15.7 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Δεν παίζουμε με τη φωτιά! Άρθρο της Ολυμπίας Λόη

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Βαλένθια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, μας «ξύπνησε» μία άλλη εφιαλτική πύρινη καταστροφή, στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνο το 2017 με 72  θύματα.

Είναι δύο τραγωδίες με πολλά κοινά στοιχεία, όπως η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, που «καταβρόχθισε» και στις δύο περιπτώσεις την πρόσοψη των κτιρίων.

Στη φωτιά του πύργου Γκρένφελ οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς οφειλόταν στην εύφλεκτη επικάλυψη της πρόσοψης, ανακαλύπτοντας ότι η μόνωση και η εξωτερική επένδυση του κτιρίου δεν «περάσε» τους ελέγχους πυρασφάλειας.

Αντίστοιχα στη φωτιά στη Βαλένθια οι πρώτες εικασίες σχετικά με τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς -που ακόμη δεν εξακριβωθεί- υποδεικνύουν ως «ύποπτο» το μονωτικό κάλυμμα πολυουρεθάνης του συγκροτήματος που μπορεί να συνέβαλε στην τροφοδότηση της φλόγας.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένοντας τα πορίσματα των ειδικών, τέτοιου μεγέθους τραγωδίες μας προβληματίζουν σε σχέση με την επιλογή μονωτικών υλικών, ειδικά σε μία εποχή που «τρέχει» το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Είναι γεγονός ότι εάν όλα τα σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης είχαν την ίδια ανταπόκριση στη φωτιά, δεν θα  υπήρχαν τόσες κατηγορίες σε σχέση με την ακαυστότητα και την αναφλεξιμότητα των υλικών αυτών. Επιπλέον σπουδαίο ρόλο παίζει και η εφαρμογή τους. Για παράδειγμα στις κεραμοσκεπές οι πλάκες πετροβάμβακα τοποθετούνται πάνω από το ξύλινο πέτσωμα και κάτω από τα κεραμίδια.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πετροβάμβακας είναι από τα πλέον ενδεδειγμένα υλικά που χρησιμοποιούνται και στις μονώσεις των όψεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για παράδειγμα η πολυουρεθάνη αναφλέγεται στους 350 βαθμούς σε αντίθεση με το πετροβάμβακα που αντέχει σε 1000 βαθμούς. Η μεγάλη επικινδυνότητα της πολυουρεθάνης οφείλεται στην έκλυση αερίων μονοξειδίου άνθρακα, υδροκυανίου και άλλων καυσίμων που αναφλέγονται και ανεβάζουν την θερμοκρασία εντός σε πάνω από 1000 βαθμούς!

Συνεπώς θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στο όνομα της ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορούμε να θυσιάζουμε την πυρασφάλεια.

Για αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουμε και να αντιμετωπίζουμε το θέμα της θερμοπρόσοψης με υπευθυνότητα γιατί δεν φταίει το υλικό αλλά αυτός που το επιλέγει, αγνοώντας τα χαρακτηριστικά του και βασικούς κανόνες στη χρήση του.

Ας θυμόμαστε πάντα πως με τη φωτιά δεν παίζουμε!..

*Η Ολυμπία Λόη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα