Τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, ανήλθαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, οι άδικες χρεώσεις των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ στους λογαριασμούς των καταναλωτών που αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εκτιμώνται σε 2,45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με ευθύνη της κυβέρνησης χρεώθηκαν οι καταναλωτές 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, προς όφελος των παραγωγών τα οποία κυρίως κατέληξαν στα ταμεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο 62%, με σημαντικές αυξήσεις να ανακοινώνονται ήδη στα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, ενώ στην υπόλοιπη Ε.Ε. ανέρχεται στο 39%.
“Κλέβουν” δισεκατομμύρια από τις τσέπες των καταναλωτών για να τους επιστραφεί ένα μέρος με επιδοτήσεις. Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη στη σχετική Έκθεσή του, επισημαίνει τα ακόλουθα σε σχέση με την ενεργειακή κρίση:
- Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα χαρακτηρίζονται ως βραχυπρόθεσμες παθητικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα και προσωρινού μετριασμού του προβλήματος.
- Κρίνεται αναγκαία η ενισχυμένη κρατική εποπτεία της ΔΕΗ.
- Αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης αλλά και του ουσιαστικού ελέγχου των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων καθώς και την περεταίρω προτεραιοποίηση των υδροηλεκτρικών στην πορεία της απανθρακοποίησης.
- Σε περιόδους κρίσης δε, ελλείψει εναλλακτικών την προκρίνεται η επαναφορά αξιοποίησης λιγνίτη, ως εγχώρια πηγή ενέργειας. Συστήνει την ενδυνάμωση της κρατικής εποπτείας και τον λελογισμένο κρατικό παρεμβατισμό στη ΔΕΗ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ενέργειας, όπως αυτές διαμορφώνονται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), με σκοπό να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό, όλοι οι πολίτες και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Η Ώρα Πατρών, προτείνει να έρθει ως θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η ενεργειακή κρίση, ώστε να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με ουσιαστική στήριξη των Δήμων, των πολιτών ιδίως των οικονομικά ευάλωτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.
- Παράλληλα να συζητηθούν προτάσεις και λύσεις που άλλοι Δήμοι ήδη έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει, με σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων – αξιοποίηση ΑΠΕ, ώστε να εξασφαλίσουμε αυτονομία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας την σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α.