Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National), αφού λίγο νωρίτερα κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, καταδικάστηκε σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για την προεδρία, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της κατηγορηματικής διαπίστωσης από τη δικαστή Μπενεντίκτ Ντε Περτούις ότι η Λεπέν είχε «αποφασιστικά και αυστηρά υιοθετήσει το σύστημα» που είχε θεσπίσει ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, για την υπεξαίρεση δημοσίων κονδυλίων.
Μαζί της καταδικάστηκαν και 8 ευρωβουλευτές του κόμματός της, ένοχοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Το δικαστήριο εκτίμησε πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η υπόθεση αφορά κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ειδικότερα το αν επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.
Η Μαρίν Λεπέν τοποθετείται μακράν στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 34% έως 37% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η δικαστής, σύμφωνα με τη Le Monde, ανέφερε ότι η Λεπέν βρισκόταν «στο κέντρο αυτού του συστήματος από το 2009». Η καταδίκη της βασίζεται στο ότι η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού συμμετείχε ενεργά σε μια παράνομη διαδικασία, κατά την οποία «υπήρχαν πλασματικές συμβάσεις» για τους βοηθούς βουλευτών του κόμματος.
Οι συμβάσεις αυτές δεν αφορούσαν πραγματικά καθήκοντα, αλλά δημιουργήθηκαν προκειμένου να διαμοιράζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια των βουλευτών του κόμματος, όπως εξήγησε η δικαστής.
«Ήταν διαπιστωμένο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα, αλλά οι βουλευτές τους δεν τους είχαν αναθέσει καθήκοντα» δήλωσε η Ντε Περτούις.
Η δικαστής διευκρίνισε ότι «κανείς δεν κρίθηκε για την ενασχόλησή του με την πολιτική».
«Να το ξεκαθαρίσουμε: δεν πρόκειται για δίκη για την ενασχόληση με την πολιτική. Το ζήτημα ήταν αν οι συμβάσεις εκτελέστηκαν ή όχι», εξήγησε.
Η Λεπέν, η οποία δεν απάντησε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο δικαστήριο, κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι επιδιώκουν τον «πολιτικό θάνατό» της, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που αποσκοπεί στο να κρατήσει το RN εκτός εξουσίας, παραλληλίζοντας τις κατηγορίες με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα νομικά του προβλήματα.
Η απόφαση αυτή έρχεται να πλήξει σοβαρά την πολιτική καριέρα της Μαρίν Λεπέν, η οποία, αν και τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, είχε δηλώσει ότι η υποψηφιότητά της για το 2027 θα ήταν η τελευταία της.
Η Λεπέν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρίσκεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2027.