7.4 C
Aigio
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

H παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. για τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στον ποταμό Σελινούντα

Σε ανακοίνωσή της, η Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. αναφέρει τα εξής:

Το Υδροηλεκτρικό έργο στον κάτω ρου του ποταμού Σελινούντα, που ξεκινά με υδρομάστευση στο ύψος της Π.Κουλούρας και καταλήγει σε σταθμό παραγωγής ενέργειας στο ύψος της Τέμενης, πλησιάζει στην φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής του. 

Γίνονται φανερά τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων του κάμπου όσο και στην οικονομία της Αιγιάλειας.

Αν λειτουργήσει έτσι όπως έχει το εν λόγω έργο:

1. Θα στερήσει το νερό από την πεδινή Αιγιάλεια καθώς θα αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων του Σελινούντα, ακόμη και στους χειμερινούς μήνες, για σχεδόν πέντε χιλιόμετρα της πεδινής διαδρομής του, οδηγώντας σε αποξήρανση και μεταβάλλοντας το φυσικό υδατικό ισοζύγιο στην περιοχή με άγνωστες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Υπάρχει κίνδυνος να πληγούν δεκάδες πολύτιμες για την Αιγιάλεια γεωτρήσεις τόσο υδροδότησης όσο και άρδευσης.

2. Θα αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος φονικής πλημμύρας καθώς έχει στενέψει με σαρζανετ πάνω από δέκα μέτρα το ήδη προβληματικό σημείο του ποταμού στην γέφυρα της Π.Ε.Σ, ενώ κατάντη της γέφυρας και σε όλο το μήκος του ποταμού ως το σταθμό παραγωγής, έχουν τοποθετηθεί υπόγεια σωληνώσεις διαμέτρου 2,4 μέτρων  μέσα από την οριογραμμή του ποταμού και δίπλα στην ζώνη πλημμύρας. Έτσι, με μία ισχυρή νεροποντή, υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος από την Τέμενη ως τα Νικολαίικα.

3. Θα επιδεινώσει το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών αφού το έργο διακόπτει τη μεταφορά υλικών από το Σελινούντα προς τις παραλίες.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί φυσιολογικά  η ζωή στον κάμπο του  Αιγίου  με αυτούς τους δύο κινδύνους να καιροφυλαχτούν.

Είναι ολοφάνερο ότι το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε και αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας  αγνοώντας εντελώς τις νέες συνθήκες τόσο της κλιματικής κρίσης όσο και του υδάτινου δυναμικού του ποταμού. 

Αυτή τη στιγμή δεν προέχει να ερευνήσουμε τις τεράστιες ευθύνες των υπηρεσιών που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και έδωσαν άδεια να προχωρήσει ένα έργο με τέτοιες εξωπραγματικές, φαραωνικές προδιαγραφές.

Με δεδομένο ότι:

– Οι συντελεστές του έργου δεν ενδιαφέρονται. Άλλωστε έχουν ήδη δείξει δείγματα γραφής και με άλλες αρνητικές παρεμβάσεις όπως η μαζική παράνομη απόληψη υλικών από την κοίτη του ποταμού.

– Η κεντρική διοίκηση επίσης δεν ενδιαφέρεται. Άλλωστε έχει επιτρέψει να σχεδιαστούν άλλα έντεκα (11!) παρόμοια έργα στον Σελινούντα. Αν τα μισά από αυτά  υλοποιηθούν το ποτάμι θα εξαφανιστεί.

Ζητούμε από τους πολίτες της Αιγιάλειας να αντιληφθούν τι συμβαίνει και από τον Δήμο Αιγιαλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παρέμβουν ώστε να αλλάξουν οι όροι λειτουργίας του έργου και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αρμόζουν.

Δεν πρέπει οι Δημότες της Αιγιαλείας ή το Δημόσιο να πληρώσουν τις τεράστιες ζημιές που θα προκαλέσει η λειτουργία της μονάδας. Η εισαγγελική παρέμβαση είναι αναγκαία τώρα. Όταν η αγροτική παραγωγή της πεδινής Αιγιάλειας θα καταστραφεί από έλλειψη υδάτων και όταν πλημμυρίσουν Τέμενη, Βαλιμίτικα και Νικολαίικα θα είναι αργά. 

ΥΓ: Θυμίζουμε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι στην επωνυμία «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ»  και ο σημερινός ιδιοκτήτης του η εταιρεία «ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΙΓΙΟΥ ΜΟΝ/ΠΗ ΙΚΕ».

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.
Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιαλείας

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα