14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ι. ΦΩΤΗΛΑΣ: «Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας τοποθετήθηκε ως εισηγητήςστηνΟλομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Αχαΐας αναφέρθηκε στη θωράκιση του αθλητισμού και την αυστηροποίηση των μέτρων που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών. Βασικές αλλαγές οι οποίες προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου είναι η ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση των φιλάθλων που εισέρχονται εντός του αγωνιστικού χώρου, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής στους αθλητικούς χώρους πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων. Περαιτέρω αναμορφώνεται και η νομοθεσία αναφορικά με τις λέσχες φιλάθλων. Με όλα τα προηγούμενα μέτρα των οποίον η ωφέλεια είναι προφανής, καταργείται η ανωνυμία η οποία είναι βασική συνιστώσα στην ανάπτυξη παραβατικής συμπεριφοράς.

Βασική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί το νομοσχέδιο είναι ηψηφιακή πλατφόρμα e-ΚΟΥΡΟΣ μία εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνεται όλος ο αθλητισμός.Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας προωθείται η χαρτογράφηση των αθλητικών σωματείων και εγκαταστάσεων, η ψηφιακή διαχείριση των προγραμμάτων άθλησης για όλους και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών σε προγράμματα αθλητισμού και σωματικής άσκησης.

Ο κ. Φωτήλας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για την πάταξη του φαινομένου της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τόνισε ο κ. Φωτήλας έχει ένα και μόνο στόχο: «Nα συμβάλλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της αθλητικής μας νομοθεσίας. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει στοχεύει στην προαγωγή του συνόλου του αθλητισμού με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.»

Τέλος ο Βουλευτής Αχαΐας σημείωσε:  «μπορεί να πούμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς ωστόσο να αλλάξουμε στην πραγματικότητα τίποτα, χωρίς να κουνήσουμε ούτε πέτρα. Δεν είμαστε όμως για αυτό εδώ. Η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε και εμείς έστω ένα «λιθαράκι» στο μονοπάτι της βελτίωσης της ζωής των συμπολιτών μας. Εάν εμείς εδώ μέσα βρούμε κοινό  βήμα θα καταφέρουμε πάντως περισσότερα.».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επικυρώνει την άμεση αντίδραση του του Πρωθυπουργού για  την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων ύστερα από τα αποτρόπαια συμβάντα του Δεκέμβριου του 2023 που είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε μία ακόμα ζωή. Μου δίνεται η ευκαιρία από αυτό εδώ το βήμα να εκφράσω τη θλίψη μου για τον άδικο χαμό του Γιώργου Λυγγερίδη.

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις επιτροπές της Βουλής, έγινε ξεκάθαρο, από όλες τις πτέρυγες, το γεγονός ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας απαιτεί δράσεις αντιμετώπισης που πρέπει να μας βρουν όλους ενωμένους.

Επιπλέον, αναδείχθηκε η χρησιμότητα των διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις τόσο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας όσο και ην ψηφιακή μετάβαση του αθλητισμού και την εν γένει αναμόρφωσή του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί αυτή τη στιγμή μία πολύ σημαντική προσθήκη στην αθλητική νομοθεσία της χώρας. Γιατί γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια, μέσα από την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο των αθλητικών συναντήσεων και συμπληρώνεται μία σειρά νομοθετικών κενών.

Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις που περιγράφονται στο νομοσχέδιο μπορεί να είναι αυστηρά. Είναι όμως δεδομένο οτι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Παρόλα αυτά, η πραγματική επιτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και του χουλιγκανισμού θα έρθει μόνο αν όλοι μαζί συνεργαστούμε. Αν όλοι μαζί δείξουμε το πιο σκληρό μας πρόσωπο σε κάθε μειοψηφία που πιστεύει ότι το γήπεδο είναι πεδίο μάχης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εισάγεται μία σειρά από διατάξεις που όχι μόνο προωθούν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας αλλά περαιτέρω υιοθετούν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο συνολικά για τη λειτουργία του αθλητισμού και την ψηφιακή μετάβασή του σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών σταδίων, των αθλητικών σωματείων και των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η βασική δομή του νομοσχεδίου περιλαμβάνει ουσιαστικά τρεις ενότητες και αποτελείται από 26 άρθρα. Στην πρώτη ενότητα κυρώνουμε την από 11.12.2023 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως ορίζει η συνταγματική επιταγή της παρ. 1 του άρθρου 44 αναφορικά με τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Η στόχευση των παρεμβάσεων αυτών είναι διακριτή και ουσιαστική. Δεν μπορούμε στην χώρα μας να επιτρέπουμε εγκληματικές συμπεριφορές από κάποιες νοσηρές μειοψηφίες εις βάρος του αθλητισμού, εις βάρος κάθε αξιοπρεπούς φιλάθλου, εις βάρος όλης της κοινωνίας.

Στη δεύτερη ενότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας θωρακίζουμε περαιτέρω τον αθλητισμό, περιφρουρούμε τις αθλητικές συναντήσεις και καλύπτουμε κενά στην αθλητική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της Δ.Ε.Α.Β.. Σε εναρμόνιση του νομοθετικού μας πλαισίου με τη σύμβαση Σαιν Ντενί, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4901/2022, η Δ.Ε.Α.Β αποκτά πλέον έναν πιο επιτελικό ρόλο ενώ μειώνονται και τα μέλη της, σε πέντε (5) ώστε να καταστεί πιο λειτουργική η Επιτροπή κατά την  άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Επιπλέον αναμορφώνονται και οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Α.Β. προκειμένου κάποιες από τις αρμοδιότητές της να περάσουν στην Εθνική Επιτροπή Συντονισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της σύμβασης «Σαιντ Ντενί» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βασικές αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού είναι να παρακολουθεί τα περιστατικά, να αναγνωρίζει τάσεις σχετικά με τη δραστηριότητα των φιλάθλων σε αθλητικές συναντήσεις και να καταγράφει σχετικές παραβατικές συμπεριφορές. Η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής και συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο παρόν νομοσχέδιο στην εξειδίκευση της διαδικασίας του δειγματοληπτικού ελέγχου των εισιτηρίων από τις αστυνομικές αρχές. Με τον τρόπο αυτό, οι αστυνομικές αρχές μπορούν να προβούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας δηλαδή να διαπιστώσουν αν το εισιτήριο φέρει τα στοιχεία του κατόχου του και αν τελικά το ονοματεπώνυμο που αναγράφεται είναι το ίδιο με αυτό του κατόχου του.

Επιπλέον οι αστυνομικές αρχές εάν βεβαιώσουν σχετική παράβαση προχωρούν άμεσα στην επιβολή προστίμου και συντάσσουν σχετική έκθεση την οποία καταθέτουν στη Δ.Ε.Α.Β με το σύνολο των περιστατικών που διαπίστωσαν. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι στο νομοσχέδιο εξειδικεύονται περαιτέρω οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιγράφεται και η λειτουργία της πλατφόρμας ταυτοποίησης των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Με τη συγκεκριμένη διάταξη κάνουμε κάτι πολύ απλό και συνάμα αυτονόητο, προωθούμε την προσωποποίηση των εισιτηρίων και βάζουμε την αυθεντικοποίηση του θεατή ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της παραβατικότητας.

Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται μία εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο η οποία θα περιλαμβάνει αφενός το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αφετέρου θα διασυνδέεται και με την αστυνομική ταυτότητα του κατόχου.

Επιπλέον σε κάθε γήπεδο θα έχει εγκατασταθεί ψηφιακό σύστημα σάρωσης η οποία θα επιτρέπει την είσοδο στον θεατή εφόσον ταυτοποιηθεί.  Υπάρχουν δε ειδικές προβλέψεις για ανήλικους οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε εκείνους άνω των 15 ετών και σε εκείνους κάτω των 15 ετών.

Εμείς ως Πολιτεία πλέον γνωρίζουμε ποιος είναι, τα στοιχεία του, σε ποια αθλητική συνάντηση θα πάει και χωρίς να απαιτείται η διενέργεια ελέγχων από φυσικά πρόσωπα. Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλουν να έχουν σύστημα ανέπαφης σάρωσης για την αναγνώριση των εισιτηρίων.

Επί προσθέτως γίνεται ξεκάθαρη η σημασία που δίνει το Υπουργείο στην ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης.

Με την ηλεκτρονική εποπτεία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιείται λήψη, αποθήκευση, επεξεργασία και αναπαραγωγή εικόνας και ήχου πριν κατά τη διάρκεια και μετά την αθλητική συνάντηση.

Στη συνέχεια περιγράφεται βήμα προς βήμα το πώς θα λειτουργούν οι κάμερες σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό αυτό. Αποκτούμε δηλαδή κάτι που ήδη υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να σημειώσουμε επίσης στο ίδιο θέμα ότι γίνεται εξειδίκευση αναφορικά με τον έλεγχο και την ορθή λειτουργία των καμερών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής συνάντησης. Προβλέπονται δε συγκεκριμένες κυρώσεις σε περίπτωση που το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργεί καθώς επίσης και περίοδος διόρθωσής του κυρίως πριν αλλά και μετά τον αγώνα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας και ελέγχου των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί ένα δεύτερο μέτρο για την αποτροπή έκνομων πράξεων εντός του χώρου του γηπέδου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, καταργούμε την ανωνυμία που είναι βασική συνιστώσα για την ανάπτυξη παραβατικής συμπεριφοράς και προστατεύουμε τον αθλητισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι διατάξεις αναφορικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις λέσχες φιλάθλων.

Πιο συγκεκριμένα θεσπίζεται η ύπαρξη μόνο μίας λέσχης ανά ομάδα, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί με τη συναίνεση της ΠΑΕ και θα έχει την έδρα της εντός της ΠΑΕ. Επιπλέον διευρύνεται η προσβασιμότητα στο Ψηφιακό Μητρώο λεσχών Φιλάθλων στο οποίο αποκτούν πρόσβαση οι αστυνομικές αρχές.

Επιπλέον, εξειδικεύονται διαδικασίες αναφορικά με τη σύνθεση του ΔΣ της Λέσχης και του Μητρώου των μελών της και προωθούνται κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβατικές συμπεριφορές.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγονται διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παρότρυνσης, υποκίνησης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων και φαινομένων βίας. Για την επιβολή των κυρώσεων αρμόδιο όργανο ορίζεται η ΔΕΑΒ.

Επιπλέον εξειδικεύονται ειδικές περιπτώσεις επιβολής κυρώσεων όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ρίψης εύφλεκτων αντικειμένων όπως φωτοβολίδες, καπνογόνα ή βεγγαλικά,  ή σε περιπτώσεις παράνομης εισόδου θεατή κ.α.

Ταυτόχρονα εισάγεται σχετική διάταξη με την οποία απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποθαρρύνουμε δηλώσεις, ανακοινώσεις και εν γένει πράξεις παρότρυνσης στη διάπραξη αδικημάτων βίας σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού, των προσώπων που συγκροτούν τα όργανα

διαιτησίας του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικώς των διαιτητών, των μελών διοίκησης της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας με μόνο στόχο να σταματήσουμε την τοξικότητα μέσα από το δημόσιο διάλογο.

Με τις προαναφερθείσες διατάξεις η κυβέρνηση δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των αθλητικών συναντήσεων. Κάνουμε μία προσπάθεια να καταστήσουμε σαφές ότι όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ότι ο μόνο κερδισμένος θα είναι η φανέλα.

Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου θεσπίζουμε το πληροφοριακό σύστημα e-ΚΟΥΡΟΣ, μία ψηφιακή πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ως σκοπό την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού. Προωθεί ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση των διοικητικών βαρών στη λειτουργία των αθλητικών φορέων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΚΟΥΡΟΣ είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση η οποία αξιοποιεί  όλα τα δεδομένα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και έτσι δημιουργείται ένα σημείο συγκέντρωσης όλου του αθλητισμού. Μία εφαρμογή ελεύθερα προσβάσιμη από όλους, για κάθε αθλητή για κάθε αθλούμενο.

Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας προωθείται η χαρτογράφηση των αθλητικών σωματείων και εγκαταστάσεων, η ψηφιακή διαχείριση των προγραμμάτων άθλησης για όλους και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών σε προγράμματα αθλητισμού και σωματικής άσκησης. Οι πρώτες εκθέσεις από την ανάπτυξή της θα παρουσιαστούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγει και κάποιες διορθωτικές διατάξεις όπως για παράδειγμα διάταξη αναφορικά με την εναρμόνιση της θητείας των μελών των Δ.Σ. των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων με αυτή των προέδρων αυτών, προωθεί θέση Συντονιστή γενικού Διευθυντή για το Καυτατζόγλειο Στάδιο προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι ενέργειες και τα έργα ώστε το εν λόγω Στάδιο να καταστεί ασφαλές και σύγχρονο.

Επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε προπονητές των οποίων οι αθλητές έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε Παγκόσμια πρωταθλήματα ή σε Ευρωπαϊκά να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος Α Επιπέδου χωρίς να απαιτείται απολυτήριο λυκείου.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την εναρμόνιση των καταστατικών των αθλητικών σωματείων για 6 μήνες με συγκεκριμένα άρθρα του βασικού ν. 2725/1999 ενώ την ίδια στιγμή προωθούμε την επιχορήγηση σχολικών ομάδων από το Δήμο ύστερα από σχετική απόφαση του οικείου Δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα από τη συμμετοχή τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι διανύουμε μία Ολυμπιακή χρονιά, και προκειμένου τα αθλητικά σωματεία να ανταποκριθούν στα σχετικά αυξημένα έξοδα επεκτείνεται και για το έτος 2024 η εξαιρετική πρόβλεψη ότι το ποσοστό των εσόδων που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, και την επιχορήγηση αυτών είναι ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχει ένα και μόνο στόχο:  Nα συμβάλλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της αθλητικής μας νομοθεσίας. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει με αυστηρότητα το φαινόμενο της οπαδικής βίας και προάγει το σύνολο του αθλητισμού με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, μπορεί να πούμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς ωστόσο να αλλάξουμε στην πραγματικότητα τίποτα, χωρίς να κουνήσουμε ούτε πέτρα. Δεν είμαστε όμως για αυτό εδώ. Η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε και εμείς έστω ένα «λιθαράκι» στο μονοπάτι της βελτίωσης της ζωής των συμπολιτών μας. Εάν εμείς εδώ μέσα βρούμε κοινό  βήμα θα καταφέρουμε πάντως περισσότερα. Η συνεργασία και η συντονισμένη δράση θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειά μας για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα