28.5 C
Aigio
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
spot_img

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν -Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria αναμένεται να συγκεντρώσει 224 έδρες – πολύ μακριά από τους 289 που χρειαζόταν, ενώ η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται δεύτερη με 149 έδρες.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να εξασφαλίσει 89 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 78, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.

ADVERTISING

Σε μια άλλη εκτίμηση, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Έτσι η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

«Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».

Εξελέγη η πρωθυπουργός Μπορν – Ποιους υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη χάνει ο Μακρόν
Μικρή παρηγοριά για το κυβερνητικό στρατόπεδο η εκλογή της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, που συγκέντρωσε το 52,3% των ψήφων, σύμφωνα με το IFOP-Fiducial, έναντι 47,7% του υποψηφίου της αριστερής συμμαχίας Νοε Γκοσάρ στην 6η εκλογική περιφέρεια του Καλβαντό.

Εκτός της νέας Βουλής θα μείνει η υπουργός Υγείας, Μπριζίτ Μπουργκινιόν, που έχασε τη μάχη απέναντι στην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Κριστίν Ανγκράντ, και θα χάσει έτσι και το υπουργικό της πόστο.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM), στο Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί αφού έχασε την έδρα του συγκεντρώνοντας 48,51% έναντι 51,49% του υποψηφίου της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Λεό Βαλτέρ.

Σημαντική απώλεια για το στρατόπεδο Μακρόν είναι και εκείνη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν που έχασε τη μάχη στην εκλογική του περιφέρεια με 49,33% έναντι της υποψηφίας της Nupes, Μελανί Τομέν, που εξελέγη με 50,67%.

«Πολιτικό σεισμό» στη Γαλλία προκαλεί η επίδοση της ακροδεξιάς
Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Είναι ένα τσουνάμι», σχολίασε πρώτος από το στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού περιχαρής ο υπαρχηγός της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά. «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν και επέτρεψαν έτσι ένα μπλε κύμα. Αρχίζουμε από αύριο το πρωί τη δουλειά. Ο πρόεδρος έχει τη μειοψηφία, η απαξίωση κι η ανικανότητά του τον έκαναν πρόεδρο της μειοψηφίας», δήλωσε.

Πανηγυρίζει η Λεπέν
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πανηγυρίζει για την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού, που αποκτά πλέον μια κοινοβουλευτική ομάδα «μακράν τη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας».

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε η Λεπέν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. «Αυτή η ΚΟ θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: πρώτον, να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας, δεύτερον να συνεχίσουμε την πολιτική ανασύνθεση, που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και τρίτον να σχηματίσουμε μια αποφασιστική αντιπολίτευση ενάντια σε εκείνους από το στρατόπεδο Μακρόν από αποδομούν από πάνω και εκείνους της Nupes από κάτω. Θα ενσαρκώσουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση που σέβεται τους θεσμούς», είπε. «Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».

Ο Μελανσόν χαιρετίζει «την ολική αποτυχία» της παράταξης Μακρόν
Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Nupes, Ζαν-Λικ Μελανσόν στις πρώτες δηλώσεις του χαιρέτισε την «ολική αποτυχία του προεδρικού κόμματος».

«Καμία πλειοψηφία δεν προκύπτει. Η Γαλλία έχει εκφραστεί και πρέπει να το πούμε, ανεπαρκώς, το επίπεδο της αποχής είναι ακόμη πολύ υψηλό, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας δεν ξέρει πού να στραφεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι τρεις παρατάξεις να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα», είπε. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η άνοδος της Nupes την τοποθετεί στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Είναι όμως η αποτυχία της παράταξης Μακρόν, η ηθική αποτυχία όσων έδωσαν μαθήματα σε όλους», δήλωσε ο νεοκομμουνιστής αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

«Αλλάζω θέση μάχης αλλά η δέσμευσή μου είναι και θα παραμείνει μέχρι την τελευταία μου πνοή να είμαι πρώτος στις τάξεις σας, αν το θέλετε», είπε. Και πρόσθεσε: «Ίσως ξυπνήσετε αύριο με μια πλειοψηφία της Nupes, ή με πρώτη πολιτική δύναμη τη Nupes».

Συνεργασία με την παραδοσιακή Δεξιά ή κυβέρνηση μειοψηφίας για τον Μακρόν;
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε. Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, οι Ρεπουμπλικανοί εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση αν και είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρων ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir, το κόμμα του Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει από 208 έως 248 έδρες, όταν χρειάζονται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το ίδιο ΜΜΕ η αριστερή συμμαχία Nupes των Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπόταχτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να έρθει δεύτερη εξαφαλίζοντας παό 163 έως 203 έδρες, ενώ τρίτη δύναμη στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση προβλέπεται να αναδειχθεί ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζοντας από 67 έως 90 έδρες και θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που θα του επιτρέψει να εκφράζει τις απόψεις του από το βήμα της Βουλής, αλλά και πρόσβαση σε επιτροπές και χρήμα. Η συντηρητική δεξιά των Ρεπουμπλικανών μαζί με το κεντροδεξιό UDI αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, να εξασφαλίσει από 30 έως 50 έδρες.

Τα σενάρια συνεργασίας
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της δημοσκόπησης που επικαλείται η βελγική εφημερίδα η παράταξη Μακρόν, εφόσον της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Πηγή: iefimerida.grΓαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν -Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία – iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα