11.2 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η «εύκολη» λύση του «ανοίγω μια καφετέρια»! Χρηματοδοτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται κυρίως για εστίαση…

Αχαϊκή Πολιτεία | Αχιλλέας Ροδίτης

Έληξε την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων αναφορικά με το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας που προβλέπει επιχορήγηση 14.800 ευρώ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους, ηλικίας 30-55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση: www.ependyseis.gr .

Το ενδιαφέρον ήταν έκδηλο και έντονο. Από την άλλη, όμως, απαιτείται μία πιο ήπια προσέγγιση όσον αφορά τους επαγγελματικούς στόχους και τα οράματα των ενδιαφερομένων, ως προς το «τι» ακριβώς θέλουν να δημιουργήσουν, προς τα πού, δηλαδή, να κινηθούν επαγγελματικά και κατά πόσον η επιλογή τους θα «κινείται» σε δύο άξονες: ο πρώτος άξονα αφορά την κερδοφορία και ο δεύτερος το προϊόν που θα παράξουν.

Και είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα, διότι, δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία αλλά και η πρακτική εμπειρία των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα, καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα όλων όσων σπεύδουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τέτοια χρηματοδοτικά «εργαλεία» και διεξόδους, επικεντρώνονται σε έναν και μόνο τομέα – κλάδο: στην Εστίαση!

Δεν «γεννιούνται» ιδέες, με λίγα λόγια, που να διασφαλίζουν τόσο την βιωσιμότητα μιας νέας επιχείρησης, όσο και την είσοδο των νέων επιχειρηματιών σε χώρους που θα μπορούσαν να τονώσουν, και τους ίδιους, αλλά και γενικότερα την τοπική οικονομία. Με μια φράση: δεν επιλέγουν να παράξουν κάτι, να κατευθυνθούν προς μια καινοτόμα ιδέα, αλλά διαλέγουν την… «εύκολη» και «απλοϊκή» «λύση» του «ανοίγω ένα καφέ». «Και μάλιστα, κατά κύριο λόγο, καφέ take-away», μας διευκρινίζει ο Διευθυντής του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ στην περιοχή της Πάτρας κ. Ζαχαρίας Τοκατλίδης.

Συμβουλευτικά τονίζει, ο κ. Τοκατλίδης, ότι: «καλό θα είναι οι νέοι που επικεντρώνουν σε τέτοια προγράμματα να το βλέπουν σε μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν κάτι που θα μπορεί να σταθεί και να ‘μεγαλώσει’ , να επεκταθεί, ακόμα και να κυριαρχήσει, στην αγορά». Και έχει απόλυτο δίκιο, εδώ που τα λέμε. Όταν άπαντες παραδεχόμαστε, έστω και καθ’ υπερβολή – και το συζητάμε στις παρέες μας – ότι η Ελλάδα, και ειδικά η Πάτρα, δυστυχώς κατέληξε να μην παράγει τίποτα, παρά μόνον… οι μισοί να φτιάχνουν καφέ στους άλλους μισούς…

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα