Τρεις μήνες πριν, στις 4 Οκτωβρίου ο κ. Μητσοτάκης έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ότι το πνεύμα του Συντάγματος δεν απαιτεί μία κομματική υποψηφιότητα, αλλά πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Σήμερα πηγαίνει σε μια στενά κομματική επιλογή, την επιλογή του κ. Τασούλα. Υποτάσσει την επιλογή της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη διευθέτηση εσωκομματικών ζητημάτων. Προσβάλλει με έναν τρόπο και την κ. Σακελλαροπούλου. Δεν έδωσε καν εξηγήσεις γιατί δεν την προτείνει.
Ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει, εκτιμούμε, και τη δημοκρατική παράδοση που θέλει την κυβέρνηση να προτείνει πρόεδρο από την αντίπαλη παράταξη, για λόγους ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Ακούγαμε δε τόσες εβδομάδες για έναν πρόεδρο που θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με ξένους ηγέτες για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλω να αξιολογήσω τον κ. Τασούλα. Τον σεβόμαστε, όπως σεβόμαστε όλα τα πρόσωπα τα οποία είναι σε αυτόν τον στίβο, αλλά δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι μια στενή κομματική υποψηφιότητα.
(Στο ερώτημα γιατί τον ψηφίσαμε τότε για Πρόεδρο της Βουλής)
Είναι τελείως διαφορετική η παράδοση όταν ψηφίζει ένα Σώμα τον πρόεδρο του Σώματος: δηλαδή, από τα δημοτικά συμβούλια και τα περιφερειακά μέχρι τη Βουλή, πάντα ψηφίζονται οι πρόεδροι που προτείνονται με ευρείες πλειοψηφίες. Καμία σχέση με την επιλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, που το πνεύμα του Συντάγματος εξού και έχει πέντε ψηφοφορίες ανά πέντε ημέρες για την εκλογή. Άρα, είναι πολύ αδύναμο το επιχείρημα. Την αξιολόγηση της θητείας του κ. Τασούλα ως Προέδρου της Βουλής θα την κάνουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες, αλλά δεν είναι το μείζον αυτή τη στιγμή.
Εγκλωβίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, για τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Και, αν μου επιτρέπετε, εγκλωβίστηκε και το ΠΑΣΟΚ που, εν μέσω παλινωδιών και αντιφατικών δηλώσεων στελεχών του, εγκλωβίστηκε στη στρατηγική στον προθάλαμο Μητσοτάκη, περιμένοντας να προτείνει ο κύριος Μητσοτάκης έναν προοδευτικό πρόεδρο. Αυτό δεν ακούγαμε τόσες εβδομάδες;
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η μη ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου οφείλεται στο γλέντι που μετείχε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Γ. Καραμέρος σημείωσε: Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν προχώρησε, πριν προτείνει τον κ. Τασούλα, σε μία, εν πάση περιπτώσει, εξήγηση και δεν ξέρω αν δόθηκαν και στην κ. Σακελλαροπούλου. Ας αξιολογήσουν οι πολίτες αν μία στενά κομματική επιλογή ανταποκρίνεται σε αυτή την περιγραφή. Εμάς το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Τασούλας.
Θα αξιολογηθεί η προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου. Όταν υπερψηφίστηκε, ήταν τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μιλάμε για μία περίοδο πέντε χρόνια πριν. Να μην αναλύσω τις πολιτικές που έχουν υπάρξει και έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια ως προς το κράτος δικαίου, στη διεύρυνση ανισοτήτων κλπ. Ας μην κάνουμε τώρα, αν θέλετε, το περιεχόμενο της πολιτικής συζήτησης, γιατί έχουμε ζεστή την πρόταση. Και επαναλαμβάνουμε ότι υποτάσσει την υποψηφιότητα αυτή, την πρότασή του αυτή στη διευθέτηση των εσωκομματικών του ζητημάτων. Πρόκειται για μια πρόταση που εργαλειοποιεί τον θεσμό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί τον εαυτό του και το πνεύμα του Συντάγματος, όταν τρεις μήνες πριν έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι χρειάζεται μια υπερκομματική υποψηφιότητα στιγμή.
Για το ΠΑΣΟΚ
Γυρίσαμε πίσω για άλλη μία φορά με τον τρόπο που χειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το θέμα. Και μολονότι το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε στη στρατηγική Μητσοτάκη, θεωρώ ότι έχει μία ευκαιρία, προκειμένου να μην κάνει εκείνο καταγραφή, όπως μας χρέωνε προχθές με μια ανακοίνωσή του, και να πάμε στη λογική του προοδευτικού μετώπου. Με ένα πρόσωπο που έχει υπηρετήσει ως υπουργός επί ΠΑΣΟΚ και σε θέσεις ευθύνης, αλλά όχι στενά κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και με την Νέα Αριστερά και με τις προοδευτικές δυνάμεις και να έχουμε μία ισχυρή κοινή πρότασή στον αντίποδα της υποψηφιότητας Τασούλα.
Δεν θέλω να προεξοφλήσω τη στάση της Νέας Αριστεράς σεβόμαστε τις διαδικασίες που θέλει να ακολουθήσει.
Η κ. Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη. Γενικά πάντως είναι δεδομένο ότι προκύπτει από το ποιος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το κρίσιμο θέμα -και αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα Κατσέλη- ως αξιωματική αντιπολίτευση, και ποιος αριθμητικά έχει την αξιωματική αντιπολίτευση στο περιθώριο που το επιτρέπει, αναμένοντας δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε θέμα. Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγει από αυτό το ΠΑΣΟΚ.