19.6 C
Aigio
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
spot_img

CNN: Οι καρδινάλιοι ρίχνονται στη μάχη για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας – Ποιοι θέλουν να βάλουν “φρένο” στο έργο του Φραγκίσκου

Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου ανοίγει τον δρόμο για μια μάχη για την ψυχή της Εκκλησίας, με τη μία πλευρά να επιθυμεί τη συνέχιση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων του πάπα και από την άλλη, μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα να προσπαθεί να τις ανατρέψει.

Ο Φραγκίσκος αναμόρφωσε δραματικά την ομάδα των καρδιναλίων που σύντομα θα ψηφίσουν για τον διάδοχό του μπροστά από τη φημισμένη τοιχογραφία της Κρίσης της Δευτέρας Παρουσίας στον Παρθενώνα της Σιστίνας. Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου και τους επέλεξε τους περισσότερους ο ίδιος.

Ο Φραγκίσκος επιδίωξε να διεθνοποιήσει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, δίνοντας τα κόκκινα χαρακτηριστικά καπέλα σε χώρες που δεν είχαν εκπροσώπηση πριν, όπως η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Μογγολία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Αϊτή.

Οι μεταρρυθμίσεις του έκαναν το σώμα των καρδιναλίων πιο αντιπροσωπευτικό για την παγκόσμια καθολική κοινότητα, ενώ οι καρδινάλιοι που επέλεξε, γενικά, μοιράζονται το όραμά του για την Εκκλησία. Όλα αυτά καθιστούν πιο πιθανό να επιλέξουν οι καρδινάλιοι έναν πάπα που θα συνεχίσει την πορεία του Φραγκίσκου.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, οι καρδινάλιοι μπορεί να επιφυλάξουν εκπλήξεις, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Φραγκίσκος, καθώς υπάρχει μια μικρή, αλλά αποφασισμένη μειοψηφία που διαφωνεί με την τελευταία παπική θητεία και θα αναζητήσει τρόπους για να αλλάξει πορεία.

Μερικοί από τους αντιπάλους του είναι καλά χρηματοδοτούμενοι και η προπαρασκευή πριν από το συνέδριο του καρδιναλίων διαρκεί ήδη αρκετά χρόνια. Αυτοί οι καρδινάλιοι ανησυχούσαν για την ανοιχτότητα του Φραγκίσκου να δώσει κοινωνία σε διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους, για την υποδοχή των LGBTQ+ καθολικών και για την αυστηρή κριτική του σε όσους ήθελαν να επαναφέρουν την Εκκλησία σε παλιότερες εποχές.

Η κριτική του για την οικονομική ανισότητα και η επικέντρωσή του στα δικαιώματα των μεταναστών και στην κλιματική κρίση δεν ταίριαζαν με τους καθολικούς που ήθελαν έναν πάπα που θα έθετε αυστηρούς κανόνες σχετικά με ηθικές διδασκαλίες.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ο πάπας υπέγραψε μια διαδικασία μεταρρύθμισης τριών ετών, η οποία περιλάμβανε μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης να γίνονται ιερείς διάκονοι, καθώς και την πιο ενεργή συμμετοχή των λαϊκών στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εξετάστηκαν μέσω μιας δομής που ονομάζεται Σύνοδος των Επισκόπων, η οποία υπήρξε το κύριο όχημα για την εφαρμογή της ποιμαντικής ατζέντας του πάπα κατά την παπική του θητεία. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να περιλάβει καθολικούς από όλο τον κόσμο στην ανανεωτική διαδικασία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ο επόμενος πάπας θα συνεχίσει αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι το 2028.

Η συζήτηση αναμένεται να φουντώσει αμέσως μετά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, όταν η προσοχή θα στραφεί στο επερχόμενο συνέδριο των καρδιναλίων, η ημερομηνία για το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μια ομάδα που αξίζει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά είναι οι καρδινάλιοι άνω των 80 ετών, οι οποίοι, αν και δεν μπορούν να ψηφίσουν, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις και στις ανεπίσημες συζητήσεις που διεξάγονται σε ρωμαϊκές τρατορίες ή στα διαμερίσματα των καρδιναλίων.

Κονκλάβιο

Ένα μέρος αυτών των συνταξιούχων καρδιναλίων δεν διορίστηκε από τον Φραγκίσκο και ορισμένοι έχουν αντιταχθεί στην πορεία στην οποία προσπάθησε να οδηγήσει την Εκκλησία ο πρώτος Λατινοαμερικάνος πάπας.

Ο καρδινάλιος Blase Cupich από το Σικάγο και ο καρδινάλιος Oswald Gracias, ο συνταξιούχος αρχιεπίσκοπος της Βομβάης, θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο του «παίκτη-κλειδί», όπως και ο καρδινάλιος Christophe Pierre, πρώην παπικός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ή ο καρδινάλιος Arthur Roche, ένας Βρετανός αξιωματούχος του Βατικανού. Υπάρχει επίσης ο καρδινάλιος Oscar Rodriguez Marantinga από την Ονδούρα, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος, πολύγλωσσος και θα στηρίξει έναν υποψήφιο που συμφωνεί με τις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου.

Ο καρδινάλιος Marc Ouellet, ο Καναδός προεστώς που επί χρόνια διηύθυνε το γραφείο του Βατικανού για τον διορισμό επισκόπων, είναι επίσης μια φιγούρα που ενδέχεται να επηρεάσει τις διαδικασίες, όπως και ο Γκανέζος καρδινάλιος Peter Turkson, που διευθύνει την Παπική Ακαδημία Επιστημών, και ο καρδινάλιος Timothy Dolan από τη Νέα Υόρκη. Κάποιες από τις πιο επικριτικές φωνές προέρχονται από συνταξιούχους καρδιναλίους, όπως ο Joseph Zen από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον Φραγκίσκο και τη διπλωματική προσέγγιση του Βατικανού με την Κίνα.

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός καρδιναλίων που μπορεί να επιθυμούν να ακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, αλλά με έναν πάπα που να είναι πιο προβλέψιμος και λιγότερο «ανατρεπτικός» από τον αείμνηστο Φραγκίσκο.

Ανοιχτή αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της παπικής θητείας του Φραγκίσκου, εξέφρασε μια ομάδα καρδιναλίων στην πολύ ασυνήθιστη απόφαση να αμφισβητήσει δημόσια τον πάπα για την απόφασή του να επιτρέψει την κοινωνία στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς, ενώ δύο φορές δημοσιεύθηκαν ανώνυμα σημειώματα από καρδινάλιους που επέκριναν έντονα τον Φραγκίσκο.

Πάπας Φραγκίσκος

Το πρώτο δημοσιεύθηκε με το ψευδώνυμο «Demos» και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε γραφτεί από τον Αυστραλό καρδινάλιο, George Pell, τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε διορίσει ταμία του Βατικανού. Το δεύτερο, «Demos II», κατηγορούσε τον αείμνηστο πάπα για τον αυταρχικό του τρόπο διακυβέρνησης και δήλωνε πως ο επόμενος πάπας πρέπει να εργαστεί για την «ανάκτηση και αποκατάσταση αληθειών που έχουν σιγά σιγά παραποιηθεί ή χαθεί ανάμεσα σε πολλούς χριστιανούς».

Το επικείμενο Κονκλάβιο θα λάβει χώρα υπό τη διαρκή προσοχή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και οι καρδινάλιοι θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους υποψηφίους. Ένας ιστορικός της Εκκλησίας έχει γράψει για την ενδεχόμενη «καταστροφή» ενός νέου πάπα που θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί σε ένα φανταστικό σενάριο όπου θα εμφανιστούν στο διαδίκτυο καταγγελίες για την αποτυχία να αντιμετωπιστεί μια καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η εκλογή πάπα γίνεται σε μια ατμόσφαιρα όπου μια κατηγορία, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί γρήγορα να ανατρέψει μια υποψηφιότητα.

Υπάρχουν επίσης πολλές δυνάμεις στην Εκκλησία που προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο, πολλές από αυτές χρηματοδοτούμενες και οργανωμένες, με σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο του 2024, ξεκίνησε ένας ιστότοπος με τίτλο «The College of Cardinals Report», ο οποίος παρέχει μια ανάλυση των θέσεων των καρδιναλίων για την ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τη χειροτονία γυναικών διακόνων και τις «μυστικές συμφωνίες Βατικανού-Κίνας». Ο ιστότοπος προέρχεται από ομάδες που αντιτίθενται έντονα στην παπική θητεία του Φραγκίσκου.

Έξι χρόνια νωρίτερα, αποκαλύφθηκε πως μια ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκει να μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για να συγκεντρώσει φακέλους για υποψηφίους, προσπαθώντας να αποφύγει την επανάληψη του συνεδρίου που εξέλεξε τον Φραγκίσκο. Όταν τα μέλη αυτής της ομάδας, «The Red Hat Report», έδειξαν το έργο τους, το παρουσίασαν ως μια προσπάθεια βελτίωσης της διακυβέρνησης και της διαφάνειας στην Εκκλησία, και ανέφεραν πως «δεν θα είχαμε τον πάπα Φραγκίσκο» αν υπήρχε τότε.

Για αρκετά χρόνια πριν από τον θάνατο του πάπα, οι αντίπαλοι της παπικής του θητείας συζητούσαν για το πώς να επηρεάσουν το επόμενο συνέδριο. Το 2020, κυκλοφόρησαν δύο βιβλία, με τίτλο «Ο επόμενος πάπας», τα οποία είχαν γραφτεί από συγγραφείς γνωστούς για την κριτική τους στον Φραγκίσκο. Το ένα από αυτά κυκλοφόρησε ακόμα και μεταξύ των συναδέλφων του από τον Dolan, τον Αμερικανό καρδινάλιο, παρά τους εκκλησιαστικούς νόμους που απαγορεύουν στους επισκόπους να συζητούν δημοσίως πιθανούς υποψηφίους για το αξίωμα του πάπα.

Μια κινητήρια δύναμη πίσω από αρκετές από τις προπαρασκευαστικές κινήσεις ήταν ο Pell, ο οποίος είχε ένα ισχυρό δίκτυο επαφών και ήταν πολιτικά έμπειρος: ο Αυστραλός επισκόπος φέρεται να υποστήριξε τον συντηρητικό ούγγρο καρδινάλιο Péter Erdő ως υποψήφιο για τον παπικό θρόνο.

Μετά την ακύρωση της καταδίκης του για παιδεραστία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, ο Pell επέστρεψε στη Ρώμη και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία για το επόμενο συνέδριο. Ωστόσο, ο θάνατος του Pell τον Ιανουάριο του 2023 στην ηλικία των 81 ετών άφησε την αντιπολίτευση στον Φραγκίσκο χωρίς προφανή ηγέτη.

Γραμμές διαχωρισμού

Όταν οι καρδινάλιοι αποφασίσουν ποιος πρέπει να εκλεγεί πάπας, διάφοροι παράγοντες θα ληφθούν υπόψη. Μια πιθανή γραμμή διαχωρισμού μπορεί να προκύψει από την απόφαση του πάπα να επιτρέψει την ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, με αρκετούς επισκόπους στην Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη να αντιτίθενται σφοδρά σε αυτήν την κίνηση. Θα ψηφίσουν οι Αφρικανοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι καρδινάλιοι ως μπλοκ για έναν υποψήφιο που να συμφωνεί με τις απόψεις τους επί αυτού του θέματος;

Η επιλογή του Φραγκίσκου για καρδιναλίους από τόσο διαφορετικά μέρη του κόσμου σημαίνει ότι κάποιοι από τους εκλογείς του πάπα δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Κάποιοι δεν μιλούν καν ιταλικά, τη γλώσσα του Βατικανού (αν και τα αγγλικά και τα ισπανικά χρησιμοποιούνται ευρέως). Αυτό θα δώσει πλεονέκτημα σε οποιονδήποτε υποψήφιο έχει καταφέρει να γνωρίσει καλά τους καρδιναλίους και έχει ρόλο να τους συντονίζει ή να τους καθοδηγεί κατά την προπαρασκευαστική περίοδο πριν από το συνέδριο.

Το 2005, η καθοδήγηση του καρδιναλίου Joseph Ratzinger στις προπαρασκευαστικές συνεδρίες του συνεδρίου, οι γλωσσικές του ικανότητες και η ομιλία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας πριν από την ψηφοφορία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του ως πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄.

Μετά τη γεμάτη δράση παπική θητεία του Φραγκίσκου, ενδέχεται άλλοι καρδινάλιοι, αν και υποστηρικτές του αείμνηστου πάπα, να επιθυμούν κάποιον με λιγότερη έντονη δημοσιότητα και ανατροπές. Μπορεί να επιλέξουν κάποιον πιο ήρεμο.

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι, όποιος και αν εκλεγεί πάπας, θα αναμένεται από τους καθολικούς παγκοσμίως να συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος και να προσπαθήσει να «θεσμοθετήσει» τις αλλαγές που ζήτησε στην Καθολική Εκκλησία.

Ωστόσο, μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα αυτών που αναζητούν τρόπους να βάλουν «φρένο» στο έργο του Φραγκίσκου.

newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα