Εδώ και δέκα χρόνια η Ισμήνη Σακελλαροπούλου αγωνίζεται μέσα από το θέατρο και τον κινηματογράφο να αναδείξει τα Καλάβρυτα και το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης.
του Αχιλλέα Ροδίτη (Εφημερίδα Αχαϊκή Πολιτεία)
Διεθνής η αναγνώριση του ντοκιμαντέρ της πατρινής Ισμήνης Σακελλαροπούλου για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
Η συμπαραγωγή της πρωτοποριακής συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και την ΕΡΤ ολοκληρώθηκε και έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έγινε κάλεσμα σε Βάσκους και Έλληνες σκηνοθέτες/παραγωγούς με σκοπό την δημιουργία ενός 90λεπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ πάνω στην θεματική του φετινού αφιερώματος «Διεκδικώντας την Ελευθερία».
Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ τριών Ελλήνων και τριών Βάσκων δημιουργών, συνολικής διάρκειας 94’ και από ελληνικής πλευράς επιλέχθηκαν κατόπιν διαγωνισμού οι ταινίες:
Exit Within του Γιώργου Δανόπουλου,
Σε Αυτή την Εξαίσια Θάλασσα της Καλλιόπης Λεγάκη και
Καλάβρυτα – Γκερνίκα της «δικής» μας, Ισμήνης Σακελλαροπούλου.
Η ίδια μιλά σήμερα στην «Πολιτεία» για την επιτυχία της και τη σημασία που είχε για την ίδια η δημιουργία του ντοκιμαντέρ για τα Καλάβρυτα…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
Πότε και από ποια παρακίνηση, ξεκινά το όραμα σας να δημιουργήσετε κάτι για τα Καλάβρυτα;
Τα Καλάβρυτα είναι στο DNA της οικογένειάς μου (οι παππούδες μου Καλαβρυτινοί με δημόσια δράση στους Πατρινούς Καλαβρυτινούς Συλλόγους για χρόνια κλπ). Τις πρώτες τάξεις του δημοτικού τις φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο που τώρα είναι το Καλαβρυτινό Μουσείο Ολοκαυτώματος και πάντα τα Καλάβρυτα ήταν ένας τόπος όμορφων αναμνήσεων και καλών φίλων. Η ιστορία των Καλαβρύτων ήταν επίσης ένα θέμα που άγγιζε την ψυχή σου και ήταν αναμενόμενο αφού σπούδασα θέατρο και κινηματογράφο να ασχοληθώ πιο επιστάμενα με αυτό ειδικά την τελευταία δεκαετία.
Πόσο δύσκολος, επίπονος και πολύχρονος ήταν ο αγώνας σας για να πετύχετε αυτόν τον στόχο;
Ήταν δύσκολο. Έγιναν δυο δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ το ένα διάρκειας 2.30 ωρών με τίτλο «Δικαίωση 3368» με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το «Καλάβρυτα- Γκερνίκα» που ήταν μια πρόταση που επιλέχθηκε σε πανελλήνιο κάλεσμα σκηνοθετών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Και τα δύο χρειάστηκαν από την στιγμή της «σύλληψής» τους ως ιδέα μέχρι την υλοποίηση πάνω από 2 χρόνια το καθένα.
Τι σημαίνει, λοιπόν, για εσάς προσωπικά αυτή η κατάληξη, της επιτυχίας και διεθνούς αναγνώρισης του ντοκιμαντέρ σας;
Το «Καλάβρυτα- Γκερνίκα» σε συμπαραγωγή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρουσιάστηκε στο Zinebi σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, είναι μέρος του σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» που θα παρουσιαστεί στην ΕΡΤ (η οποία είναι και συμπαραγωγός του όλου εγχειρήματος σύμπραξης μεταξύ των Βάσκων και των Ελλήνων σκηνοθετών) και μου έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν τα Καλάβρυτα δίπλα από την μαρτυρική πόλη της Γκερνίκας την οποία και επισκέφθηκα και εντυπωσιάστηκα από το μουσείο Ειρήνης. Όλη αυτή η ανταπόκριση από κρατικούς και δημόσιους φορείς καθώς και η εμπειρία όλου του εγχειρήματος είναι μια σημαντική εμπειρία που έχει πολύ δρόμο ακόμα στα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Υπάρχει επόμενος στόχος; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός;
Προς το παρόν χαίρομαι πολύ με αυτό που συμβαίνει, υπάρχουν ιδέες και για επόμενα αλλά το συγκεκριμένο έχει ακόμα να προσφέρει στην ομάδα μας πολλές συγκινητικές στιγμές. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλον το κόσμο που πίστεψε και στήριξε αυτό το εγχείρημα και δεν είναι και λίγοι….
«ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΓΚΕΡΝΙΚΑ»
Η “ταυτότητα” του ντοκιμαντέρ…
Για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ συμπαραγωγός είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δύο μαρτυρικές πόλεις, που έχουν χαρακτηριστεί σύμβολα ελευθερίας στο παρελθόν, γίνονται στόχος ανελέητων επιθέσεων του Χίτλερ. Στο ντοκιμαντέρ έγινε προσπάθεια να αποτυπωθεί η εντυπωσιακή κοινή τους πορεία στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Σενάριο- Επεξεργασία αληθινών μαρτυριών: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Δασκαλόπουλος, Γιώργος Σμυρνιώτης
Εικαστική επιμέλεια- Σκηνογραφία: Ευγενία Παπαδοπούλου
Digital Artist: Ευθύμης Αργυράτος
Ενδυματολόγος: Πελαγία Βουτζουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου
Μοντάζ: Γιώργος Δασκαλόπουλος, Γιώργος Σμυρνιώτης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Στίχοι Έλενα Παλαιολόγου
Τραγούδια: Εισαγωγικό (ορχηστρικό), Καλάβρυτα- Γκερνίκα και Το δέντρο της Λευτεριάς
Ερμηνεύουν οι : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νατάσσα Παπαδοπούλου- Τζαβέλλα
Μουσικοί: Βαγγέλης Ζωγράφος (Κόντραμπάσο), Σπύρος Αρκούδης (Τρομπέτες), Θέλμα
Καραγιάννη (Φωνητικά), Αρετή Κοκκίνου (Κιθάρες)
Ηχοληψία, Ηχογραφήσεις αφηγήσεων, Μίξη ήχου: Dot Wav Studio Ιωσήφ Χυδήρογλου
Ορχηστρικά κομμάτια: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Συμμετέχουν με τα τραγούδια τους τα ελληνικά συγκροτήματα:
Deadbeat Escapement με το «Till, As Clouds Grow On The Blast»
Side effects με το «Ithaca»
και ο υπεύθυνος της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων Γιώργος Μπαμπαράκος με τη σύνθεσή του
«Puzzle Of A Dream»
Οι δραματοποιήσεις είναι βασισμένες στις αληθινές μαρτυρίες της Καλαβρυτινής Βικτώριας Τσοκανά, σε μαρτυρίες Βάσκων από το βιβλίο «The Day Guernica was Bombed, A Story Told by Witnesses and Survivors» του William L. Smallwood (Egurtxiki) και από μαρτυρίες που μας έδωσε το μουσείο Gernika bombing Documentation Center, Gernika Peace Museum Foundation
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης)
Βάσκος: Παναγιώτης Καρμάτης
Καλαβρυτινή: Βίκυ Μαραγκάκη
και συμμετέχουν οι:
Μικρός Πικάσο: Λευτέρης Μπαμπινιώτης
Εκτελεσθείς Καλαβρύτων: Δημήτρης Χρυσάνθης
Αφηγήσεις:
Γιάννης Βούρος
Κώστας Αρζόγλου
Μαίρη Βιδάλη
Αρχειακό υλικό:
Από Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Gernika bombing
Documentation Center και το Gernika Peace Museum Foundation.
Φωτογραφίες Backstage: Δημήτρης Ασημάκης
Hair Stylist: Γεωργία Παναγοπούλου- Artistica hair
Make up: Γιώτα Μαρίνου
ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ…
Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν. Συγκεκριμένα: τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, τον Ευθύμιο Βαζαίο (Πρόεδρο της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας), τον Χαρίλαο Ερμείδη (Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος), Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τον Νίκο Μαντά και το ξενοδοχείο Βυζαντινόν που μας φιλοξένησε για τα γυρίσματα, τους υπεύθυνους του παραδοσιακού εστιατορίου Αχίλλειον στην Πάτρα, την Lux και τους διαχειριστές του θέατρου Λιθογραφείoν στην Πάτρα.