Μετά την περίοδο των εορτών της Θείας Επιφανείας και του νέου έτους, στο πλαίσιο των εσπερινών ομιλιών της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας η πρώτη ομιλία του νέου έτους, με τον θεματικό τίτλο «Πατρότητα, μητρότητα. Οδηγίες χρήσης», από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων.
“Η πατρότητα και η μητρότητα”, ανέφερε ο ομιλητής, “είναι δύο χαρισματικές λειτουργίες, που έδωσε ο Θεός ως δώρο στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, όταν δεν γίνεται σωστή χρήση αυτών των δώρων, τότε παρατηρούνται κάποιες ψυχοπαθογόνες παρενέργειες στον χώρο της οικογένειας, που επηρεάζουν τη σχέση των συζύγων μεταξύ τους, αλλά και τη σχέση των συζύγων με τα παιδιά τους. Η οικογένεια γίνεται παιδοκεντρική και όχι συζυγοκεντρική. Θεωρείται ότι σκοπός της ζωής του ανθρώπου όταν κάνει γάμο είναι να αποκτήσει παιδιά. Και όταν έρχονται τα παιδιά, αρχίζει να παραμελείται ο γάμος, να υπάρχει λιγότερη επικοινωνία του ζευγαριού, λιγότερη τρυφερότητα, υπάρχει μία ευερεθιστότητα, ένας εκνευρισμός, η υπομονή απέναντι στις ατέλειες του άλλου μειώνεται, ο ρόλος της μητέρας εξιδανικεύεται και υπερεκτιμάται σε σχέση με εκείνον του πατέρα όσο αφορά την ανατροφή των παιδιών και όλη η προσοχή στρέφεται απόλυτα προς τα παιδιά. Μάλιστα παρουσιάζεται μία, σε μεγάλο βαθμό, ψυχολογική και παθολογική εξάρτηση του αγοριού από τη μητέρα του και της κόρης από τον πατέρα της, καταστάσεις που συχνά μεταφέρονται ως ψυχωτικές στην ενήλικη ζωή και στις σχέσεις των παιδιών με τους μελλοντικούς συζύγους τους.”
Ο ομιλητής, αφού ανέπτυξε με παραδείγματα από την καθημερινή εμπειρία τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παιδοκεντρική οικογένεια, ανέφερε ότι “για να διορθωθούν αυτές οι παθογενείς καταστάσεις θα πρέπει να επανέλθει η συζυγία στην τιμή και την αξία την οποία δικαιούται. Να γίνει η συζυγία η προτεραιότητα της οικογένειας, όχι η πατρότητα και η μητρότητα. Στο ζευγάρι το οποίο προσέχει την ποιότητα του γάμου του θα χρειαστεί πολύ λιγότερο κόπο ο καθένας, ως πατέρας και ως μητέρα, με τα παιδιά. Διότι τα παιδιά τους ήδη θα τρέφονται από την ωραία σχέση που βλέπουν. Θα αγχωθούν λιγότερο ως γονείς, θα χρειαστεί να συμβουλεύσουν λιγότερο, να τιμωρήσουν λιγότερο. Η ποιότητα της πατρότητας και της μητρότητας, δηλαδή, θα πηγάζουν από την ποιότητα της συζυγίας. Θα πρέπει η πατρότητα και η μητρότητα να λειτουργούν μ’ έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώνουν τη συζυγία, δηλαδή να αυξάνουν τον έρωτα. Να μπορεί ένας πατέρας να πει ότι ο τρόπος που βλέπω τη γυναίκα μου να είναι μητέρα με κάνει να την αγαπώ περισσότερο. Να μπορεί μια μητέρα να πει ότι ο τρόπος που βλέπω τον άντρα μου να είναι πατέρας και να έχει σχέση με τα παιδιά, με κάνει να τον αγαπώ περισσότερο.”
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ευχαρίστησε και συνεχάρη εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, στην οποία σκιαγράφησε τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικογένειας, η οποία για να επανέλθει στον προορισμό της θα πρέπει, όπως τονίζουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, να γίνει συζυγοκεντρική.
Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το Α’ Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023.