Η αιφνιδιαστική ανάρτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δημόσια Διαβούλευση, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, αλλά και για τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 81 άρθρα, τα οποία χρήζουν σοβαρής μελέτης και επεξεργασίας, που χωρίς τον απαραίτητο χρόνο διαβούλευσης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο νομοσχέδιο που αφορά στην αναμόρφωση και εν γένει αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην θητεία των στρατευσίμων, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν σχέση με την εξέλιξη, την επιμόρφωση, τη διαβίωση, τις συνθήκες εργασίας, τις αποδοχές, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για όλα τα παραπάνω απαιτείται ικανός χρόνος, ώστε να γίνει η επεξεργασία του σχεδίου νόμου και η υποβολή σχολίων και προτάσεων εκ μέρους των όλων των θεσμικών φορέων και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών, που συνεχώς υποβάλλουν προτάσεις και λύσεις επ’ ωφελεία των στελεχών και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα σημαντικά αυτά ζητήματα, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα της χώρας, δεν υπάρχει χώρος για τακτικές αιφνιδιασμού και μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Αντιθέτως, τα ζητήματα Εθνικής Άμυνας και οποιεσδήποτε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να γίνονται υπό χρονικούς περιορισμούς και ελλείψει διακομματικής συναίνεσης.