Τα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε η ΕΔΕΚΑΠ, δίνοντας παράλληλα οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής της εσωκομματικής διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.
Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον πρώτο γύρο, ενώ για τον δεύτερο γύρο -εφόσον αυτός χρειαστεί- δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.
Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2007 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής της πλατφόρμας πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.
Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι Έλληνες είναι γεννηθέντες το έτος 2008 (είναι δηλαδή 16 ετών), οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν στην Εφορευτική Επιτροπή την ταυτότητά τους και συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου. Η ταυτοποίηση με τον ΑΜΚΑ δεν έχει εφαρμογή στις κάλπες των απόδημων.
«Μάθε πού ψηφίζεις»
Παράλληλα η ΕΔΕΚΑΠ μέσω του «μάθε πού ψηφίζεις» έδωσε στη δημοσιότητα τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τον κατάλογο ανά εκλογική περιφέρεια, όπως και τις κάλπες που θα στηθούν στο εξωτερικό.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Δύναται να παραταθεί η διαδικασία αν κριθεί αναγκαίο λόγω της προσέλευσης.
Σημειώνεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα διεξαχθούν στις 6 (πρώτος γύρος) και 13 (δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί) Οκτωβρίου. Υποψήφιοι πρόεδροι είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης.
Πώς ψηφίζει ο εκλογέας
Ο εκλογέας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ, προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι υποδοχής με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή της πλατφόρμας και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ και υπογράφει. Μετά, ο πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το εκλογικό κέντρο.
Αχαΐα: Πού θα στηθούν οι κάλπες
Στο νομό θα στηθούν 27 κάλπες -τέσσερις περισσότερες από το 2021- σε 14 περιοχές.
Συγκριμένα, στην Αιγιάλεια, θα στηθεί μια κάλπη στην Ακράτα και τρείς στο «Αλέκος Μέγαρης» στο Αίγιο, στα Καλάβρυτα στο ΚΕΠ μια κάλπη, όπως μια θα είναι και στις περιοχές της Κλειτορίας, της Χαλανδρίτσας και του Σταυροδρομίου. Στην Δυτική Αχαΐα, θα στηθεί μια κάλπη στα Σαγέικα και δυο στην Κάτω Αχαΐα (Δημαρχείο ή «Μελίνα Μερκούρη»). Στην Πάτρα, κάλπες θα υπάρχουν, δυο στην Οβρυά, στα γραφεία του παλιού κοινοτικού διαμερίσματος, στα Ζαρουχλέικα θα μπουν τρεις κάλπες, στο παλιό κοινοτικό διαμέρισμα, στο 2ο Γυμνάσιο (Τριών Ναυάρχων) θα στηθούν τέσσερις κάλπες από τρεις που ήταν το 2021, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο (Ρήγα Φεραίου και Σατωβριάνδου) θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες, στο Αρκτικό Διαμέρισμα θα στηθεί μια κάλπη και στο Ρίο θα μπουν δυο κάλπες, στο πρώην Δημαρχείο.