του Αχιλλέα Ροδίτη
Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60% με 70% του μέσου μηνιαίου μισθού και στην περίπτωση που πρόκειται για οικογενειακή κατοικία, το σύνολο ενός «καλού» μισθού.
Μεγάλο μέρος των συμπολιτών αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες ώστε να εξασφαλίσει το τίμημα διαμονής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μεγάλο μέρος των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τρίτους, συγγενικά πρόσωπα ή συνταξιούχους γονείς.
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Τόσο για όσους ζουν στα αστικά κέντρα, όσο και για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, το 36,9% των Ελλήνων ζει σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Οι καθυστερήσεις σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, ενοικίων ή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι μια ακόμα ένδειξη ότι το κόστος στέγασης μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
Αξιοσημείωτη είναι η παράμετρος ότι όταν μιλάμε για κόστος στέγασης, δεν αναφερόμαστε και στα πρόσθετα κόστη που αφορούν τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου – διαδικτυακής σύνδεσης. Γεγονός που οδηγεί τη συζήτηση στο “μονοπάτι” και της αύξησης του κόστους ενέργειας, τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και γενικότερα την ακρίβεια που βαραίνουν περαιτέρω το κόστος διαβίωσης. Το οποίο σύμφωνα πάντα με την Eurostat έχει αυξηθεί συσσωρευτικά κατά 30% με 35%.
Επανερχόμαστε όμως στο θέμα των ενοικίων. Στο εξωτερικό, τα ενοίκια είναι μεν ακριβότερ απ’ ότι στην Ελλάδα, αλλά το ύψος τους είναι στο μισό ή κάτω και από αυτό, του μέσου μισθού ενός εργαζομένου. Άρα η διαβίωση γίνεται ευκολότερη. Γιατί είναι άλλο να θες τη μισή ή το 1/3 της αμοιβής σου για να πληρώσεις το σπίτι σου, άρα να σου μένουν για να ζήσει, και άλλο να χρειάζεται το 60% με 70% του μισθού ή και ολόκληρο για να πληρώσεις μόνο το ενοίκιο, και μετά να μην έχεις χρήματα για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ Μ.Ο. ΜΙΣΘΩΝ
ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
- Στη Νέα Υόρκη: Ο μέσος μισθός είναι 6.150 ευρώ και το μέσο ενοίκιο (στο κέντρο) στα 3.713 ευρώ
- Σαν Φρανσίσκο: Μέσος μισθός 6.788 ευρώ και μέσο ενοίκιο (στο κέντρο) 3.113 ευρώ
- Τορόντο: Μέσος μισθός 3.199 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.749 ευρώ
- Βανκούβερ: Μέσος μισθός 2.967 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.898 ευρώ
- Ρέκιαβικ: Μέσος μισθός 3.301 ευρώ και μέσο ενοπίκιο 1.592 ευρώ
- Όσλο: Μέσος μισθός 3.377 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.241 ευρώ
- Κοπεγχάγη: Μέσος μισθός 3.511 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.630 ευρώ
- Στοκχόλμη: Μέσος μισθός 2.190 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.319 ευρώ
- Ελσίνκι: Μέσος μισθός 3.016 ευρώ και μέσο ενοίκιο 1.403 ευρώ
- Δουβλίνο: Μέσος μισθός 3.151 και μέσο ενοίκιο 2.021 ευρώ
- Λονδίνο: Μέσος μισθός 3.829 ευρώ και μέσο ενοίκιο 2.593 ευρώ
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω περιπτώσεων, η Πόλη του Μεξικού. Όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται μόλις στα 731 ευρώ, ενώ το μέσο ενοίκιο φθάνει και τα 810 ευρώ!