Η πραγματικότητα και η ανάλυση των κυβερνητικών παρεμβάσεων αποδεικνύει ότι είναι υπέρ των εργαζόμενων οι αλλαγές.Το πρόβλημα βέβαια για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι έπρεπε να μιλήσουν τόσο ο Χρίστος Δήμας όσο και ο Άκης Σκέρτσος για να δώσουν διευκρινίσεις. Και όλα αυτά παρόλο που έβγαλε επεξηγηματικό βίντεο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο TikTok.
Το κοινό σημείο είναι ότι από τη στιγμή που γίνονται ηλεκτρονικά οι περισσότερες πληρωμές, αν εφαρμοζόταν η μέχρι πρότινος κατάσταση η φορολόγηση θα ξεκινούσε από το πρώτο ευρώ, σε αντίθεση με το αφορολόγητο όριο των 300 ευρώ που θεσπίστηκε. Σε δεύτερο επίπεδο, θεσπίστηκε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που ένας εργοδότης θα ήθελε να εφαρμόσει καταχρηστικές πρακτικές.
Ο Άκης Σκέρτσος μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ξεκαθάρισε την κυβερνητική θέση, κινούμενος σε δύο άξονες.
Δείτε την ανάρτηση:
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Faskertsos%2Fposts%2Fpfbid0VK6BX6bVYEW6495fpo5DLLFFUFkKPsPHBuH8NGW3PChYZn3LaN5gAug6G2CK5Yd5l&show_text=true&width=500
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, αποτύπωσε τη στρατηγική και το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου λέγοντας:
«Η φοροαπαλλαγή αυτή είναι της τάξεως των 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα πoυ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω των POS. Άρα μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο, όσα φιλοδωρήματα δίνονταν μέσω POS, φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Είχαμε και την ομολογία από τον από τον Άρειο Πάγο. Άρα το φιλοδώρημα θεωρείται εισόδημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους που λαμβάνουν φιλοδώρημα θεσπίσαμε αυτό το αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα, ώστε να μη δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα».