7 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις – Με ποια κριτήρια γίνονται οι διασταυρώσεις

«Σαρωτικές» διασταυρώσεις στα στοιχεία που δηλώθηκαν από φυσικά πρόσωπα κατά την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων διενεργεί η Εφορία.

Οι ελεγκτικές αρχές βασίζονται σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να εντοπίσουν «λαβράκια» και επί της ουσίας εκείνο που αναζητούν είναι το εάν υπάρχουν  σκόπιμα λάθη, τα οποία είχαν ως στόχο την απόκρυψη εισοδημάτων. Έμφαση δίνουν και σε όσους έχουν «αμαρτωλό» παρελθόν.

Ειδικότερα, οι διασταυρώσεις επικεντρώνονται σε φορολογούμενους για τους οποίους έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» στο taxisnet κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεωνή περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή ή το σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου της ΑΑΔΕ τους επιλέγει προς έλεγχο.

Ποια είναι τα κριτήρια για την διενέργεια ελέγχου

Τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων φορολογουμένων, με βάση το ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ είναι τα ακόλουθα:

  • Έλεγχος των δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε κανονικά η αρχική δήλωση, και το αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό. Κατόπιν ο φορολογούμενος υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την οποία δήλωσε είτε περισσότερες δαπάνες (στους κωδικούς 049-050) είτε δωρεές είτε μείωσε το ύψος των εισοδημάτων ή των τεκμαρτών δαπανών του.
  • Έλεγχος των φορολογουμένων που η αρχική δήλωση έδειξε μηδενικό αποτέλεσμα ή μικρή επιστροφή φόρου η οποία διευρύνθηκε με την τροποποιητική δήλωση.
  • Έλεγχος των φορολογουμένων που με την αρχική φορολογική δήλωση και χωρίς την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, έλαβαν μεγάλη επιστροφή φόρου.
  • Έλεγχος των φορολογουμένων, των οποίων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωση προέβλεπε την πληρωμή φόρου, και με την τροποποιητική το ποσό του φόρου μειώνεται σημαντικά.
  • Έλεγχο των φορολογουμένων, οι οποίοι στα προηγούμενα χρόνια είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά, αλλά για φέτος προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.
  • Έλεγχος των φορολογουμένων με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, καθώς και εκείνων που φέτος εμφάνισαν λιγότερες τεκμαρτές δαπάνες σε σχέση με πέρυσι.
  • Έλεγχος όσων δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα και ειδικά από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αντιπαραβολή των στοιχείων των δηλώσεων με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πλατφόρμες.

Τι ζητούν οι αρχές στις «ύποπτες» υποθέσεις

Εφόσον εντοπιστούν «ύποπτες» περιπτώσεις από τους ελεγκτές, η ΑΑΔΕ, αποστέλλει, ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εντός 15 ημερών στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά.

Με βάση αυτά θα πρέπει να προκύπτει ότι πράγματι, τα στοιχεία που ανέγραψαν στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 είναι ορθά και δικαιολογείται η επιστροφή του φόρου ή ο φόρος που βεβαιώθηκε είναι ο πραγματικός και όχι υψηλότερος.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα