Είναι φανερό ότι έχει «ανοίξει» ένα σημαντικό «μέτωπο» αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τους ΟΤΑ. Και επίσης διαφαίνεται ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για αντιπαραθέσεις που θα δούμε να εκτυλίσσονται σύντομα.
Απόδειξη τούτου είναι τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που έγινε την περασμένη Τετάρτη 1η του μηνός και όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα των νέων δεδομένων που εισάγει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024.
Η είδηση από τη συνεδρίαση αυτή περικλείεται σε μια και μόνο φράση που αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ και την οποία διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. Στη φράση: «Είναι καιρός η «άνοιξη» που διαφαίνεται στα κρατικά έσοδα να φέρει την «άνοιξη» και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Είναι μια φράση που θυμίζει εν πολλοίς τις «ατάκες» του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για τις πολύ λειψές χρηματοδοτήσεις των Δήμων, σε σχέση με όσα χρήματα εισπράττει το κράτος από συγκεκριμένους φόρους κι είναι υπόχρεο να τους αποδίδει.
Όπως επισημάνθηκε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, «τα αιτήματα που προτάσσονται είναι επίκαιρα και ισχυρά και χρήζουν άμεσης επίλυσης».
Αυτό που με λίγα λόγια υποστηρίζει η ΚΕΔΕ είναι ότι παρόλο που το Προσχέδιο το 2024 προβλέπει «καλά νέα» για την οικονομία του κεντρικού κράτους, αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ Κρατικών Προϋπολογισμών 2023 – 2024 μόνο από την αύξηση των τριών φόρων που χρηματοδοτούν τους ΚΑΠ, (ΦΠΑ 2.073 εκατ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ 107 εκατ. ευρώ και Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων 3.786 εκατ. ευρώ), η αύξηση των πόρων των Δήμων θα έπρεπε να είναι περίπου 1.056 εκατ. ευρώ.
Χώρια που η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας υπαλλήλων Δήμων υπολογίζεται να ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό προστίθενται κι άλλα 58 εκατ. ευρώ ως αύξηση επενδυτικών δαπανών.