται κυριολεκτικά στην αυτοθυσία των συναδέλφων του δημόσιου τομέα και την προσφορά ιδιωτών κτηνιάτρων της περιοχής, αφού οι διευθύνσεις κτηνιατρικής είναι υποστελεχωμένες σε τέτοιο βαθμό που πλέον τίθεται ζήτημα όχι μόνο εξάντλησης των συναδέλφων, αλλά και ζήτημα μη αποτελεσματικής διασφάλισης της δημόσιος υγείας.

Ως Π.Κ.Σ. όλα τα χρόνια διεκδικούμε προσλήψεις στο δημόσιο και ταυτόχρονα εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής βάσει και της Υπουργικής Απόφασης του 2014. Ο κτηνίατρος εκτροφής συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων  ελέγχου και εκρίζωσης ζωονόσων  και κατά περίπτωση στην εφαρμογή των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες). Επιπλέον, η συνεισφορά του είναι σημαντική στην αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς: α) την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης, β) την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων, γ)το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων, δ) την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ε) την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Τα τελευταία χρόνια ζωονόσοι όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η ευλογιά, η γρίπη των πτηνών , η οζώδης δερματίτιδα βοοειδών, η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Η δε κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τη μετακίνηση πληθυσμών είναι βέβαιο πως θα μας φέρει αντιμέτωπους με ασθένειες που είχαμε ξεχάσει ή δεν έχουμε καν γνωρίσει. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο, οφείλει να εκπονήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο πρόληψης και παρέμβασης. Αυτό αφορά τη διατροφική επάρκεια της χώρας και σχετίζεται με το παραγωγικό μοντέλο που θα επιλεγεί.  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την ολιστική προσέγγιση που οφείλουμε να έχουμε, αφού η Ενιαία Υγεία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα