7 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Έλεγχοι σε επαγγελματίες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Η φοροδιαφυγή στο στόχαστρο – Μπλόκο στις εικονικές δαπάνες – Από κόσκινο όσες δεν δηλώνονται στο myDATA

Μετά από μια δεκαετία ελέγχων σε λίστες μεγαλοκαταθετών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.), μπαράζ ελέγχων αρχίζει πλέον και σε δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ή 20.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το newmomey, η αρχή γίνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη από τα μέσα Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι η ΑΑΔΕ θέτει προς έλεγχο όσους δήλωσαν πέρυσι ότι το 2021 έβγαλαν κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό είναι το ποσό καθαρών κερδών που δηλώνουν σταθερά κάθε χρόνο οι δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι ούτε όσοι «προσαρμόστηκαν» στα νέα δεδομένα και δήλωσαν πως το 2022 είχαν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, υπολογίζοντας ότι έτσι θα γλιτώσουν από έλεγχο για τις φετινές δηλώσεις. Μέσα στον Σεπτέμβριο, λοιπόν, θα καταστεί εφικτό να συγκεκριμενοποιηθούν οι πρώτοι κλάδοι με χαμηλούς μέσους όρους καθαρών κερδών, αλλά και ποιοι υπερέβησαν φέτος όριο των 10.000 ευρώ.

Ένας στους τρεις πληρώνει

Στο στόχαστρο μπαίνουν τουλάχιστον 400.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα υποστούν το «βάσανο» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, υπάρχουν (άγνωστος ακόμη ο αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Για όσους αποκαλυφθούν ενδείξεις ετοιμάζονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τον Οκτώβριο.

Ο προβληματισμός των ελεγκτικών αρχών αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα και ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο έτος δήλωσαν συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ όταν με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος. Στην πράξη, το σύνολο των φορολογικών βαρών επωμίζεται το 33% των επαγγελματιών, δημιουργώντας αδικίες αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Πρoτού ελέγξουν… μαγειρεύουν

Ειδικά φέτος, καθώς η διορία υποβολής Ε1 και Ε3 έκλεισε οριστικά πριν από λίγες μόλις ημέρες, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες γνώριζαν πως κάθε δήλωση που εμφανίζει ζημίες ή χαμηλά καθαρά ετήσια κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ θεωρείται ύποπτη. Δεν γνώριζαν όμως ότι στην ΑΑΔΕ ετοιμάζονται ήδη για τον επόμενο κύκλο ελέγχων, βάζοντας στο στόχαστρο και όσους έσπευσαν να περάσουν το κατώφλι των 10.000 ευρώ, προσδοκώντας να αποφύγουν τα ραντάρ της Εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τον Οκτώβριο θα έχουν εντοπιστεί «οι πρώτοι των πρώτων» στην απόκρυψη κερδών και ποιοι έχουν κάνει «ασανσέρ» τις φορολογικές δηλώσεις των κερδών τους. Ήδη από μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 και του 2022 προκύπτει πως τουλάχιστον 35.000 φορολογούμενοι εμφάνισαν αυξημένα έσοδα και υπερέβησαν το κατώφλι των 10.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει -μεταξύ άλλων- στις εξής διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet:

■ Για εντοπισμό φορολογομένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα «Εργάνη» .
■ Για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, στοιχείων συμβάσεων, πελατών – προμηθευτών κ.λπ.
■ Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
■ Για τα ποσά των τόκων, των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και του φόρου που παρακρατήθηκε.
■ Για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής μέσω πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές και της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA).

Μόνο μέσω myDATA

Οι διασταυρώσεις «δένουν» με νομοσχέδιο που έρχεται τον Νοέμβριο για αλλαγές στα πρόστιμα, αλλά και στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών συνολικά από το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να τεθεί και μια ακόμα ασφαλιστική δικλίδα για τον περιορισμό των αδήλωτων εισοδημάτων: προκειμένου να αφαιρούνται από τα φορολογητέα έσοδα, οι εκπιπτόμενες δαπάνες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί ή δηλωθεί εμπρόθεσμα στο σύστημα myDATA, βάζοντας οριστικά τέλος στα «λευκά βιβλία» και τις εικονικές δαπάνες για μείωση των φόρων.
Από την άλλη, μέσα στο καλοκαίρι εγκαινιάστηκε το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχος live» για τους ελέγχους επαγγελματιών και επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν στην οθόνη των φορητών υπολογιστών τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, βλέπουν online τις διαβιβάσεις αποδείξεων, διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας ορίζουν το πρόστιμο, εκδίδοντας άμεσα το σημείωμα διαπίστωσης ελέγχου.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα