Οι εκλογές για τη νέα Ευρωβουλή στις 9 Ιουνίου διεξάγονται στο σημείο καμπής της ιστορίας, όπου, μετά και τον Daniel, ο κίνδυνος να φτάσουμε σε μη αναστρέψιμη πορεία, λόγω της κλιματικής ισορροπίας, φαίνεται να είναι πλέον ορατός.
Ο οικονομολόγος Γιώργος Γκέκος με μια σημαντική επαγγελματική διαδρομή και καταγωγή από την Ευρωστίνη (ή Ζάχολη) Δυτικής Κορινθίας, είναι μεταξύ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών με το κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» που έχει έντονο το “χρώμα” των Ευρωπαίων Πράσινων και της Οικολογίας.
Έχοντας διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργίας και υψηλόβαθμο στέλεχος της πρώην ΑΤΕ, σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης – Ενέργειας και Τουρισμού.
Το Αigiovoice μίλησε μαζί του για την επαφή και σχέση του με τον ιδρυτή του κόμματος και ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη για τη υποψηφιότητά του, το μέλλον της οικολογίας και το όραμά του για την ελληνική περιφέρεια, τους αγρότες και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γκέκο, αυτές οι ευρωεκλογές γίνονται σε μια περίοδο κρίσιμη, μια «καμπής της ιστορίας, όπου ο κίνδυνος να φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα σημεία της κλιματικής ισορροπίας, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες είναι πλέον ορατός» όπως εξηγεί.
18-5-2024- Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΑΙGIOVOICE
1. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την υποψηφιότητά σας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
–Μέσα από το ΚΟΣΜΟΣ στοχεύω και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω στην επίτευξη δύο κρίσιμων στόχων. Πρώτον, πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην πράσινη μετάβαση, που θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ομόλογα της ΕΕ και να υποστηρίζεται από έναν χρηματοπιστωτικό τομέα που προωθεί πραγματικά τις πράσινες επενδύσεις χωρίς «πράσινο ξέπλυμα ή green washing». Η ίδρυση ενός Ταμείου Πράσινης Μετάβασης, που θα βασίζεται στο κοινό χρέος και τους συγκεντρωμένους φόρους σε επίπεδο ΕΕ, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Αυτό το ταμείο θα συμβάλει στην κάλυψη του ετήσιου επενδυτικού κενού των 360 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050 χωρίς περικοπή των δημόσιων υπηρεσιών. Δεύτερον, πρέπει να κηρύξουμε την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ευθυγραμμιζόμενοι με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Νοεμβρίου 2019. Αυτό θα κινητοποιήσει ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.
2. Πώς προέκυψε η επαφή σας με τον Πέτρο Κόκκαλη και η ένταξή σας στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ;
–Η ενασχόλησή μου με το ΚΟΣΜΟΣ ξεκίνησε μετά από εις βάθος συζητήσεις με τον Πέτρο Κόκκαλη. Η εντυπωσιακή παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια και η δουλειά του με τους Πράσινους της Ευρώπης και η παρουσίαση για την Ελλάδα της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας ήταν ιδιαίτερα εμπνευσμένη. Το μανιφέστο του, «Ο κόσμος καίγεται, αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα», είχε μεγάλη απήχηση σε εμένα. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά με παρακίνησε ήταν η στάση του σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για «οικοσοσιαλισμό ή βαρβαρότητα πριν είναι αργά». Η αφοσίωσή του σε αυτές τις αρχές με οδήγησε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ.
3. Ως μέλος ενός οικολογικού κόμματος στην Ευρώπη με μακρά παράδοση περιβαλλοντικών αγώνων, τι νέο υπάρχει στο ΚΟΣΜΟΣ και ποιες «πράσινες συμμαχίες» μπορεί να σχηματίσει εντός της ΕΕ;
–Το ΚΟΣΜΟΣ φέρνει μια νέα προοπτική δίνοντας έμφαση στη δικαιοσύνη και την ένταξη στην πράσινη μετάβαση. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της δράσης για το κλίμα για τον μετριασμό των αυξανόμενων πλημμυρών, πυρκαγιών και ξηρασιών. Η ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα θα τονώσει την καινοτομία, θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την οικονομία. Το ΚΟΣΜΟΣ υποστηρίζει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τη διάδοση μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων προς όφελος των πολλών. Η ενέργεια δεν πρέπει να είναι κερδοσκοπικό προϊόν. Η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει πέρα από τη μείωση κατά 55% των εκπομπών έως το 2030 και να επιτύχει πλήρη κλιματική ουδετερότητα έως το 2040, στόχους που θα πρέπει να κατοχυρωθούν σε μια αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα.
” ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ “
4. Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους του σχεδίου για μια «Βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030»; Πώς αξιολογείτε αυτό το σχέδιο συνολικά;
–Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει πλήρη κλιματική ουδετερότητα έως το 2040. Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα. Η κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής κρίσης είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική κινητοποίηση πόρων και προσπαθειών. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους του σχεδίου «Βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030», το οποίο είναι φιλόδοξο αλλά απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
5. Πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί για να εξοικονομήσουν το εισόδημά τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ανταγωνιστικής γεωργίας σε ένα σύγχρονο, απαιτητικό περιβάλλον;
-Για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς, πρέπει να αναθεωρήσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ώστε να συμπεριλάβουμε καλύτερα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου. Η ίδρυση ενός Ειδικού Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτείται μέσω φόρων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές γεωργικών προϊόντων, θα μπορούσε να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και να καλύψει το κόστος προσαρμογής. Επιπλέον, η προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία θα βοηθήσει τους παραγωγούς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Οι πολιτικές θα πρέπει επίσης να δίνουν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία, διασφαλίζοντας έναν βιώσιμο και δυναμικό γεωργικό τομέα.
” ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ “
6. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές που απειλούν βασικές γεωργικές περιοχές. Ποιες είναι οι μελλοντικές προβλέψεις και επαρκούν τα τρέχοντα μέτρα;
-Οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν πιο συχνές και σοβαρές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, κυρίως σε ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τις εξαγωγές της περιοχής της Αιγιάλειας. Τα τρέχοντα μέτρα είναι ανεπαρκή. Χρειαζόμαστε μια συνολική αναθεώρηση της ΚΑΠ για να βελτιώσουμε τη διαχείριση κινδύνου και να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση στρατηγικών προσαρμογής και μετριασμού. Αυτό το ταμείο θα πρέπει να υποστηρίζεται από φόρο επί των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων για να εξασφαλιστεί βιώσιμη στήριξη στους αγρότες. Επιπλέον, η προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και η επένδυση σε ανθεκτικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας.
-7. Ποια είναι η λύση στο ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα λειψυδρίας στην πρωτογενή παραγωγή;
Η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της λειψυδρίας απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξουμε αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η ενθάρρυνση τεχνολογιών και πρακτικών εξοικονόμησης νερού στη γεωργία, παράλληλα με τις κρατικές επιδοτήσεις για βιώσιμη γεωργία, μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό αυτών των ζητημάτων. Επιπλέον, οι πολιτικές που προωθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα και την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μπορούν να μετριάσουν την ενεργειακή φτώχεια.
” ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ “
8. Προέρχεστε από το Δερβένι Κορινθίας και μάλιστα ήσασταν υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας στις εθνικές εκλογές του 2012 και 2015, περιοχή γειτονική μας… Μπορεί να ανταπεξέλθει η περιφέρεια την πορεία της αγροτικής εγκατάλειψης και αποσύνθεσης του παραγωγικού ιστού; Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη;
–Η περιοχή μπορεί να ανταπεξέλθει αναζωογονώντας τον αγροτικό τομέα μέσω βιώσιμων πρακτικών και πράσινης τεχνολογίας. Η παροχή οικονομικών κινήτρων στους νέους για ενασχόληση με τη γεωργία, η βελτίωση των υποδομών και η προώθηση προϊόντων της τοπικής παραγωγής μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Επιπλέον, η προώθηση πρωτοβουλιών με βάση την κοινότητα και μοντέλων συνεργασίας μπορεί να ενισχύσει τον παραγωγικό ιστό και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Η επένδυση στον πράσινο τουρισμό,η σύνδεση του με τα πολιτιστικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας, και τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες, καθιστώντας τις αγροτικές περιοχές πιο ελκυστικές και βιώσιμες.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας, όπου ο κίνδυνος να φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα σημεία της κλιματικής ισορροπίας με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες είναι πλέον ορατός. Η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση μειώνοντας τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις. Η ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα θα τονώσει την καινοτομία, θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την οικονομία. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της δράσης για το κλίμα για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα του πλανήτη και να μετριάσει την αυξανόμενη συχνότητα των φυσικών καταστροφών. Το ΚΟΣΜΟΣ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.