24.1 C
Aigio
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Χωρίς ΠΕΔΥ η Δυτική Ελλάδα – Έκκληση επιστημόνων για την επαναλειτουργία του

Του Αχιλλέα Ροδίτη (ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Προ δεκαπενταετίας περίπου, υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ δημιουργήθηκαν τα ΠΕΔΥ και μεταξύ αυτών και αυτό στη Δυτική Ελλάδα. Το εργαστήριο λειτούργησε για τρία περίπου χρόνια υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του, για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν.

Απόστολος Βανταράκης

Σήμερα, υπό τον ΕΟΔΥ λειτουργεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), με Περιφερειακά Εργαστήρια (ΠΕΔΥ) σε Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Κρήτη, που συνεργάζονται με τα Εργαστήρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας των Ιατρικών Σχολών των τοπικών πανεπιστημίων. Όμως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή. Όταν μάλιστα, παραδόξως, τέτοιο εργαστήριο ΠΕΔΥ ήταν το πρώτο που λειτούργησε!

Μιχάλης Λεοτσινίδης

Πρόκειται για ένα κενό που το τμήμα Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα ζητώντας άμεση κάλυψη, ιδίως στην εποχή της υγειονομικής κρίσης. Με τους καθηγητές του Απόστολο Βανταράκη και Μιχάλη Λεοτσινίδη να εξηγούν ότι «τα οφέλη από την επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Δυτικής Ελλάδας αφορούν κυρίως την επιδημιολογική επιτήρηση των νοσημάτων της περιοχής καθώς και θέματα προαγωγής υγείας και πρόληψης». Και να τονίζουν πως «η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιου περιφερειακού εργαστηρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια».

ΕΝΗΜΕΡΗ Η ΠΔΕ

Σύμφωνα με τους κ. Βανταράκη και Λεοτσινίδη, το θέμα έχει ήδη τεθεί στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και έχει αναλυθεί η υποβάθμιση της περιοχής σε θέματα Δημόσιας Υγείας με την έλλειψη μιας τέτοιας υποδομής. Προ τριμήνου μάλιστα κατατέθηκε επιστολή με οργανόγραμμα λειτουργίας και εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική ανάλυση.

«Αυτή τη στιγμή τα θέματα επιτήρησης βρίσκονται μετέωρα και πραγματοποιούνται χωρίς αντίστοιχη υποδομή που έχουν άλλες περιοχές. Σαν παράδειγμα, θέματα επιτήρησης στην Κεντρική Ελλάδα, πραγματοποιούνται από το αντίστοιχο ΠΕΔΥ στην Θεσσαλία που είναι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ», υπογραμμίζει ο κ. Λεοτσινίδης.

Ενώ εκ μέρους του κ. Βανταράκη επισημαίνεται ότι «το θέμα αφορά τη Δημόσια Υγεία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας». Και ότι «όσο δεν τελεσφορούν οι προσπάθειες που γίνονται ή έχουν ήδη γίνει, η περιφέρεια, μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες, θα είναι αδικημένη χωρίς αυτή τη σημαντική υποδομή».

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν όταν το Εργαστήριο Υγιεινής-Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανήκει στο Δίκτυο Ελέγχου λυμάτων για τον COVID για την Πάτρα και παράλληλα έχει ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο, συνολικά τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πρόληψης σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και άλλους φορείς. Ενώ είναι από δεκαετίας διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ και είναι ήδη εργαστήριο αναφοράς του ΕΦΕΤ και του ΥΠΑΤ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ

Οι προσπάθειες που έχουν προηγηθεί είναι αξιοσημείωτες. Το ίδιο και οι δεσμεύσεις σε ανώτερο επίπεδο. «Σε επίσκεψη μας με τον κ. Μπονάνο το 202, στον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα και τον νυν Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Παναγιωτακόπουλο, είχαν δεσμευτεί για την επαναλειτουργία του.

Επίσης, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, το καλοκαίρι του 2021, σε απάντησή του προς σχετική ερώτηση Βουλευτού Ιωαννίνων για το θέμα της λειτουργίας των ΠΕΔΥ, είχε αναφέρει ότι στόχος είναι η επαναλειτουργία των ΠΕΔΥ. Επίσης σε πρόσκληση του Εργαστηρίου μας προς τον κ. Ζαούτη, Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει το ΠΕΔΥ στην Πάτρα το συντομότερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κ. Βανταράκης.

Και προσθέτει με νόημα: «Δυστυχώς αντίστοιχο ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση δεν υπήρξε από βουλευτές της περιοχής μας».

Μεταφέροντας τέλος την πληροφορία ότι σε τελευταία συζήτηση με μέλη του ΕΟΔΥ (κατά την επίσκεψή τους στην Πάτρα, στο πλαίσιο του Regional Growth Conference) δηλώθηκε ανεπίσημα πως ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ θέλει να εξυπηρετείται η Πάτρα από το Κεντρικό Εργαστήριο στην Αθήνα, σχολιάζει: «στο παρελθόν δεν λειτούργησε κι είναι προφανές πόσο υποβαθμίζεται η επιτήρηση στην περιοχή μας».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα