17.5 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται με… φόρα»

«Το 2024 θα είναι η απαρχή μιας ενδιαφέρουσας περιόδου για την Ελλάδα και όλη η δουλειά της προηγούμενης 5ετίας θα μετουσιωθεί σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές για την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα του πολίτη».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρετίζοντας διαδικτυακά την ημερίδα με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρόν και στο Μέλλον» που διοργάνωσε την Τετάρτη 24-1-2024 η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ. Παπαστεργίου αναφέροντας πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εμφανιστεί στις ζωές αλλά, «αυτό που άλλαξε είναι το γεγονός ότι πριν έναν χρόνο εμφανίστηκε το πιο γνωστό διαδεδομένο μοντέλο ΑΙ -Chat GPT- και μέσω αυτού ξαφνικά όλοι καταλάβαμε ότι η ικανότητα της τεχνολογίας να σκεφθεί και να απαντήσει σαν άνθρωπος τελικά υπάρχει και είναι ο καταλύτης εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια».

Αναφορικά με τις προκλήσεις για την επόμενη μέρα υπογράμμισε πως ««Η Ελληνική Κυβέρνηση διέγνωσε την τεράστια πρόκληση και ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Οκτώβριο όρισε την Επιτροπή για την ΑΙ, η οποία κατέγραψε ζητήματα, προκλήσεις, κινδύνους, προοπτικές.

«Ψηφιακή επανάσταση» στο Δημόσιο…

«Και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, με τον ‘ψηφιακό βοηθό’, που το Υπουργείο έβγαλε στον αέρα τον Δεκέμβριο και είναι μια απλοϊκή θα έλεγε κανείς μορφή ΑΙ που τροφοδοτείται με τις σελίδες gov.gr και του δημοσίου» ανέφερε και συνέχισε: «Και αυτό είναι μόνο η αρχή,  συνέχεια θα είναι εντυπωσιακή για το πως θα μπορούμε να διαχειριστούμε μεγάλο όγκο δεδομένων».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών στην Καθημερινότητα του Πολίτη και ανακοίνωσε πως έρχονται ψηφιοποίησεις σε Κτηματολόγιο, υπηρεσίες της Δικαιοσύνης και στα Νοσοκομεία με τον ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο. Αναφέρθηκε και στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πολιτική Προστασία που έγιναν δοκιμαστικά τον Οκτώβρη για την έγκαιρη πρόγνωση της πυρκαγιάς.

Μίλησε επίσης για την συμβολή της ΑΙ στην κυβερνοασφάλεια προαναγγέλλοντας νομοσχέδιο σύντομα με ένα πλαίσιο προστασίας από τους μεγάλους παρόχους του διαδικτύου. Κλείνοντας τόνισε πως «το 2024 θα είναι η απαρχή μιας ενδιαφέρουσας περιόδου για την Ελλάδα και όλη η δουλειά της προηγούμενης 5ετίας θα μετουσιωθεί σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές για την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα του πολίτη».

Ψηφιακή Διακυβέρνηση στη Δυτική Ελλάδα

Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το γραφείο μου ως Αντιπεριφερειάρχη θα είναι πάντα ανοικτό, για να συνδιαμορφώσουμε με το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, το πλαίσιο και τα εργαλεία για την μέγιστη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης για τα επόμενα χρόνια».

Τα Big Data αλλάζουν το εκπαιδευτικό τοπίο

Στον κομβικής σημασίας ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο για όλες τις επιστήμες εστίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Χρήστος Μπούρας επισημαίνοντας ότι η παραγωγή μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) την τελευταία δεκαετία, παράγει πληροφορία, νέα γνώση, τεχνικές Μηχανικής Μάθησης. Ο Πρύτανης επίσης υπογράμμισε την σημαντικότατη έρευνα με άξονα την ΑΙ που διεξάγεται  στο Πανεπιστήμιο Πατρών η οποία διατρέχει κάθε γνωστικό πεδίο με σημαντικά και κυρίως πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα. Τέλος ο ίδιος, επεσήμανε ότι «πρόταγμα είχα και με αυτό θα διεκδικήσω μια νέα Πρυτανική θητεία το Πανεπιστήμιο Πατρών να γίνει ένα σύγχρονο και Πράσινο Πανεπιστήμιο και θα αγωνιστώ ώστε να αποκτήσει  όλες τις προδιαγραφές ενός Πανεπιστημίου του Μέλλοντος».

Συνεισφορά της ΑΙ στον αγροτικό τομέα

Για την «Τεχνητή Νοημοσύνη ως πυλώνα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» μίλησε ο Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Διευθυντής ΙΝΒΙΣ ΕΚ “Αθηνά” Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά της ΑΙ στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, μέσω της ανάλυσης δεδομένων για την παρακολούθηση της υγείας των ζώων, της χρήσης και ανάλυσης ιστορικών δεδομένων και τρεχουσών συνθηκών για πρόβλεψη της ποσότητας της σοδειάς και πληθώρα άλλων εφαρμογών. «Ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την επίτευξη της Γεωργία Ακριβείας, με έξυπνες εφαρμογές που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την υγεία των καλλιεργειών, τις συνθήκες του εδάφους, την ανίχνευση ασθενειών, την βελτιστοποίηση της άρδευσης, τη λίπανση και χρήση φυτοφαρμάκων, οδηγώντας σε αυξημένες αποδόσεις καλλιεργειών και μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο» τόνισε.

Τοποθετήσεις έγκριτων ακαδημαϊκών 

Η ημερίδα αποτέλεσε μια ευκαιρία ουσιαστικής «συνάντησης» με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από τον έγκριτο λόγο Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιωαννίνων για την γνωστή -άγνωστη Τεχνολογία που διατρέχει σε κάθε τομέα την καθημερινότητά μας.

 «Τεχνητή Νοημοσύνη και φυσική γλώσσα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Κυριάκος Σγάρμπας, αν. Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών.

Για την σημαντική συμβολή της ΑΙ στην ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε ο Στέλιος Κουρής Καθηγητής Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην ανατροπή που φέρνει στον Τομέα της Υγείας η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Παν/μίου Πατρών Σπύρος Λυκοθανάσης, εστιάζοντας στην «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ογκολογία: Πρόγνωση-Διάγνωση-Παρακολούθηση».

Με θέμα ένα κομβικό σημείο που εμπλέκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη όπως η Ψηφιακή Δημοκρατία, μίλησε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Νικόλαος Καρακαπιλίδης. Η ομιλία του εστισε σε θέματα ηλεκτρονικής διαβούλευσης μεγάλης κλίμακας, λύσεις από το χώρο της ΑΙ για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη δόμηση. 

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα