11.9 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η “Αντίσταση Πολιτών” & ο Β. Χατζηλάμπρου για τις ανεμογεννήτριες

Η επεξεργασία της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας για την συζήτηση για την εγκατάσταση των ΑΠΕ στην Περιφέρεια και συνολικά ως πρόταση αναφέρει:

Οι πολιτικές της περιφέρειας, εναρμονιζόμενες με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι αυτές που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, καταργώντας όλους τους περιορισμούς για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων για οικονομικά συμφέροντα. Σε κάθε σημείο της χώρας, από τα Άγραφα έως και τον Έβρο, αλλά και στην περιφέρειά μας, πυκνώνουν και δυναμώνουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά. Με την έγνοια και την ανησυχία κατοίκων, περιβαλλοντικών και άλλων ομάδων να εντείνεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε να μετατραπούν τα βουνά, τα δάση και οι θάλασσές μας σε απέραντα πάρκα ανεμογεννητριών!

Σε αναλυτική ανακοίνωση σημειώνεται:

Τα αιολικά ως πεδίο επένδυσης και το αποτύπωμά τους

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα που έχουν έρθει σαν μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (ΑΠΕ) απέναντι στην καύση διάφορων ορυκτών ουσιών (π.χ. φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κάρβουνο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μειωθεί και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τα κινήματα άλλα και τους ντόπιους των περιοχών στις οποίες έχουν εγκατασταθεί ή προβλέπεται να εγκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Και όχι αδίκως, αφού ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν συνεχώς μπροστά μας, με την ευθύνη να βαραίνει και την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο του Χατζηδάκη που πέρασε το 2020. Νόμος ο οποίος μεταξύ άλλων προωθεί την αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ, και κυρίως των αιολικών, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και της εξασφάλισης υπερκερδών για τους επενδυτές.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι οι ίδιες οι ΑΠΕ αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός χωροθέτησης και η αδειοδότησή τους. Στην ουσία, αυτές χρησιμοποιούνται για την αισχροκέρδεια του μεγάλου κεφαλαίου με άκριτη και αλόγιστη αδειοδότηση σε δασικές εκτάσεις, δάση και αναδασωτέες περιοχές, αλλά και σε περιοχές Natura. Παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ, στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο επιτρέπει τη χωροθέτηση ΑΠΕ στις περιοχές Natura από το 2022, καθώς πλέον χαρακτηρίζονται ως έργα «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος»! Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δεδομένα του Μάρτη του 2020 το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών ήταν ήδη εννέα φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό στόχο του 2030!

Τι σημαίνουν όμως πραγματικά τα αιολικά για τις ζωές μας και το περιβάλλον;

Η χρήση αιολικής ενέργειας μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά οι ΑΠΕ δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Οι επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα είναι πολλαπλές και επομένως θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη μελέτη για την εγκατάστασή τους. Τα ζητήματα που φαίνεται να δημιουργούνται από την χωρίς μέτρο και κριτήρια εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι τα εξής:

  • Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, σημαντική μείωση του πράσινου των βουνών, κρίσιμη επικινδυνότητα κατολισθήσεων και διάβρωση των πετρωμάτων. Για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις γης και διάνοιξη τεράστιων διαστάσεων οδικού δικτύου ενώ ταυτόχρονα για τη συντήρησή τους απαιτούνται πρόσθετος εξοπλισμός και υποδομές. Πράγμα που σημαίνει ότι αλλοιώνεται σημαντικά το φυσικό τοπίο.
  • Επιβλαβείς συνέπειες στη βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σπάνια είδη πουλιών απειλούνται από αυξημένη θνησιμότητα λόγω προσκρούσεων στα πτερύγια των ανεμογεννητριών, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος τόσο για την ύπαρξη όσο και για την αναπαραγωγή και άλλων προστατευόμενων ενδημικών ή/και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και άγριας και μη πανίδας με την υπερθέρμανση του εδάφους που προκαλούν.
  • Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που προκαλούνται στη ζωή των ανθρώπων στις περιοχές εγκατάστασής τους διότι κατά συνήθη πρακτική οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Συνεπώς έχουν έντονη επίπτωση στις επαγγελματικές δραστηριότητές των κατοίκων, όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, και ο τουρισμός, αλλά και στην καθημερινή ζωή τους. Η οπτική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον απομακρύνουν είτε τους μόνιμους κατοίκους είτε τους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Επίσης, όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές έρευνες, οι ανεμογεννήτριες που παράγουν θορύβους χαμηλών συχνοτήτων (LFN) είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση ψυχικής υγείας των κατοίκων, αφού σχετίζονται με πονοκεφάλους, εμβοές, διαταραχές ύπνου, κ.α.
  • Η απόσυρση των πτερυγίων αλλά και ολόκληρων των ανεμογεννητριών αποτελεί ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί τα πτερύγια αυτά είναι κατασκευασμένα από μη οικολογικά υλικά, ενώ και οι εναλλακτικές που υπάρχουν δεν συμφέρουν οικονομικά, πρακτικά ή/και οικολογικά. Επιπρόσθετα, οι «επενδυτές» δε δεσμεύονται για την απόσυρση των ανεμογεννητριών παρά μόνο για τη χωροθέτησή τους.

Είναι λοιπόν κατανοητό πως τα αιολικά, παρά τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν με την μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική χωρίς την εκπομπή ρύπων για την ατμόσφαιρα, ενέχουν και σοβαρούς προβληματισμούς ως προς την άκριτη αδειοδότηση και εγκατάστασή τους.

Επίσης, σημαντική θα πρέπει να είναι και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όχι ως μια τυπική διαδικασία για να εγκριθεί η αδειοδότηση αλλά ως μια πραγματική επιστημονική μελέτη για την επικείμενη εγκατάσταση των ΑΠΕ. Μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να προκύπτει ως πόρισμα από έναν επιστημονικό οργανισμό, ανεξάρτητο από ιδιωτικά συμφέροντα και να λαμβάνει υπόψιν και να σέβεται το σύνολο των διεθνών κανονισμών που διέπουν την ανθρωπογενή παρέμβαση στο φυσικό τοπίο. Τα πορίσματα των μελετών θα πρέπει να αναρτώνται δημόσια, να είναι εύκολα προσβάσιμα και να είναι ανοιχτές προς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. Περιβαλλοντικούς, Πολιτιστικούς, Ορειβατικούς Συλλόγους, κ.α.).

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Στην περιφέρεια, οι νομοί της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως νομός αιολικής προτεραιότητας, και της Αχαΐας φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ανεμογεννήτριες υπάρχουν ήδη στο Παναχαϊκό μέσα σε περιοχή του δικτύου Natura, αλλά και σε καταφύγια άγριας ζωής! Το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις για μια σειρά από τοποθεσίες τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, στους δήμους Ναυπακτίας και μεταξύ των δήμων Αμφιλοχίας & Ακτίου-Βόνιτσας, όσο και στην Αχαΐα και για μια ακόμα φορά σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, σε σημεία του Ερύμανθου και του Παναχαϊκού. Και όλα αυτά παρά τις επιμέρους αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, τις αντιδράσεις και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που έχουν επισημανθεί από πολίτες, τοπικούς φορείς και συλλογικότητες!

Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό υπάρχει η συζήτηση για υπεράκτια αιολικά πάρκα και μεταξύ των περιοχών που έχουν προταθεί βρίσκεται και ο Πατραϊκός κόλπος και συγκεκριμένα η περιοχή στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Δημιουργούνται λοιπόν ερωτήματα και προβληματισμοί για τις τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες που σκοπεύουν να τοποθετήσουν μέσα στις θάλασσες και τις πιθανές επιπτώσεις που αυτές θα προκαλέσουν στο τοπίο, το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό των παράκτιων περιοχών.

Οι πολιτικές της περιφέρειας, εναρμονιζόμενες με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι αυτές που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, καταργώντας όλους τους περιορισμούς για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων για οικονομικά συμφέροντα. Σε κάθε σημείο της χώρας, από τα Άγραφα έως και τον Έβρο, αλλά και στην περιφέρειά μας, πυκνώνουν και δυναμώνουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά. Με την έγνοια και την ανησυχία κατοίκων, περιβαλλοντικών και άλλων ομάδων να εντείνεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε να μετατραπούν τα βουνά, τα δάση και οι θάλασσές μας σε απέραντα πάρκα ανεμογεννητριών!

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα