του Αχιλλέα Ροδίτη (Αχαϊκή Πολιτεία)
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τα κόμματα, είναι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι. Δεν είναι εύκολο να βρεις τόσους όσοι χρειάζονται. Για την Αχαΐα, για παράδειγμα, όπου λειτουργούν 632 εκλογικά τμήματα, ένας τέτοιος αριθμός για κάθε κόμμα, αποτελεί πραγματικό «πονοκέφαλο».
Γι’ αυτό και είναι πάντα και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» των τοπικών κομματικών οργανώσεων. Το να συγκεντρώσουν, δηλαδή, τον ικανό αριθμό εκλογικών αντιπροσώπων που, και να έχουν την καλή διάθεση να συνδράμουν, αλλά, και να μπορούν να το πράξουν.
Να έχουν δηλαδή την γνωστική ικανότητα για να ανταπεξέλθουν σε μια τόσο κρίσιμη και απαιτητική διαδικασία που προϋποθέτει να γνωρίζεις λεπτομέρειες της και να προστατεύεις τα συμφέροντα του κόμματος από κάθε «μικρό» λάθος που μπορεί αν προκαλέσει «μεγάλη» ζημιά. Και εκτός όλων αυτών, που αφορούν στην γνώση, υπάρχει κι ένα πρόσθετο απαραίτητο προσόν, που είναι η σωματική δύναμη για να αντέξεις τόσες ώρες κλεισμένος σε ένα εκλογικό τμήμα.
Είναι προϋποθέσεις, λοιπόν, που εξ αντικειμένου σε οδηγούν στο να απευθυνθείς σε συγκεκριμένο υποψήφιο κοινό κι όχι στον οποιονδήποτε. Με άλλα λόγια τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να στραφούν κυρίως σε νέους που να είναι παράλληλα και γνώστες της διαδικασίας. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Ειδικά μάλιστα τώρα που είναι καλοκαίρι.
Το πρόβλημα έλλειψης παρουσιάστηκε και στις πρώτες κάλπες της 21ης Μαϊου, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον για όλα τα κόμματα. Αλλά σε αυτή τη φάση, που οι εκλογές διεξάγονται τέλη Ιουνίου, μες το κατακαλόκαιρο, τα πράγματα δυσκολεύουν για τα καλά… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη η τοπική Νέα Δημοκρατία, η ΔΕΕΠ Αχαΐας, δηλαδή, έχει εκδώσει απανωτές ανακοινώσεις οργανώνοντας τη νεολαία της. Όμοια προσπάθεια και στον ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα στις πρώτες εκλογές μάθαμε ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα της έλλειψης.