Η Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας αποτελείται από 16 τοπικές κοινότητες και 21 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς. Μεγαλύτερη τοπική κοινότητα είναι της Ροδοδάφνης που αποτελεί το 40% του συνολικού πληθυσμού της Συμπολιτείας. Στην Ροδοδάφνη όπου ανήκουν διοικητικά η Άβυθος, το Πανόραμα και ο οικισμός του Αγ. Γεωργίου, υπάρχει η συνοικία Φασουλέικα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης μεταξύ κατοίκων και δημοτικής αρχής με θέμα την καθαριότητα και την γενικότερη επιμέλεια της συνοικίας.
Η ιστορία ξεκινάει πολύ παλιά. Από την εποχή που καταργήθηκε ο Δήμος Συμπολιτείας και έγινε η πρώτη σύμπραξη των έξι Δήμων της Αιγιάλειας για την δημιουργία του νεοπαγούς Δήμου Αιγιάλειας. “Τα Φασουλέικα από το 2010 και μετά ξεχάστηκαν” είπε στο AIGIO VOICE η κάτοικος της περιοχής Μαρίνα Φιλιπποπούλου, η οποία ανέδειξε το πρόβλημα μέσω της προσωπικής της ηλεκτρονικής σελίδας. “Από τότε που έγινε η σύμπραξη των Δήμων έμειναν στην αφάνεια οι μικροί Δήμοι. Το σχέδιο Καλλικράτης προκάλεσε μεγάλη ζημιά, η συνένωση ξέχασε τους πολίτες και ο νέος Δήμος έγινε απρόσωπος. Το κουμάντο κάνουν ορισμένοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να περιμένουμε εμείς οι δημότες πότε οι υπάλληλοι θα αποφασίσουν να στείλουν προσωπικό και μηχανήματα” τόνισε η κα. Φιλιπποπούλου ενώ πρόσθεσε για το επίμαχο θέμα: Οι σακούλες των σκουπιδιών γράφουν Δήμος Αιγιάλειας. Εμείς πληρώσαμε ένα Πάρκο που έγινε το 2007 και δυστυχώς αυτό το Πάρκο το συντηρεί η ηλικιωμένη μάνα μου που πλήρωσε ακόμα και υπάλληλο για να κόψει τις μουριές. Έχω συγκεντρώσει 35 υπογραφές κατοίκων για να τοποθετηθεί φωτισμός στο Πάρκο. Έδωσα την αίτηση στην υπηρεσία του Δήμου επί δημαρχίας Παναγόπουλου και ποτέ δεν έλαβα απάντηση. Το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Ροδοδάφνης κ. Παλαιολογόπουλος το επανέφερε πέρυσι και πάλι δεν πάρθηκε κάποια απόφαση για την συνοικία. Δεν μας ακούει κανείς, πέρασε η Δημοτική Αστυνομία, είδε την κατάσταση και δεν έγινε τίποτα. Ανευθυνότητα υπαλλήλων που δεν ελέγχονται από κανέναν. Μόνοι μας κλαδεύουμε, μόνοι μας καθαρίζουμε, μόνοι μας πετάμε τα κλαδιά και τα χόρτα και πληρώνουμε κιόλας”.
Ας δούμε τι απάντησε σε όλα αυτά ο Αντιδήμαρχος Συμπολιτείας Παναγιώτης
Ανδριόπουλος: Η παρέμβαση του συγκεκριμένου δημότη ήταν άστοχη. Η αρμόδια Υπηρεσία συνέστησε στην κυρία που έκανε την διαμαρτυρία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να μην προβεί σε καμιά αυθαίρετη ενέργεια και να μην κλαδέψει κανένα δέντρο. Δεν μπορεί να κλαδεύει ο καθένας ότι θέλει και όποτε θέλει. Η δημότισσα ήρθε σε επαφή με το Τμήμα Πρασίνου και ενημερώθηκε ότι θα γίνει κλάδεμα και αποκομιδή σε χρόνο που θα καθορίσει η υπηρεσία. Δυστυχώς όμως δεν άκουσε και προέβη σε αυθαίρετη ενέργεια. Οι μουριές άλλωστε μπορούν να κλαδευτούν μέχρι τον Απρίλιο. Σε κάθε υπηρεσία υπάρχει ένα πρόγραμμα και μια ιεράρχηση.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στο AIGIO VOICE ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραϊσκος:
Ιεραρχούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα σε όλο το Δήμο, αρχίζοντας από το κέντρο και συνεχίζουμε από την Αιγείρα μέχρι την Ζήρια. Όμως, πιέζοντας και εκβιάζοντας το Δήμο δεν καταφέρνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, οι μουριές κλαδεύτηκαν αυθαίρετα, ήταν στον προγραμματισμό της υπηρεσίας, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού λόγω COVID. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό έλειπαν τα 2/3 του προσωπικού. Στην Υπηρεσία λειτουργούμε με ραντεβού και έχουμε βάλει σειρά και προγραμματισμό. Το κλάδεμα είναι ευθύνη της Υπηρεσίας Πρασίνου, δεν είναι όλοι γεωπόνοι και δεν μπορούν ούτε να κόβουν δέντρα χωρίς να ρωτήσουν, ούτε να πετάνε κλαδιά, ούτε να εξαφανίζουν κάδους απορριμμάτων.