20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ – Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός!

Όπως το είχαν προβλέψει οι ξενοδόχοι της Δυτικής Αχαΐας, έγινε. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ολέθριες συνέπειες στον τουρισμό της δικής μας περιοχής που «ανέπνεε» οικονομικά επί χρόνια από τους Ρώσους τουρίστες. Αλλά και από Λετονούς και Ουκρανούς που φυσικά τώρα δεν υπάρχουν.

Έτσι, η περιοχή με τις δημοφιλείς αμμουδερές παραλίες (Καλογριά, Γιαννισκάρι κ.λπ.) μένει να περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τους λιγοστούς Έλληνες επισκέπτες κι όσους δικαιούχους ξέμειναν από το περυσινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που λήγει στις 21 Ιουλίου, αλλά κι εκείνους που θα ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα του 2022 που θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Ιουλίου και μετά.

Όπως λένε οι ξενοδόχοι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» για να δουλέψουν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες «βούλιαξαν» επί δύο χρόνια στη δίνη της αναδουλειάς εξαιτίας της πανδημίας και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και τώρα που έφτασαν στο «ξέφωτο» με την ελπίδα της ανάκαμψης, ψάχνουν τους πελάτες με το… κιάλι!

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά της τουριστικής κίνησης και του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, αρκεί να διατυπωθεί ότι προ πανδημίας κατέφθαναν στον Άραξο: 10 πτήσεις την εβδομάδα από την Ρωσία, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ως και τα τέλη Σεπτεμβρίου! Κι άλλες τόσες περίπου, αφορούσαν ταξιδιώτες από την Ουκρανία, την Λετονία, ακόμα και πτήσεις με Πολωνούς επισκέπτες.

Όλος αυτός ο όγκος των τουριστών διέμεναν στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, έτρωγαν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων ή σε εστιατόρια της περιοχής και σε ταβέρνες, γέμιζαν σε καθημερινή βάση της μαγαζιά Εστίασης, ενώ φυσικά ψώνιζαν στα τοπικά καταστήματα τουριστικών ειδών, στα εμπορικά μαγαζιά, ακόμα και σε κοσμηματοπωλεία.

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΑΛΛΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ…

Ολλανδοί και Γάλλοι στην Ηλεία κι οι Γερμανοί σε… all inclusive!

Βέβαια σ’ όλα τα παραπάνω η προφανής κι αυτονόητη πρώτη απορία είναι… «γιατί να επικρατεί αυτή η κατάσταση εφόσον στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου καταφθάνουν διαρκώς και καθημερινά, σχεδόν, αρκετές πτήσεις από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη». Μόνο που ο προορισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας (αν όχι του συνόλου) των επιβατών των αεροσκαφών που προσγειώνονται στον Άραξο, δεν είναι η Δυτική Αχαΐα ούτε καν η Αχαΐα γενικότερα. Είναι ο γειτονικός νομός Ηλείας και όσο το δυνατόν πλησιέστερες περιοχές στην Αρχαία Ολυμπία.

Έτσι, Ολλανδοί, Αυστριακοί, ακόμα και κάποιοι Γάλλοι με το που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Δυτικής Αχαΐας μπαίνουν σε μισθωμένα πούλμαν και ξεκινούν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Κυλλήνης, για το Αρκούδι, για την Αρχαία Ολυμπία αυτή καθεαυτή ή ακόμα και για την Κουρούτα κι άλλες πέριξ περιοχές του νομού Ηλείας. Κι ούτε καν βλέπουν τη Δυτική Αχαΐα ή αντιλαμβάνονται πως υφίσταται ως περιοχή!

Στην περίπτωση δε των Γερμανών τουριστών η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και δραματική για τους ξενοδόχους της Δυτικής Αχαΐας και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Διότι οι εν λόγω επισκέπτες οδεύουν κατευθείαν για το δικό τους ξενοδοχείο, το πρώην ROBINSON, που βρίσκεται στην Κυλλήνη (καθαρά Γερμανικών συμφερόντων) όπου διαμένουν με all inclusive. Ούτε και η Ηλεία μετρά έσοδα από τους συγκεκριμένους αφού ακόμα και οι επισκέψεις τους στην Αρχαία Ολυμπία γίνονται με πουλμανάκια που παρέχουν από αναψυκτικά ως και νερό, με αποτέλεσμα να μην ψωνίζουν παρά μερικά μόνο σουβενίρ!

Ξενοδόχοι σε απόγνωση…

Οι ξενοδόχοι μετρούν ακόμα πληγές. Και… άδεια δωμάτια! Τέτοια εποχή (προ πανδημίας) όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και οι ιδιοκτήτες τους είχαν εισπράξει ήδη «ζεστό» χρήμα. Η δουλειά είχε ξεκινήσει απ’ τον Μάιο και κρατούσε ως τον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να βγάζουν τις υποχρεώσεις. «Τώρα είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Εγώ έκλεισα ένα δεύτερο μαγαζί, ένα εστιατόριο, που είχα μέσα στην Κ. Αχαΐα, κι έφερα στο ξενοδοχείο όλους τους υπαλλήλους για να μπορέσουν κάπου να εργαστούν και να μην διακοπεί η ασφάλιση τους», τονίζει ιδιοκτήτης μεγάλου ξενοδοχείου στα Νιφορέικα. Τώρα η επιχείρηση δουλεύει με τα μισά δωμάτια κλεισμένα και με κάπου 20 εργαζόμενους. Όταν άλλε χρονιές απασχολούνταν γύρω στους 12 υπαλλήλους, με… όλα τα δωμάτια να είναι  full όλη τη σαιζόν.  «Με απλά λόγια μας σώζει μονάχα ο Κοινωνικός Τουρισμός. Αν και τα χρήματα τα παίρνουμε με καθυστέρηση», σημειώνει ο επιχειρηματίας.

«Δουλεύουμε μόνο με… λιγοστούς Έλληνες»

Άλλος ξενοδόχος της περιοχής αναφέρει στην «Πολιτεία» ότι αναγκάστηκε να κατεβάσει στην παραλία ξαπλώστρες και να τις χρεώσει προκειμένου να έχει ένα καθημερινό εισόδημα που θα ενισχύει το ταμείο του ξενοδοχείου που είναι «μείον» διαρκώς.  «Τώρα δουλεύουμε μόνο με τους λιγοστούς Έλληνες τουρίστες. Επίσης, μας έσωσε λίγο ένα συνέδριο που έγινε και κλείσαμε ορισμένα δωμάτια για 15 μέρες. Και μια επίσκεψη αεροπόρων που έμειναν καμιά δεκαριά μέρες. Κατά τ’ άλλα η κατάσταση είναι δραματική. Δεν ξέρω αν πρέπει να κρατώ το ξενοδοχείο ανοικτό ή να το κλείσω. Αλλά σκέφτομαι τον κόσμο που δουλεύει», επισημαίνει άλλος επαγγελματίας του κλάδου που διατηρεί το ξενοδοχείο του για πάνω από δέκα χρόνια στην περιοχή. Τονίζοντας ότι ούτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου του δουλεύει, ούτε όμως και ο αριθμός των κατειλημμένων δωματίων είναι επαρκής για την βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ (εφημερίδα “ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα