11.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Γ. Βαρουφάκης: Όταν τραυματίζεις, χάνεις το δικαίωμα να λαμβάνεται σοβαρά το κίνητρο σου

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης απαντά σε καίρια ερωτήματα.

Είχαμε καιρό να βιώσουμε ανάλογο περιστατικό βίας κατά πολιτικού προσώπου από τα χρόνια των μνημονίων. Η διαφορά είναι ότι τότε στόχοι ήταν πολιτικοί από τα κόμματα που κυβέρνησαν. Πώς ερμηνεύετε την επίθεση εναντίον σας;

Επιτρέψτε μου να μην τιμήσω τους δράστες προβαίνοντας σε ερμηνεία της βιαιότητάς τους. Όταν τραυματίζεις κάποιον ηθελημένα χάνεις το δικαίωμα να λαμβάνεται σοβαρά το οποιοδήποτε κίνητρο έχεις – με εξαίρεση, βέβαια, από τον Εισαγγελέα, τους Δικαστές και τους Ενόρκους.

Προτρέψατε να προβληματιστούν όσους διακινούν «επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα» που χρησιμοποίησαν εκείνοι που σας επιτέθηκαν: ότι ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο. Σε ποιους αναφέρεστε;

Πάντως όχι στους Μνημονιακούς που το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς γνώριζαν πως δεν υπήρχε πιθανότητα να υπογράψω Μνημόνιο, περίμεναν πως και πως να παραιτηθώ από Υπουργός Οικονομικών ώστε να υπογράψει ο αντικαταστάτης μου! Όπως και έγινε…

Τότε ποιους εννοείτε;

Η συκοφαντία, ότι κατά κάποιον τρόπο υπέγραψα κι εγώ Μνημόνιο, προέκυψε, δυστυχώς, από αντι-Μνημονιακούς χώρους που, για δικούς τους λόγους, ένιωσαν έντονη την ανάγκη να με «τσουβαλιάσουν» με εκείνους που πραγματικά ψήφισαν Μνημόνια. Έτσι, φτάσαμε στην σουρεαλιστική κατάσταση οι Μνημονιακοί να με εχθρεύονται επειδή αρνήθηκα να υπογράψω Μνημόνιο και αρκετοί αντι-Μνημονιακοί να με κατηγορούν επειδή, δήθεν, υπέγραψα Μνημόνιο.

Πράγματι είχατε καταψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, αν και είχε προηγηθεί η (επιστολική) ψήφο σας υπέρ της δανειακής σύμβασης με τον ESΜ…

Είδατε που πέσατε κι εσείς θύμα της παραπληροφόρησης που προκάλεσε πλαστογραφημένη επιστολή μου; Ποτέ δεν έστειλα επιστολική ψήφο υπέρ της δανειακής σύμβασης με τον ESΜ!

Δηλαδή;

Την 10η Ιουλίου 2015, τέσσερις μέρες μετά την παραίτησή μου από το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον αντικαταστάτη μου, τον κ. Τσακαλώτο, να μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί συμφωνία στο Eurogroup. Επειδή εκείνη την ημέρα για λόγους οικογενειακούς απουσίαζα, με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής πράγματι δήλωσα πως, αν βρισκόμουν στη Βουλή, θα εξουσιοδοτούσα τον νέο Υπουργό Οικονομικών «να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους». Δυστυχώς, άγνωστοι πλαστογράφησαν την επιστολή μου ώστε να φαίνεται ότι εξουσιοδοτούσα τον κ. Τσακαλώτο να υπογράψει σύμβαση με τον ESM, δηλαδή με την τρόικα – χωρίς καν αναφορά στην αναδιάρθρωση χρέους. Την πλαστογραφημένη αυτή επιστολή την πρωτο-είδα σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» τον Ιούνιο του 2019 το οποίο αμέσως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25. Καθώς όμως κανένα ψέμα δεν εκπίπτει ποτέ από το Διαδίκτυο, συνέχισε η αναπαραγωγή της πλαστογραφίας στο πλαίσιο της γελοίας  προσπάθειας κάποιων να με παρουσιάζουν ως συνυπογράφοντα το 3ο Μνημόνιο.

Ας επανέλθουμε στο επεισόδιο. Μιλήσατε για παρακράτος και υπόκοσμο πίσω από την επίθεση και για μπράβους της νύχτας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σας καταλόγισε ότι επιχειρείτε να μετατρέψετε σε «πολιτικό σόου» το θέμα. Πώς απαντάτε;

Προφανώς και είδα ποιος με χτύπησε. Ο κ. Θεοδωρικάκος είναι εκείνος που έπληξε τη Δικαιοσύνη προτρέχοντάς την και, στο πλαίσιο ενός πολιτικού σόου, αναλαμβάνοντας αυτόκλητα τον ρόλο ανακριτή, εισαγγελέα, δικαστή και ενόρκων. Δεν θα τον ακολουθήσω. Απλά, θα παραθέσω δεδομένα:  Πρώτον, δύο ώρες πριν καταθέσει ο πρώτος από τους συνεργάτες μου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του τραυματισμού μου, ο κ. Υπουργός είχε ήδη ανακοινώσει ότι γνωρίζει τόσο τους δράστες όσο και τα πολιτικά τους ελατήρια, δεύτερον, τις επόμενες ημέρες επέμενε να φωτογραφίζει ως δράστη του τραυματισμού μου έναν 17χρονο (που πράγματι μπορεί να ήταν συνεργός) πριν κληθώ στον ανακριτή ώστε να μπορέσω, θεσμικά, να περιγράψω τον άνω των 25 ετών άνδρα που με τραυμάτισε και τρίτον, προέβη σε ψευδέστατη δήλωση ότι, δήθεν, εμπόδισα την ανάκριση και συγκαλύπτω τους δράστες για… εκλογικό όφελος. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα, ίσως με την εξαίρεση της Ουγγαρίας του κ. Ορμπάν, ο κ. Θεοδωρικάκος θα είχε απομακρυνθεί από το αντίστοιχο Υπουργείο το οποίο, σε πονηρές εποχές, έχει καθήκον να κατευνάζει τις εντάσεις στηρίζοντας, κι όχι υποκαθιστώντας, την Δικαιοσύνη.

Πέρα από το πού θα καταλήξει η δικαστική έρευνα, θεωρείτε ότι η επίθεση έχει να κάνει με ένα γενικότερο «αντισυστημικό» κλίμα που διαχέεται με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών;

Σε καμία περίπτωση! Το ερώτημά σας μου φέρνει κατά νου την συγκινητική προσπάθεια φιλοκυβερνητικών κύκλων που θέλουν να με παρουσιάσουν ως τον αντι-συστημικό πολιτικό που έπεσε θύμα της βίας που γέννησε ο αντι-συστημισμός της νεολαίας τον οποίο πολιτικοί όπως εγώ δήθεν καλλιεργούμε. Σκιτσογράφος έγκριτης εφημερίδας μάλιστα εξέφρασε αυτή την φιλότιμη προσπάθεια προσθέτοντας την φράση «ενδοοικογενειακή βία» πάνω σε σκίτσο του τραυματισμένου προσώπου μου.  Κατανοώ τα κίνητρα τους. Στα μάτια και τα πρόσωπα του ακηδεμόνευτου κινήματος των νέων που κατακλύζουν τους δρόμους όλων των πόλεων βλέπουν το τέλος της, έως πρότινος, ηγεμονίας της ιδιωτικομανίας τους, του αφηγήματος της αριστείας τους κλπ. Και πασχίζουν αυτό το κίνημα αγνών παιδιών να το ταυτίσουν με τραμπούκους σαν εκείνον που με τραυμάτισε. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώσουν την αγωνία που τους ωθεί σε διαδοχικά λάθη.

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τα Τέμπη την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και σε ποια κατεύθυνση;

Τα τρία μνημονιακά κόμματα που συμμετείχαν στο σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών (π.χ. τραίνα, ηλεκτρικό ρεύμα) θα χάσουν ποσοστά τώρα που το ατύχημα έθεσε τέλος στην ηγεμονία της ιδιωτικομανίας. Το κατά πόσον οι απώλειες αυτές θα είναι αρκετές ώστε να εξαναγκαστούν σε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το κατά πόσον τα νέα παιδιά που διαδηλώνουν στους δρόμους θα θελήσουν – ή αν θα μπορέσουν – να πάνε στις κάλπες. Αυτός είναι ο λόγος που αναμένω τις δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, τότε που έως και 500 χιλιάδες νέοι είτε αδυνατούν να ψηφίσουν (π.χ. εργάζονται χωρίς ρεπό ως ξενοδοχο-υπάλληλοι) είτε θα βρίσκονται σε διακοπές…

Το ΜέΡΑ25 με ποιους όρους θα συναινούσε σε μια προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας και με ποιους; Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε σημείο σύγκλισης;

Το παράθυρο συνεργασίας το έκλεισε οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ενάμιση χρόνο, το ΜέΡΑ25 πρότεινε σε όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικά – και στον ΣΥΡΙΖΑ – να κάτσουμε προεκλογικά γύρω από ένα τραπέζι να δούμε αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση σε κάποια ζητήματα που, εν δυνάμει, θα γεννούσε ένα συνεκτικό, κοινό, προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Επιμείναμε σε αυτό, δηλαδή στον προεκλογικό διάλογο, πεπεισμένοι ότι μια τέτοια σύγκλιση, εφόσον είναι εφικτή, απαιτεί κάποιον χρόνο – σίγουρα μακρύτερο από το τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «τα λέμε μετά τις εκλογές», δηλαδή όταν πλέον το μόνο που θα προλαβαίνουμε να κάνουμε είναι μια άθλια μοιρασιά υπουργείων. Να γιατί σας λέω ότι το παράθυρο συνεργασίας το έκλεισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα