24.1 C
Aigio
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Δύο νομοσχέδια τον Σεπτέμβριο για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και επενδύσεις

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει πλέον το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει και θα συμπληρώνει τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων περιλαμβάνοντας μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Μια κομβική αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο κινήτρων, που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, αφορά την επέκταση των κινήτρων στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς μεγάλη επιτυχία. 

Σε ότι αφορά τα νέα κίνητρα του νόμου, αυτά αφορούν:

1. Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση από τα 300.000 στα 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει η έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν αυτές πραγματοποιούνται από angel investors και οποιονδήποτε επενδύει σε ελληνικά start up με βάση το μητρώο του Elevate Greece.

2. Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά.

3. Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

4. Παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ θα είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

5. Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.

Αναμόρφωση ΠΔΕ 

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται ότι θα συζητηθεί στη Βουλή μετά το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, θα αφορά και την αναμόρφωση του ΠΔΕ. Το νέο στοιχείο που προστίθενται στην υλοποίηση της δημοσίων επενδύσεων αφορά τον κεντρικό έλεγχο του προγράμματος. Η πρώτη στρατηγική αλλαγή θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τους φορείς υλοποίησης, αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πορεία όλων των δημόσιων επενδύσεων, είτε αυτές υλοποιούνται μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) είτε είναι συγχρηματοδοτούμενες (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ) είτε αποτελούν έργα εθνικής προτεραιότητας και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. 

 Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης: 

-Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό 20ετίας. Ένας δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι να υπάρξει για πρώτη φορά ένας εκ των προτέρων μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε τρία στάδια. Στην κατεύθυνση αυτή στο πρώτο στάδιο θα θεσπίζεται ένα στρατηγικό πλάνο 20ετίας για όλες τις δημόσιες επενδύσεις. 

– Ειδική μερίδα για τις φυσικές καταστροφές. Νέο κεφάλαιο για το ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίζουν τη χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το ένα σκέλος θα αφορά την αποκατάσταση ζημιών από πρόσφατες και παλαιότερες φυσικές καταστροφές, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση βασικών υποδομών ενάντια σε πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

– Κωδικοποίηση διατάξεων-ξεκαθάρισμα έργων. Η εκκαθάριση σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε φυσικό αντικείμενο υλοποίησης. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην υλοποίηση του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή των διαδικασιών ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις. Επίσης θα γίνεται σε ετήσια βάση η εκκαθάριση των ανενεργών έργων που είναι συγχρηματοδοτούμενα, ώστε είτε να υλοποιούνται με εθνικού πόρους, είτε να απεντάσσονται εντελώς από το ΠΔΕ.

capital

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα