14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει γρήγορα τη σταθερότητα των τιμών

Η Ευρώπη τα έχει καταφέρει καλά έως τώρα στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει μειωθεί πολύ από τα περσινά διψήφια επίπεδα, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν πρόωρα τη νομισματική πολιτική τους καθώς υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα χωρών που κήρυξαν πρόωρα τη νίκη κατά του πληθωρισμού, αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ανάρτησή του για την Ευρώπη.

Ο Άλφρεντ Κάμερ σημειώνει ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο άκαμπτος και η μείωσή του στον στόχο του 2% είναι θέμα επείγοντος χαρακτήρα.

Ένας παρατεταμένος πληθωρισμός σημαίνει υψηλότερα πραγματικά επιτόκια που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει το λάθος μίας πρόωρης χαλάρωσης των πολιτικών και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να ενδώσουν στις επικρίσεις που αναπόφευκτα ακούγονται όταν αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες των περιοριστικών πολιτικών στην πραγματική οικονομία.

Αναλύοντας 100 πληθωριστικές επεισόδια παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι πολλές χώρες απέτυχαν να νικήσουν τον πληθωρισμό ακόμη και μετά από μία πενταετία.

Υψηλότερη η ανάπτυξη σε χώρες παροχής υπηρεσιών

«Ο χρόνος για μειώσεις των επιτοκίων θα έρθει τελικά. Όταν συμβεί αυτό, είναι καλύτερο να μην υπάρχουν αναστροφές των μειώσεων. Ο χρόνος αυτός δεν έχει έρθει ακόμη», σημειώνεται στην έκθεση.

Τα καλά νέα είναι ότι η αγορά εργασίας της Ευρώπης είναι ισχυρή, παρά τα προβλήματα από την πανδημία, το ενεργειακό σοκ και τη μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην πρόσφατη ιστορία. Ωστόσο, η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική οδηγεί σε πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες και επιβραδύνει την οικονομία, με το ΔΝΤ να προβλέπει ανάπτυξη 0,7% για την Ευρώπη το 2023 έναντι 3,6% το 2022.

Οι οικονομίες που βασίζονται περισσότερο στις υπηρεσίες- όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία – έχουν ωφεληθεί από ισχυρότερη ζήτηση και αναμένεται να αναπτυχθούν πάνω από 2% φέτος, ενώ και το 2024 θα έχουν ισχυρότερη ανάπτυξη από τις χώρες με μεγαλύτερη βιομηχανική βάση, σημειώνει το ΔΝΤ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα