Σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύτηκε χθες η πατρινή συγγραφέας Αθηνά Κακούρη.
Η τελετή αναγόρευσής της έγινε στην Αίθουσα Τελετών “Οδυσσέας Ελύτης” του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ η παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου της Αθηνάς Κακούρη έγινε από την κα Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ανάρτηση του Χρ. Μπούρα:
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:
“Χθες βράδυ το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras σε μια ξεχωριστή τελετή στην Αίθουσα Τελετών “Ο. Ελύτης” επιτιμοποίησε την συγγραφέα – ιστορικό κ. Α. Κακούρη. Ταξιδέψαμε μέσα απο τις σελίδες των Πριμαρόλια και της Θέκλης σε άλλες εποχές, με μοναδικά μαγικό τρόπο!!!
Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.
Γιώργος Σεφέρης”
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ
Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα, σε οικογένεια κεφαλονίτικης καταγωγής. Πέρασε τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα.
Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε στο γραφείο πρακτόρευσης πλοίων και πετρελαιο-ειδών του πατέρα της Χαρίλαου. Δημοσίευσε τα πρώτα της κείμενα, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στην εφημερίδα Νεoλόγος της Πάτρας.
Το 1952, στον διαγωνισμό μετάφρασης αμερικανικών διηγημάτων που προκήρυξαν οι εκδόσεις “Ίκαρος” (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κ. Θ. Δημαράς, Απόστολος Σαχίνης), η νεαρή Αθηνά κέρδισε βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 200.000 δραχμών. Το 1959, έχοντας κατά νου την επιτυχία της Αγκάθα Κρίστι, έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα, τοποθετημένο στην Πάτρα του ’50, και το έστειλε στην Ελένη Βλάχου, η οποία δεν της απάντησε ποτέ.
Το έστειλε έπειτα στον Ταχυδρόμο, όπου δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Άρχισε έτσι, να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα με ήρωες τον αστυνόμο Γεράκη, την Τούλα, μια νοικοκυρά, και τον κοσμοπολίτη Νάσο Δαπόντε, υπάλληλο της Ιντερπόλ. Στον Ταχυδρόμο υπέγραφε επίσης μεγάλα ρεπορτάζ. Την ίδια εποχή, έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα και ασχολήθηκε με τη μετάφραση.
Το πρώτο της βιβλίο με αστυνομικά διηγήματα (218 ονόματα) εκδόθηκε το 1963 και το δεύτερο (Αλάτι στα φιστίκια) το 1974, τη χρονιά δηλαδή που εκδόθηκε και το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, Κυνηγός φαντασμάτων. Εν τω μεταξύ, το 1970 είχε εκδοθεί το νεανικό ιστορικό μυθιστόρημα της Ο δραπέτης της Αυλώνας. Από το 1976 και επί 15 χρόνια ταξίδευε ανάμεσα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.
Οι μεταφράσεις της έχουν επανειλημμένως βραβευθεί, ενώ από τα μυθιστορήματά της τα Πριμαρόλια (1998) τιμήθηκαν με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου και η Θέκλη (2005) κέρδισε τόσο το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος όσο και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα 218 Ονόματα. Αστυνομικά διηγήματα, Αθήνα 1963
Ο Δραπέτης της Αυλώνας. Ιστορικό μυθιστόρημα, Αθηνά, Κιβωτός, 1970
Ο Κυνηγός Φαντασμάτων. Αστυνομικό μυθιστόρημα, Αθήνα, Πλειάς 1973, και Αθήνα, Εστία 2007
Αλάτι στα φιστίκια και άλλα αστυνομικά διηγήματα. Αθήνα, Ερμής 1974
Της τύχης το Μαχαίρι. Ιστορικό μυθιστόρημα, Αθήνα, Ερμής 2000
Με τα φτερά του “Μαρίκα”. Ιστορικό μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος 1993
Η Σπορά του Ανέμου. Ιστορικό μυθιστόρημα, Αθήνα, Εστία 1994
Αύριο. Μυθιστόρημα, Αθήνα, Εστία 1995
Πριμαρόλια. Ιστορικό μυθιστόρημα, Αθήνα, Εστία, 1998
Έγκλημα της μόδας. Αστυνομικά διηγήματα, Αθήνα, Εστία 2000
Η Κομμένη Κεφαλή. Αστυνομικά διηγήματα, Αθήνα, Εστία 2001
Οι Κήποι του Διαβόλου, Αστυνομικά διηγήματα, Αθήνα, Εστία 2001
Ο Χαρταετός. Μυθιστόρημα, Αθήνα, Εστία 2004
Θέκλη. Μυθιστόρημα, Αθήνα, Εστία 2005
Ξιφίρ Φαλέρ. Μυθιστόρημα, Αθήνα, Καστανιώτης 2009
Με τα χέρια σταυρωμένα. Εκδοσεις Πατάκη, Σειρά: Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, 2010