Στα 5 ευρώ θα φτάσει η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε.
Το ΦΠΑ σύμφωνα με τους ανθρώπους της εστίασης και με βάση τον προϋπολογισμό και τα όσα ορίζει, ανεβάσει τα αναψυκτικά και τα ροφήματα από το 13% στο 24% , κάτι που θα φτάσει τους επαγγελματίες του κλάδου σε απόγνωση. Την ίδια ώρα ο καφές (καπουτσίνο) θα πωλείται από 4 έως και 6 ευρώ σε κεντρικά καφέ.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ΣΚΕΑΝΑ ζήτησε συνάντηση με τους βουλευτές της Αχαΐας, έτσι να τονίσουν την αγανάκτηση τους, μεταφέροντας την αυτήν προς τους κυβερνώντες.
Για το θέμα μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος στο ραδιόφωνο του Max Fm και στην Δήμητρα Μπαλαφούτη: «Αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, καθώς μια από τις βασικές υποσχέσεις που μας είχε δώσει δεν τηρείται στην πράξη. Μας είχαν πει ότι με Μητσοτάκη δεν μπαίνουν άλλο φόροι».
Η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Ματθαιόπουλος θα αναγκάσει τους επαγγελματίες να βάλουν αυτό το 24% στην εμπορική αξία του είδους , μη αφήνοντας τους περιθώρια για απορροφήσεις και για άλλες πρακτικές.
«Για να σας δώσω να καταλάβετε μια πορτοκαλάδα που δίνεται σε ένα εστιατόριο στην τιμή των 4 ευρώ θα φτάσει με την αύξηση του ΦΠΑ, μαζί με τις υπόλοιπες αυξήσεις στα 5 ευρώ. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει ως κλάδος. Η εστίαση δεν είναι ένα είδος πολυτελείας, αλλά ανάγκης για τον κόσμο».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Ματθαιόπουλος σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δεν αφήνει περιθώρια για ζημιές στον επαγγελματία πλέον, ειδικά τα αναψυκτικό θα είναι ασύμφορο για τους επαγγελματίες.
«Σκεφτόμαστε ως μέτρο πίεσης να αποσύρουμε τα αναψυκτικά από τα μαγαζιά μας. Συζητιέται από όλη την εστίαση σε όλη την επικράτεια κάτι τέτοιο. Εκεί θα μας αναγκάσουν;
Η εστίαση ως κλάδος είχε κάνει ένα λάθος στον παρελθόν. Απορροφούσε τις αυξήσεις πιστεύοντας ότι μπορεί να τις διαχειριστή. Ε, δεν μπορεί και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Πλέον και να το θέλουμε δεν γίνεται».