15.6 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ερχεται «λίφτινγκ» στην πάγια ρύθμιση – Τέλος χρόνου για τις 72 και τις 120 δόσεις

Λίφτινγκ στους όρους της πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για τους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, μετά την περιορισμένη ανταπόκριση που είχαν οι τρέχουσες ρυθμίσεις των 36 – 72 και 120 δόσεων.

Παρά το γεγονός ότι στις ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί συνολικά μόλις 38.400 οφειλέτες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμήνυσε χθες πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία, κερδίζοντας ευεργετήματα όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Σχέδιο για λίφτινγκ στην πάγια ρύθμιση
Στο τραπέζι όπως αναφέρουν πληροφορίες υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση από το φθινόπωρο και μετά όπως:

ο διαχωρισμός των οφειλετών ανάλογα με το είδος της οφειλής (βασική οφειλή ή πρόστιμα)
η μείωση του επιτοκίου
ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης των δόσεων για τις τακτικές οφειλές.
Ωστόσο αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η κουλτούρα πληρωμών
Πρόσθετο αγκάθι είναι η αντίδραση των θεσμών σε ρυθμίσεις που κατά την άποψη τους υπονομεύουν τη κουλτούρα των πληρωμών. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού στο οικονομικό επιτελείο σχηματίσουν μία συνολική εικόνα για τις ρυθμίσεις οφειλών και εξάγουν σαφή συμπεράσματα για τα τρωτά τους σημεία.

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Τα επιτόκια και τα πρόστιμα της πάγιας
Όσο αυξάνονται οι δόσεις, όμως τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%.

Επίσης, σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους).

Στα μειονεκτήματα παραμένει το γεγονός του επιβαλλόμενου προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης. Η εν λόγω προσαύξηση ανέρχεται στο 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, ώστε να μην απολεσθεί η ρύθμιση.

Χαμηλές ταχύτητες
Δώδεκα ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει μικρό. Ειδικότερα:

Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεων έχουν επανενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φορολογούμενοι με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.


Αντιμέτωποι με κατασχέσεις
Οσοι οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τα τέλη του μήνα κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο αριθμός των οφειλετών στο Δημόσιο αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο και έφθασε σε 4.471.762 άτομα από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο, με 2.032.278 εξ αυτών να είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν ότι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 2,44 δισ. ευρώ .

Παράλληλα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και για τους μεγαλο-οφειλέτες ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Με το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» που έλαβαν από την ΑΑΔΕ όσοι έχουν χρέη στην Εφορία ή τον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας έχουν προθεσμία 14 ημερών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου 2023.

Στις 4 Αυγούστου 2023 όσοι θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις θα δουν το όνομά τους να βγαίνει «στα μανταλάκια».

imerisia

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα