ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΖΗΜΙΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΑΧΑΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α. Παπανδρέου, κατατέθηκε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών και πρόληψη ζημιών ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024 και κήρυξη του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία υπέγραψαν και οι κάτωθι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά και Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Με την Ερώτησή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αφού επισημαίνει τις δυσάρεστες επιπτώσεις και τις ανυπολόγιστες ζημίες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προσφάτως στην περιοχή και στους γύρω οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου, τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων τόσο για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της πυρκαγιάς, όσο και για την πρόληψη σοβαρών κινδύνων πλημμύρας, κατολισθήσεων και νέων καταστροφών.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι η στοιχειώδης κρατική μέριμνα προϋποθέτει την άμεση αλλά ταυτόχρονα επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Ερυμάνθου για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Τέλος τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση αποζημίωση των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων των πληγέντων, των γεωργών, των κτηνοτρόφων και συνακόλουθα η αποκατάσταση των περιουσιών, της παραγωγής, των αγροτικών εκμεταλλέυσεων, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών.
Με επίγνωση των κινδύνων και με πλήρη περιβαλλοντική συνείδηση η πολιτεία και οι συναρμόδιοι φορείς, έχουν υποχρέωση να συγκροτήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα προστασίας του πολίτη, με ολιστικές δράσεις καταστολής των άμεσων και μακροχρόνιων επιπτώσεων για την περιοχή.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών
– Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση συνεπειών και πρόληψη ζημιών ύστερα από τηνκαταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024 και κήρυξης του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Κύριοι Υπουργοί,
Ο βαρύς απολογισμός των προγενέστερων δυσμενών συνθηκών από τις πλημμύρες των προηγούμενων τριών ετών 2021, 2022 και 2023 στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, ενισχύθηκε από τις πλέον δυσάρεστες επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προσφάτως στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου. Η πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024, κατέκαψε περίπου 30.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, εκκλησίες, κατοικίες, αγροτικές αποθήκες και ποιμνιοστάσια με τον εξοπλισμό τους, ζώα, ζωοτροφές και καλλιέργειες, στους Οικισμούς «Άνω Μαστραντώνη» Κοινότητας Μανεσίου, «Ράχη» Κοινότητας Σταυροδρομίου, «Αγία Βαρβάρα» και «Γάλαρο» Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, «Ρουπακιά» Κοινότητας Ρουπακιάς, «Κάλφα» Κοινότητας Κάλφα και «Σκούρας» Κοινότητας Σκούρα της Δημοτικής Ενότητας Τριταίας.
Ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια (στον Ερύμανθο αρκετά καταστράφηκανολοσχερώς), δασικές εκτάσεις, ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια κ.ά. αγροτικές εκτάσεις, καθώς επίσης και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων, αλλά και κοπαδιών ζώων,αυτοκινήτων, γεωργικών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων, έπληξαν διαδοχικά τηνευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Ερυμάνθου, ο οποίος και κηρύχθηκε για ακόμη μία φορά σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εξήντα (60) κτίσματα που τυλίχθηκαν στις φλόγες, μερικά από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εκτεταμένες βλάβες έχουν συσσωρευθεί, σε επικίνδυνο βαθμό, στις περισσότερες υποδομές του Δήμου, με τις σπουδαιότερες να καταγράφονται στα συστήματα ύδρευσης (δεξαμενές και δίκτυα), καθαριότητας (κάδοι απορριμμάτων) καθώς και στο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού (βραχίονες, λαμπτήρες). Το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της πληγείσαςπεριοχής, επιτείνει αναμφίβολα την αναγκαιότητα λήψης μέτρων τόσο για τηναντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της πυρκαγιάς αλλά και την πρόληψησοβαρών κινδύνων πλημμύρας, κατολισθήσεων, καταπτώσεων πρανών, απόφραξης σωληνωτών καθώς και συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας λάσπης και φερτών υλικών ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Εξ’ αιτίας του εύρους, του μεγέθους, του πλήθους και ταυτόχρονα της σπουδαιότηταςλήψης των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης και πρόληψης νέων καταστροφών, έχοντας επίγνωση των κινδύνων και με πλήρη περιβαλλοντική συνείδηση, τεκμαίρεται αμάχητα η άμεση λήψη μέτρων και αρωγή της πολιτείας καθώς και μέριμνα στην κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας για την προληπτική αντιμετώπιση καταστροφικών πλημμυρικών φαινόμενων.Επιπλέον, η στοιχειώδης κρατική μέριμνα προϋποθέτει την έκτακτη αλλά ταυτόχροναεπαρκή χρηματοδότηση για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, την κατασκευήαντιδιαβρωτικών έργων ώστε να αποφευχθούν κατολισθητικά φαινόμενα, τηνεδαφοτεχνική μελέτη των έργων, την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης κατά μήκοςτων οδικών αρτηριών, την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε τμήματααγροτικών οδών που μετά την πυρκαγιά αποκαλύφθηκαν γκρεμώδη πρανή, τηναντικατάσταση δεξαμενών και κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης (σωλήνες,συνδέσεις), την αποκατάσταση τμημάτων φθαρμένης ασφάλτου του δημοτικού οδικού δικτύου, τοποθέτηση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού, κάδων απορριμμάτων,πυροσβεστικών κρουνών σε όλα τα χωριά, δεξαμενών πυρόσβεσης (ανοικτού τύπου για την άμεση τροφοδότηση των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό σε δυσπρόσιτες περιοχές).
Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Ερυμάνθου αποτελείται από τριάντα τέσσερις (34)Κοινότητες και από περίπου εκατόνπενήντα (150) οικισμούς και συνοικισμούς, που οι περισσότεροι εδράζονται στους πρόποδες και στις πλαγιές του όρους Ερύμανθου αλλά και του όρους Παναχαϊκού, περιοχές με σπάνιο φυτικό και ζωικό πλούτο.Χιλιάδες συμπολίτες μας, είδαν για ακόμη μια φορά το βιός τους να καταστρέφεται και δικαίως η αγανάκτηση που επικρατεί εδράζεται στα ελλιπή μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, γεγονός που σε μια ευνομούμενη πολιτεία αποτελείαναντίρρητα ευθύνη του κάθε κράτους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το σύνολο των μέτρων κρατικής αρωγής και παρεμβάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την στήριξη και αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής του Δήμου Ερυμάνθου, των δικαιούχων που έχουν πληγεί και το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής;
2. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι για την ανάληψη και την διεκπεραίωση των περισσότερων από τα παραπάνω έργα, απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Ερυμάνθου. Ποιος είναι ο οικονομικός σχεδιασμός, που θα συμβάλει καταλυτικά στην αναστήλωση της περιοχής που βάλλεται από τις δυσμενείςεπιπτώσεις που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου2024;
3. Έχετε προβεί στην πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία των πληγέντων, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους με την άμεση δρομολόγησηαποζημίωσης και αποκατάστασης στο 100% των περιουσιών, της παραγωγής, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών;
4. Έχετε λάβει υπόψιν σας την απαραίτητη απαλλαγή των πληγέντων από τιςασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το πάγωμα της πληρωμής των δανείων τους;
5. Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες κάθε χρόνο καταστροφικές συνέπειες αντίστοιχων φυσικών φαινομένων σε πλήθος περιοχών τις ελληνικής επικράτειας συνεπεία των πυρκαγιών, έχετε πλάνο αλλαγής του συστήματος της αντιπυρικής προστασίας, δίνοντας βάρος στην πρόληψη και κατάργησητου διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή;
6. Ποια είναι συγκεκριμένα τα κονδύλια που διαθέτετε για την ενίσχυση τουΠυροσβεστικού σώματος και αν πράγματι τα κονδύλια αυτά είναι επαρκή για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα στηναντιμετώπιση αντίστοιχων καταστροφικών φαινομένων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Α. Παπανδρέου