20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Εξελίξεις για την αρχαία Ελίκη – Στην Εισαγγελία το πόρισμα που εκθέτει το ΥΠΠΟ για την παύση των ανασκαφών

Σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση ανάδειξης της Αρχαίας Ελίκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αχιλλέα Ροδίτη στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” προ ημερών η Ένωση Φίλων Αρχαίας Ελίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προσκομίζοντας το διακοσίων σελίδων πόρισμα του τρίτου ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, και που τεκμηριώνει πλήρως την άποψη ότι κακώς και αδικαιολόγητα το υπουργείο Πολιτισμού δεν συμμορφωνόταν, χρόνια τώρα, προς την κατεύθυνση έγκρισης για την συνέχιση των ανασκαφών.

Πρόκειται για την κρισιμότερη συνέχεια στην υπόθεση που αφορά την πολύχρονη προσπάθεια με «αντίπαλο» την αδικαιολόγητη και άξια απορίας στάση του κεντρικού κράτους στην ανάδειξη ενός αρχαιολογικού θησαυρού που εξ αρχής προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με αφιερώματα από τους New York Times, το BBC, το γερμανικό ZDF, το Independent και HeraldTribuneκ.α., που χαρακτήριζαν την Αρχαία Ελίκη ως την πραγματική Ατλαντίδα. Ενώ το 2015, στο βιβλίο του με τίτλο «Ραντεβού στην Ατλαντίδα», ο bestseller Αμερικανός συγγραφέας, Mark Adams, αναφέρθηκε εκτενώς στο σημαντικό ανασκαφικό έργο της Ντόρας Κατσωνοπούλου (ένθετη φωτογραφία) και της ερευνητικής ομάδας στην Αρχαία Ελίκη.

Η παραπάνω εξέλιξη δίνει νέα «φτερά» στην Αρχαιολόγο κα. Ντόρα Κατσωνοπούλου η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στο ανασκαφικό έργο και έχει ταυτίσει το όνομα της με την Αρχαία Ελίκη, κάνοντας σκοπό ζωής της την πλήρη αποκάλυψη.

Τονίζοντας ότι σ’ έναν τομέα τόσο καίριο ειδικά για την Ελλάδα, όπως είναι η πολιτιστική κληρονομιά, «αποτελεί σκάνδαλο προκλητικότητας και αυθαιρεσίας η ανοχή της παράνομης διακοπής ερευνητικού επιστημονικού έργου, προς ικανοποίηση προσωπικών ανασφαλειών και εμπαθειών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ». Και προσθέτοντας ότι γι’ αυτό η ΕΦΑΕΛ προσπέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τις ανασκαφές, βάσει του ογκωδέστατου πορίσματος της Γ’ Έκθεσης Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΕΛΕΓΧΟΙ
Το 2012 η ερευνητική ομάδα είχε μόλις ανακαλύψει στην περιοχή των Νικολαιϊκων τα πρώτα ίχνη της αρχαίας Ελίκης του 8ου αιώνα π.Χ.. Αλλά το 2013 το Υπουργείο Πολιτισμού ανέκοψε χωρίς αιτιολογία την συνέχιση των ανασκαφών. Ακολούθησαν «Αιτήσεις Θεραπείας» δια των τότε Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μάταια.

Το 2015, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποίησε έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του ΥΠΠΟ, διαπιστώνοντας παράβαση και ζητώντας έγκριση συνέχισης του ανασκαφικού έργου. Υπήρξε παντελής αδιαφορία.

Έτσι, διατάχθηκε και Β’ Έλεγχος που ολοκληρώθηκε το 2018, με παρόμοιο αποτέλεσμα. Αλλά και πάλι παρέμεινε αρνητική η στάση του ΥΠΠΟ. Μέχρι και τον Γ’ Έλεγχο, που το πόρισμα του κατατέθηκε στην Εισαγγελία.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ
Ο εντοπισμός της Αρχαίας Ελίκης – πρωτεύουσας της αρχαίας Αχαΐας και μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της προϊστορικής και κλασικής Ελλάδας – που καταστράφηκε από σεισμό και τσουνάμι το 373 π.Χ. – αποτέλεσε από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα της ελληνικής αρχαιολογίας για πάνω από αιώνα. Η «Ελληνική Πομπηία», όπως είχε αποκαλέσει την Ελίκη ο κορυφαίος έλληνας αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος.

Ο εντοπισμός της έγινε τελικά πραγματικότητα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την αιγιώτισσα Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου και τον Αμερικανό Φυσικό Steven Soter υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης (ΕΦΑΕΛ), με έδρα το Αίγιο.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ( Αχιλλέας Ροδίτης)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα