Δήλωση της Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, Αμαλίας Βούλγαρη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών
Με αφορμή την ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Εντεταλμένη σε θέματα Ισότητας και άρσης κοινωνικών ανισοτήτων, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, Αμαλία Βούλγαρη, δήλωσε:
«Η Ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον αγώνα για την ισότητα φύλων, όμως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας, καθώς και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η 25η Νοεμβρίου είναι ημέρα αγώνα και ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό που πλήττει καθημερινά γυναίκες και κορίτσια και μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες με μισογυνικά κίνητρα.
Λίγες μέρες πριν, δύο ακόμα γυναίκες από την Περιφέρειά μας αυτή τη φορά, η Δώρα από το Αγρίνιο και η Γαρυφαλλιά από την Πάτρα δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.
Στόχος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας ή ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών μέσω δράσεων ώστε να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για οποιαδήποτε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς υφίστανται. Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, τα αρμόδια Υπουργεία και ολόκληρη την Κοινωνία των πολιτών δημιουργώντας κόμβους επικοινωνίας με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου.
Στηρίζουμε έμπρακτα κι επικοινωνούμε το δίκτυο δομών που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Υπάρχουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα που προσφέρουν δωρεάν ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών, η Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και το Panic Button (κουμπί πανικού) που χορηγείται δωρεάν από το εκάστοτε Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας σε όποια γυναίκα το ζητήσει.
Ως Περιφέρεια δημιουργούμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε μορφή βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς, στον αποκλεισμό και τις διακρίσεις με στόχο μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».