21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Εορτάζει και τελεί αν αναμονή ολοκλήρωσης σε μια ιστορική επέτειο 

Στο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργασίες για την αποκατάσταση το ιστορικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (εορτάζει αυτή την Τρίτη 21 Νοεμβρίου) στο κέντρο του Αιγίου. Το έργο ξεκίνησε μόλις το 2021 καθώς εξασφαλίστηκε πλήρης χρηματοδότηση χάρις στην ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

Ο σπάνιας ομορφιάς ναός είναι ένα ιστορικό μνημείο για την πόλη έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που μελετήθηκε το 1893 ως σύμπλεγμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού.

Το εξωτερικό του ναού προχωρά με βάση τη μελέτη που έχει υποβληθεί από το 2022 ενώ εργασίες απομένουν, εσωτερικά κυρίως για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, με βάση τη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού, προ 10ετίας.

Οι πιστοί και ενορίτες αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο αυτή που πληγώθηκε πριν από 28 χρόνια, από το μεγάλο σεισμό του 1995. Θα είναι έτοιμος μέσα στο 2024 ενώ θα συμπληρώνονται 110 χρόνια από τα πρώτα εγκαίνια του 1914 και 124 χρόνια από τη θεμελίωση.

Την περίοδο σχεδιασμού του ναού, το 1894, το Αίγιο και την Κόρινθο έπληξαν μεγάλοι σεισμοί γι αυτό και ο Τσίλερ στάθηκε στην κατασκευή του με τούβλα εκτιμώντας ότι ως οικοδομικό υλικό  υφίστανται τις μικρότερες ζημιές.  Ο αρχιτέκτονας δημοσίευσε μάλιστα την ίδια χρονιά και τη τη μελέτη του «Τύπος αντισεισμικών οικοδομών διά διακένων οπτοπλίνθων τοίχων».

Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό ο οποίος κατέρρευσε στον σεισμό του 1861. Ξεχωρίζει η περίτεχνη σπάνια πετροκέραμη κατασκευή, οι οβελίσκοι καθώς και οι δύο εντυπωσιακοί τρούλοι μεσαίου μεγέθους που κοσμούν τα καμπαναριά. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος μνημείο ήδη από το 1982 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Το ιστορικό

Το 2013 με υπουργική απόφαση προχώρησε η μελέτη αποκατάστασης του ναού, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το 2016, το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε το «πράσινο φως» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να συμπεριλάβει την αποκατάσταση του ναού στο ΕΣΠΑ, με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Τελικώς το 2020 η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι ο κ. Μαρτίνος ιδιοκτήτης της εταιρείας “ΑΙΓΕΑΣ/ΑΜΚΕ” απέστειλε επιστολή προς τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο με την οποία γνωστοποιεί εκ νέου ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση του Ιερού Ναού.

Η χαρμόσυνη εξέλιξη έφτασε σε συνέχεια των κοπιωδών προσπαθειών του Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος επί πολλά προσπαθούσε διά την αποκατάσταση του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου.

Το Aigiovoice στο χώρο

Αυτή την περίοδο προχωρά το έργο της αγιογράφησης του Ναού το οποίο το Aigiovoice είχε την ευκαιρία να θαυμάσει και να φωτογραφήσει βέβαια το οποίο περιλαμβάνει και την συντήρηση του μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο με τις δυτικότροπες εικόνες που είναι έργο του γλύπτη Δημητρίου Περάκη.

Έργο του Τσίλερ είναι και η Παναγία Φανερωμένης, οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της οποίας πραγματοποιήθηκαν από το ΤΑΣ (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων).

Έργο του είναι και η Δημοτική Αγορά Αιγίου(νυν Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου) αλλά και ο Ναός του Αγίου Ανδρέου στο Αίγιο

Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχει η βόρεια όψη, κάτοψη θεμελίωσης, του 1893 σε μελάνι (υδατογραφία σε χαρτί, 53 x 32 εκ.).

Η πανήγυρη Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής, αυτή τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στον Ι. Ναό και ώρα 18:30 τελείται Μέγας Εσπερινός μετ αρτοκλασίας, το πρωί της Τρίτης, ώρα 7:00 ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ώρα 18:00 θα τελεσθεί η Ιερά Παράκληση.         

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα