Υψηλά ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο επτάμηνο του έτους με τους φορολογούμενους να πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και του ΕΝΦΙΑ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που το 98% πλήρωσε εμπρόθεσμα τους φόρους που τους αναλογούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης που επικαλείται το powergame:
Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανήλθαν σε 84,95% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους τα 1,28 δισ. ευρώ.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά και συγκεκριμένα ανήλθε στο 80,27%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 232 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν τέλη Ιουλίου εισπράχθηκαν 186 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.
Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 98,4% του φόρου. Από τα 112 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν 110 εκατ. ευρώ.
Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Η χειρότερη απόδοση σε όλες τις κατηγορίες καταγράφεται στα φυσικά πρόσωπα. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 47,79% του φόρου.
Στο μεταξύ, το 31,2 των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών το πρώτο πεντάμηνο του έτους δικαιώθηκαν. Οι ανωτέρω προσέφυγαν μη αποδεχόμενοι της αποφάσεις των εφοριών αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται προσέφυγαν και στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτικό πριν οι υποθέσεις φθάσουν στα δικαστήρια να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα 1.866 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Δικαστές συντάσσονται με τις αποφάσεις της ΔΕΔ, εκτός από εκείνες που έχουν απορριφθεί σιωπηλώς και συνήθως είναι οι πιο δύσκολες και περίεργες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΑΑΔΕ από τις 4.813 προσφυγές υποθέσεις που παρεπέμφθηκσν στη ΔΕΔ μέχρι τα τέλη Ιουλίου εξετάστηκαν οι 4.444. Από αυτές:
1.390 φορολογούμενοι δικαιώθηκαν
2.782 προσφυγές απορρίφθηκαν
21 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν
251 εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέταση τους (τέσσερις μήνες την υποβολή της προσφυγής).
Σημειώνεται ότι η υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (aade.gr)με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet. Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν κατά την υποβολή της προσφυγής:
τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,
την προσβαλλόμενη πράξη,
τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.
Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων επικοινωνίας που επήλθε μετά από την υποβολή του αιτήματος της ενδικοφανούς προσφυγής, ο υπόχρεος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως αυτά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, διαφορετικά οι κοινοποιήσεις γίνονται νομίμως βάσει των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων.