ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΟΥΚΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ- ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ HANGZHOU
Με στοχευμένα «βήματα» στον τομέα της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, είτε πρόκειται για την προώθηση των προϊόντων της είτε της ελκυστικότητάς της για επενδύσεις, κινείται ο Αιγιαλέας Πολιτικός Μηχανικός, ιδιοκτήτης εταιρείας Real Estate και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Δημήτρης Δρούκας. Μετά τη χρήση της τεχνολογίας και την προβολή της περιοχής μέσω βίντεο, επελέγη να εκπροσωπήσει τα Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας στην πιο σημαντική διεθνή έκθεση στην πόλη Hangzhou (Χουάντσου) στην Κίνα, επιδιώκοντας να στήσει «γέφυρες» μεταξύ της περιοχής, με τη βιομηχανική υπερδύναμη του πλανήτη.
Αυτή η δυνατότητα του δόθηκε μέσω της δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Με πολύ ενδιαφέρον, η «Π» απευθύνθηκε στον κ. Δρούκα, προκειμένου να καταγραφούν τα αποτελέσματα των ομιλιών, συνομιλιών και επαφών του στην Κίνα, τα οποία βεβαίως σχετίζονται άμεσα με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των βίντεο, που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ενώ προτίθεται να δημιουργήσει κι άλλα!
-κ. Δρούκα, πώς προέκυψε η συμμετοχή και παρουσία σας σε μία τόσο σημαντική έκθεση για το ψηφιακό εμπόριο η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη;
-Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα τις εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας/ υπηρεσίες (με έδρα εταιρείας εντός της Περιφέρειας), που είτε δραστηριοποιούνται είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο διασυνοριακό (cross-border) ηλεκτρονικό εμπόριο, να λάβουν μέρος σε πενθήμερη επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην αποστολή, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως μέρος του περιπτέρου της ΠΔΕ ως «τιμώμενη περιφέρεια», στην 3η Global Digital Trade Expo, στην Hangzhou (Κίνα), μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς και η μοναδική διεθνής έκθεση στην Κίνα με θέμα το ψηφιακό εμπόριο. Αποτελείτο δε, από «συνέδρια», «εκθέσεις», «δραστηριότητες βιομηχανικής αλληλεπίδρασης» και μια πλατφόρμα «ψηφιακού εμπορίου online», με εκθεσιακό χώρο περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων. Η δράση αυτή οργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Τάκη Παπαδόπουλο. Προσωπικά, προσκλήθηκα να εκπροσωπήσω τα Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας καθώς η δράση που έχω στον κλάδο αλλά και η σχετική μου εμπειρία στον χώρο, εκτιμήθηκε ότι θα αποτελέσουν εφόδια για την αποστολή της Περιφέρειας. Εκπροσώπησα έτσι τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
-Μετά την ομολογουμένως επιτυχή προώθηση των βίντεο, δεν επαναπαύεστε αλλά κάνετε κι άλλα βήματα προς την εξωστρέφεια. Ποιος ήταν ο σκοπός της συμμετοχής σας στην Έκθεση της Hangzhou;
-Βασικός σκοπός της όλης προσπάθειας ήταν να προσελκύσουμε ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα για να ενισχύσουμε την προοπτική εξαγωγής τους. Ταυτόχρονα, θελήσαμε να ενημερώσουμε επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή μας, για τους λόγους που είναι συμφέρουσα και προσοδοφόρα μία τέτοια κίνηση. Για παράδειγμα, στις ενημερώσεις που είχα ετοιμάσει, ενέταξα ένα κείμενο ευδιάκριτο και μεταφρασμένο στα κινεζικά, σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται μέσω νόμου του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, για χορήγηση άδειας παραμονής υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece). Από 1/1/2025 που θα τεθεί σε ισχύ, η περιοχή θα γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις καθώς και για επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή μας για την Golden visa. Επιπλέον, στοχεύσαμε και στους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads).
Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες;
Υπάρχει νόμος που δίνει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας. Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι. Περί τα 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κλπ), αλλά χώροι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ μετέχουν όλο και περισσότερο.
Έχω καταλάβει ότι είναι μία πολύ σοβαρή και με μεγάλες προοπτικές υπόθεση για την περιοχή μας, καθώς μιλάμε για μία επενδυτική κίνηση με πολύ μεγάλο μελλοντικό αντίκτυπο. Όταν λέμε ψηφιακοί νομάδες δεν εννοούμε 5 ή 10 άτομα. Βάσει εκτιμήσεων, σε έξι με επτά χρόνια, μπορεί να έχουμε και 500 εκατομμύρια ψηφιακούς νομάδες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν υψηλή κατάρτιση και δεξιότητες. Μιλάμε έτσι για τη διαμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας εργαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας που μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου οι πιο καλοί διαφημιστές για την περιοχή μας. Το σχετικό πρόσφατο βίντεο που δημιουργήσαμε, με την κ. Νάταλι Ροζάτο -Ρόσι, Ελβετίδα, που κατοικεί μόνιμα στο Λαμπίρι Αχαΐας και δουλεύει απομακρυσμένα σε όλη την Ευρώπη. Στη συνέντευξή της, εγκωμιάζει την περιοχή μας, τονίζοντας πως είναι πραγματικά ανεπανάληπτη να ζει κάποιος.
Ένας τρίτος στόχος ήταν να προσελκύσουμε στην Ελλάδα, επιχειρηματίες με υψηλά εισοδήματα, λόγω της νομοθεσίας που προβλέπει χαμηλό φόρο, μόλις 7%. Ο επενδυτής αποκτά μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και φορολογείται ως επιχειρηματίας με χαμηλά κριτήρια. Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί για 15 έτη σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η επένδυση στη χώρα μας, ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
-Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο να επιλέξει κάποιος την περιοχή να διαμείνει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά;
-Βεβαίως. Παρατηρήσαμε κάποια προβλήματα, τα οποία μας αναγκάζουν για την ώρα, αντί να απευθυνθούμε σε όλους τους ανθρώπους, να προσεγγίσουμε ένα ποσοστό 3%- 4% μόνο. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που το ανέφερα και στον Περιφερειάρχη αλλά και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα, και αφορά τη μη ύπαρξη αγγλόφωνων σχολείων στην Αχαΐα και στη Δυτική Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης μού μετέφερε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δοθεί λύση και ο κ. Μαρλαφέκας μού έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη για να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί το θέμα που επηρεάζει όχι μόνο την Αχαΐα αλλά όλη την ελληνική επαρχία.
Όταν μεταφέρεται η φορολογική έδρα στην Ελλάδα από οποιοδήποτε κράτος και αν προέρχεται κάποιος, πρέπει απαραίτητα αυτός να μπορεί να συνεννοείται στην καθημερινότητά του. Εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αγγλόφωνα δημόσια σχολεία, παρά μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σκεφτόμαστε διάφορες λύσεις, καθώς περίπου ένα 20% με 30% της συνολικής δυναμικότητας θα είναι Έλληνες πολίτες, άρα το υπόλοιπο μεγάλο ποσοστό θα είναι ξένοι, οπότε εμείς πρέπει να δούμε πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο. Αν οι εργαζόμενοι υπάρχουν εδώ, σημαίνει ότι θα αφήνουν εδώ τα χρήματά τους κάτι που σημαίνει άνοδος του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε επέκταση, μία καθημερινή δωρεάν διαφήμιση για τον τόπο μας. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τη Δυτική Ελλάδα αλλά κι άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες μπορούν σιγά – σιγά να ανέβουν και σε ποιοτικό και σε βιοτικό επίπεδο, αλλά και να υπάρξει συνεχόμενη και ραγδαία ανάπτυξη.
Την περασμένη Κυριακή συναντήθηκα με Κινέζους που ήδη έχουν επενδύσει στην Αθήνα και που τους είχα ξεναγήσει στην περιοχή μας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κτίριο στη Μεταμόρφωση και μου δήλωσαν πως θα έμεναν ευχάριστα στην Αχαΐα αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ελλείψει αγγλόφωνου σχολείου.
-Τι είναι αυτό που καταφέρατε κατά την παραμονή σας στην Κίνα;
-Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει μία τρομερή ανάπτυξη στον κόσμο του επιχειρείν και δεν είναι τυχαίο το ότι βρίσκεται στην κορυφαία βαθμίδα επενδυτικότητας. Βρέθηκα σε διάφορες πόλεις της Κίνας και διαπίστωσα από κοντά την κορυφαία τεχνολογία που ακολουθείται αλλά και την υψηλή εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Μιλάμε για έναν πληθυσμό τεράστια μεγάλο, για μία αγορά που εξελίσσεται ραγδαία και σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι δικαίως η Κίνα θεωρείται η μία από τις δύο πιο σημαντικές υπερδυνάμεις αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σε κάθε τομέα. Είχα την τύχη να μιλήσω σε ένα συνέδριο επενδυτών και κατάλαβα από κοντά την υψηλή εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και τη διορατικότητα με την οποία λειτουργούν. Είναι άνθρωποι από το μέλλον, θα έλεγα. Προσπάθησα να ενεργοποιήσω αφενός τις γνώσεις μου και αφετέρου το ελληνικό… δαιμόνιο, για το πώς ακριβώς θα προσελκύσω αυτούς τους επιχειρηματίες ώστε να επενδύσουν μελλοντικά στην περιοχή μας. Νομίζω ότι τα κατάφερα εξαιρετικά.
Προωθήσαμε διάφορα προϊόντα και συνάμα καταφέραμε να μας ακούσουν πολλά επιχειρηματικά “αυτιά” ώστε να σκεφτούν άμεσα να επενδύσουν στη χώρα μας, να δραστηριοποιηθούν και να το τολμήσουν. Μεγάλη βοήθεια προώθησης ήταν και τα βίντεο που προβλήθηκαν, γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια και από τη μεριά μου αλλά και από όλους για να μπορέσουμε τελικά να προσελκύσουμε αυτόν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας που θα δώσει άλλη πνοή στην Αιγιάλεια. Αυτό που χρειαζόμαστε σαν τόπος είναι να έχουμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούν να μείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή, αυτοί οι άνθρωποι.
-Η αποστολή στην Κίνα ολοκληρώθηκε, ενώ ταυτόχρονα τα βίντεο κάνουν θαυμάσια τη δουλειά τους. Ποια είναι τα επόμενα «βήματά σας» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σας στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της Αιγιάλειας αλλά και της Αχαΐας;
– Αυτό το διάστημα ετοιμάζω ένα πολύ προσεγμένο επαγγελματικό βίντεο που έχει σαν αντικείμενο τους ψηφιακούς νομάδες, και αυτό που προσδοκώ είναι να υπάρξουν οι ανάλογες βοήθειες από παντού (δημιουργία αγγλόφωνων σχολείων), ώστε αυτό το βίντεο μελλοντικά και ως προωθητικό μέσο διαφήμισης, να μην απευθύνεται μόνο σε ένα 3% πιθανών επενδυτών αλλά σε ένα πραγματικά ευρύ κοινό. Κάθε επιχειρηματίας που θα έρθει να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην ευρύτερη περιοχή, θέλει οπωσδήποτε να έχει και τη δυνατότητα να μπορεί να ζει ποιοτικά και εύκολα στην καθημερινότητά του, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό προσδοκούμε να επιτύχουμε.
Να σημειώσω εδώ ότι έχω έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία Γιώργο Βαγενά, ο οποίος κατάγεται από το Αίγιο και διαθέτει online shop με διάφορα προϊόντα στην πόλη Hangzhou. Του δώσαμε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Τον προσκάλεσα στην Ελλάδα και πήγαμε μαζί στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη όπου και γνωριστήκαμε, μιλήσαμε και προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας. Ήρθαμε σε επαφή με κάποιους επιχειρηματίες και της Αιγιάλειας αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι είναι αρκετά ενθουσιασμένοι με μία τέτοια προοπτική συνεργασίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτό που προωθούμε είναι μία πολύ μεγάλη επενδυτική “πόρτα συνεργασίας” και πως υπάρχουν σοβαρές προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αν γίνουν οι κατάλληλες συνεργασίες. Όλα σε αυτές οι επενδυτικές προσπάθειες χρειάζονται χρόνο και υπομονή, όμως είμαι σίγουρος ότι σε βάθος χρόνου αυτή η προοπτική μόνο καλό θα κάνει και θα αποφέρει πολλά προνόμια στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στον τομέα των επενδύσεων αλλά γενικότερα.
Ο Περιφερειάρχης με ενημέρωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί υποκατάστημα του “Alibaba” στην Πάτρα και πώς ανοίγει σιγά – σιγά, μία “γέφυρα επενδυτικής επικοινωνίας” με την Κίνα υψηλών προδιαγραφών.
Η πόλη της Χουάντσου είναι μία ανερχόμενη βιομηχανική περιοχή, η 14η σε πληθυσμό της Κίνας και με πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται, έχει 14,5 εκατ. πληθυσμό και το ΑΕΠ της είναι 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε δηλαδή, για πολύ υψηλά μεγέθη. Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε την επίσκεψη στην Πάτρα του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας που εντάσσεται η πόλη της Χουάντσου και για αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα, γιατί είναι μία πολύ σημαντική επίσκεψη που πιστεύω ακράδαντα ότι θα αποδώσει καρπούς, πολύ σύντομα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας Τάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος σχεδίασε την παραπάνω δράση που αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχα πάει εγώ στην Κίνα και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα ο οποίος πάντα με παροτρύνει και μου συμπαραστέκεται σε οποιαδήποτε δράση σκέφτομαι και σχεδιάζω.