20.1 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Γερμανικές Αποζημιώσεις: Ομογενείς ξεκινούν αγώνα, περιμένουν απάντηση Κ. Καραμανλή από την Πάτρα…

Μετά το «λήξαν» του Σταϊνμάιερ, ομογενείς μπαίνουν «μπροστά» και στρέφουν το βλέμμα στην Πάτρα 

Ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Το ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισκεπτόμενος την Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε πως το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει μπει οριστικά στο «αρχείο» για τους Γερμανούς, όχι μόνο δεν πτοεί όσους Έλληνες αγωνίζονται επί σειρά ετών για το θέμα, αλλά βάζει πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» και τους Ομογενείς από Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη, που πρόσφατα ίδρυσαν την Διεθνή Επιτροπή Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα (International Committee of the German Debts to Greece).

Η εξέλιξη αυτή αφορά αυτομάτως και την Αχαΐα, λόγω του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αλλά συνδέεται και πιο επίκαιρα με την περιοχή, αφού εδώ στρέφεται αυτές τις μέρες η προσοχή των Μελών της Επιτροπής. Με αφορμή την παρουσίαση, στις 22 του μηνός, στην Πάτρα, του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά, σε εκδήλωση την οποία θα τιμήσει με την παρουσία και ομιλία του, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Οι Ομογενείς θα έχουν επικεντρωμένο το βλέμμα στην εκδήλωση αναμένοντας και προσδοκώντας ότι μαζί με πιθανή τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την πρώτη δημόσια «απάντηση» αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΗΘΙΚΟ
φωτο Επιτροπής Ομογενών (ΕΝΘΕΤΗ) (1)

Την δε, δημιουργία της κίνησης Ομογενών επικαλείται και ο Καλαβρυτινός Χαρίλαος Ερμείδης.

1ο ΘΕΜΑ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΣΟΤΙΤΛΟ Χαρίλαος Ερμείδης

Ο άνθρωπος που επί χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του, μέσω της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στον αγώνα για δικαίωση, δηλαδή, στην ακατάπαυστη προσπάθεια να δοθούν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις όλων των κατηγοριών (παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι κατηγορίες).

Μιλώντας στην “Πολιτεία”, ο κ. Ερμείδης κάνει λόγο για «υποτέλεια» αναφορικά με την στάση που έχουν επιδείξει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις στο θέμα. Και προτάσσει την Ομογενειακή κίνηση ως ένα στοιχείο που ενθαρρύνει και αναπτερώνει το ηθικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθαρίζει προς άπαντες εμπλεκόμενους «εντός» και «εκτός» συνόρων, ότι «ο αγώνας δεν τελειώνει, δεν κάμπτεται, αντίθετα φουντώνει και συνεχίζεται. Κάθε μέρα μια ακόμα μάχη…».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η Ε. ΣΑΒΒΑΚΗ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
B&W Savvaki photo (1)

Η «Πολιτεία» είναι απ’ τις πρώτες που γράφουν για την ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής Ομογενών έχοντας μιλήσει με μία εκ των δημιουργών της, την Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Ελένη Σαββάκη. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «τα Γερμανικά εγκλήματα και χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα», (το βιβλίο της έχει ήδη διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία της Κρήτης κι έχει προταθεί από την ίδια το ίδιο να συμβεί και στα Σχολεία των Καλαβρύτων), που μαζί με το βιβλίο «Γιαβόλ» και το βιβλίο του Τζανή Γκούσκου «Γερμανικές Αποζημιώσεις – Η Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα» αποτελούν τα τρία πιο ισχυρά «εργαλεία» τεκμηρίωσης των οφειλών προς τη χώρα μας.

Παρουσιάζοντας τη σύσταση της Επιτροπής Ομογενών η κα Σαββάκη είπε στην «Πολιτεία» ότι η αρχή έγινε απ’ τον Οργανισμό της Ελληνικής Ομογένειας στον Καναδά και ήταν κίνηση στην οποία προσχώρησε η Ένωση της Ομογένειας στις ΗΠΑ, το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δεληβάνη, ενώ αναμένονται είσοδοι κι άλλων ενώσεων της διασποράς, από την Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η Επιτροπή περιέχει στις τάξεις της πολλούς ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, πρέσβεις και οικονομολόγους κι έχει σαν σκοπό την εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις Γερμανικές Οφειλές, μέσα από άρθρα, αναλύσεις και 34 βίντεο στα ελληνικά και στα αγγλικά, και ως τελικό στόχο την προώθηση του ζητήματος στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια.

Σε αυτή την προσπάθεια βέβαια «κρίσιμος σύμμαχος» χαρακτηρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση, ωστόσο οι ενέργειες της Επιτροπής Ομογενών δεν εξαρτώνται από αυτό. Ωστόσο, η κα Σαββάκη καταθέτει προτάσεις αντίδρασης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, όπως, πχ, την άρνηση της πληρωμής του δημόσιου χρέους μας ως «μοχλό» πίεσης προς την Γερμανία προκειμένου να υποχρεωθεί σε υπαναχώρηση.

Συγκεκριμένα σημειώνει η κυρία Σαββάκη:

“Ο Στεινμαιερ έκανε την υπόκλιση του στα θύματα της Καντανου και έφυγε με την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει προκαταβολικά τις δόσεις του δανείου μας 2025, 2026 και 2027, από τις οποίες η Γερμανία θα καρπωθεί κάπου 2,2 δις. Και είναι ακριβώς αυτά τα χρήματα που δεν έπρεπε να πληρώσουμε δεδομένου ότι η Γερμανία αρνείται να πληρώσει το παλαιότερο και πολύ μεγαλύτερο χρέος της προς την Ελλάδα”.

«Οι δηλώσεις του Σταϊνμάιερ όχι μόνο δεν κάμπτουν την προσπάθειά μας, απεναντίας την δυναμώνουν περισσότερο. Θα συνεχίσουμε απτόητοι, θα αγωνιστούμε σε Διεθνές επίπεδο για να πετύχουμε την αποκατάσταση. Τις αποζημιώσεις και τον επαναπατρισμό του κλεμμένου θησαυρού», σημειώνει η κα Σαββάκη, προσθέτοντας το εξής απλό παράδειγμα:

“Αν ο Χ χρωστάει στον ψ, μόνο ο ψ μπορεί να παραιτηθεί του χρέους. Μόνο το θύματα μπορούν να παραιτηθούν και να λήξει η ύπαρξη χρέους. Δεν μπορούν οι θύτες μονομερώς να κηρύξουν λήξαν το χρέος και μάλιστα όταν αναγνωρίζουν τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα και απολογούνται ζητώντας συγγνώμη”.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΑΪΝΜΑΙΕΡ
ΣΤΑΪΝΜΑΙΕΡ (ΓΙΑ ΜΕΣΟΤΙΤΛΟ)

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ απάντησε για το θέμα όταν του τέθηκε τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και κυρίως του κατοχικού δανείου παραμένουν ζωντανά και ελπίζω κάποια στιγμή να τα λύσουμε». Η απάντηση, ωστόσο, του ίδιου ήταν: «όσον αφορά τη νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ (1)

Όταν μιλάμε για «Γερμανικές Αποζημιώσεις», μιλάμε για τέσσερις κατηγορίες οφειλών που το σύνολό τους εκτιμάται στα 1,2 τρις ευρώ! Οι κατηγορίες αυτές είναι οι παρακάτω:

Α. ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ:

  1. ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ 
  • Το 1946 στο Παρίσι και την Διασυμμαχική Επιτροπή των 19 κρατών της Ευρώπης, καταλογίστηκε στην Γερμανία να πληρώσει στην Ελλάδα 7,1 δις. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, που σήμερα ανέρχεται σε 108 δις. ευρώ (χωρίς τους τόκους) για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη χώρα στη διάρκεια της κατοχής (καταστροφή γεφυρών, δρόμων, λιμανιών κ.α.)
  • Άλλες ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα και ανέρχονται στο ποσό των 523.873.000 δολαρίων
  • Διαφορά εισαγωγών – εξαγωγών εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας που ανέρχεται 80 εκατ. Γερμανικά Μάρκα
  • Αρπαγή 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων
  • Διατροφή στρατευμάτων Κατοχής: Σύνολο 670.000 στρατιώτες (Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός στρατός). Κατ’ εξαίρεση, η Ελλάδα διέτρεφε και την στρατιά Αfrica Corps. Με κόστος το χρηματικό ποσό των… 8 δις δραχμών μηνιαίως
  • Πλαστά χαρτονομίσματα (Reich skredit kassens cheine) που αναγκάσθηκε η Ελλάς να εξαγοράσει έναντι 530.894 χρυσών λιρών Αγγλίας τον Αύγουστο του 1941
  • Ληστεία νομισμάτων: 37,77 τ. νομισμάτων για τα οποία πλήρωσαν μόνον 104 χρυσές λίρες για ασήμι (18,5 τ. ασήμι). Για 73 τ. χαλκού (δραχμές, δίδραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα) πλήρωσαν μόνον 5,5 χρυσές λίρες
  • Δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. Μόνο από τα καπνά κέρδισαν 1.4 δισεκατομμύρια Γερμανικά μάρκα)
  • Από το «κούρεμα» 134 ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποζημίωσε με μόλις μία δραχμή τους καταθέτες του! Το σύνολο οφειλομένων είναι 6,5 δις δραχμές του 1938
  1. ΤΟ «ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ»

Πληρώθηκαν κάποιες δόσεις αλλά το υπόλοιπο ανέρχεται σε 3,5 δις. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938. Δηλαδή σημερινά 54 δις ευρώ, επίσης χωρίς τους τόκους.

  1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Πάνω από 8.5000 αρχαία αντικείμενα και έργα τέχνης που κλάπηκαν που καταληστεύτηκαν από τους ναζί.

  1. ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Αφορά αποζημιώσεις προσώπων για 100 Ολοκαυτώματα!

Β. ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

  • ΟΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ:

Οι ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα και ανέρχονται στο ποσό των 523.873.000 δολαρίων. Κι η διαφορά εισαγωγών – εξαγωγών εμπορευμάτων (Ελλάδας – Γερμανίας) που ανέρχεται στο ποσό των 80.000.000 Γερμανικών Μάρκων.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα