Ρεκόρ εξαγωγών κατέγραψαν φέτος τα ελληνικά ακτινίδια, φράουλες, μανταρίνια αλλά και αγγούρια, ντομάτες και πιπεριές καθώς πέραν της ποιότητας για την οποία ξεχωρίζουν, υπήρξαν κι άλλοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν, ώστε να καταγραφούν τα φετινά ρεκόρ, σε αξία αλλά και σε όγκο.
Η ιδιαιτερότητα τη φετινή χρονιά ήταν πως μετά τον Νοέμβριο και λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι βόρειες χώρες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη των θερμοκηπίων τους, μείωσαν την παραγωγή.
Η μείωση αυτή εκτόξευσε τη ζήτηση από χώρες που είχαν συγκριτικά μικρότερο κόστος λόγω των ηλιακών θερμοκηπίων, όπως η Ελλάδα, το Μαρόκο και η Αίγυπτος. Την ίδια στιγμή σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε η ζήτηση για κηπευτικά, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό που προκαλέσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα σε χώρες από τις οποίες προμηθευόταν.
Στα εσπεριδοειδή, όπως τα μανταρίνια σημαντικό ρόλο στις αυξημένες ελληνικές εξαγωγές έπαιξε η μείωση της παραγωγής σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Ισπανία, λόγω της ξηρασίας που τις έπληξε.
Από την άλλη πλευρά στις φράουλες, όπου είχαμε ρεκόρ εξαγωγών για δεύτερη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει «στροφή» σε ποικιλίες που προτιμώνται από τους ευρωπαίους καταναλωτές, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε αξία και όγκο.
Νέες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο
Το άνοιγμα σε νέες αγορές αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για το φετινό ρεκόρ εξαγωγών στα ελληνικά ακτινίδια. Αφενός η Ελλάδα «εκμεταλλεύτηκε» το γεγονός της απαγόρευσης – προσωρινά- από πλευράς Ινδίας των εισαγωγών από το Ιράν. Με αυτό τον τρόπο η Ινδία ήταν φέτος τρίτος, σε επίπεδο όγκου, προορισμός για τα ελληνικά ακτινίδια.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ακτινίδιο έχει «ανοιχτεί» και σε αγορές όπως εκείνες των ΗΠΑ και του Καναδά ενώ πλέον και στη Βραζιλία. Η Βραζιλία αποτελεί μία αγορά στην οποία γίνονταν προσπάθειες εδώ και περίπου μία δεκαετία.