Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη σύσταση της Κομισιόν για επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους, όπως στους ανοιχτούς χώρους των καφετεριών, τις παιδικές χαρές και τις στάσεις των μέσων μεταφοράς.
Η απαγόρευση που εγκρίθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις (3/12), δεν αφορά μόνο το παραδοσιακό τσιγάρο αλλά και νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή αυτά της θέρμανσης καπνού τα οποία είναι και δημοφιλή στους νέους.
Παρόλα αυτά, η επέκταση της απαγόρευσης δεν είναι δεσμευτική και κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο.
Το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όπως βεράντες, παραλίες ή πισίνες, ενδέχεται να απαγορεύεται.
Η απόφαση, που εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, επεκτείνει τη σύσταση του 2009 για τον καπνό ώστε να καλύπτει και τους ανοιχτούς χώρους. Αυτά περιλαμβάνουν χώρους αναψυχής όπου συχνάζουν παιδιά, νέοι και άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως παιδικές χαρές, ζωολογικοί κήποι, πισίνες και παραλίες.
Ο κύριος στόχος της σύστασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αποθαρρύνοντας τη χρήση νέων προϊόντων καπνού.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Oliver Varhelyi επεσήμανε ότι περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από τη χρήση καπνού και περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές αρχίζουν να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 19 ετών.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, ζήτησαν πρόσθετα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με εναλλακτικά προϊόντα, όπως αυτά που δεν περιέχουν νικοτίνη. Για παράδειγμα, η Ρουμανία υποστήριξε την πρωτοβουλία, αλλά τόνισε τη σημασία των εκστρατειών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μεταξύ των νέων.
Αντίθετα, η Ελλάδα και η Γερμανία, γνωστές για τους πιο ανεκτικούς κανονισμούς για το κάπνισμα, απείχαν, δείχνοντας επιφυλάξεις για τη σύσταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την εφαρμογή του μέτρου στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων με τη διάθεση ειδικών πόρων.
Η Teresa Ribera, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε ότι ο καπνός είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να αποφευχθούν στην Ευρώπη και ότι το παθητικό κάπνισμα έχει αποδεδειγμένες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Η σύσταση αυτή, αν και δεν είναι δεσμευτική, είναι ένα συμβολικό βήμα προς την ενίσχυση των περιορισμών κατά του καπνίσματος σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, με έμφαση στην προστασία των παιδιών και των νέων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: romanialibera.ro