16.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η ιστορία του Παραρτήματος Πατρών στον αντιδιδακτορικό αγώνα του ’73 – Τα τανκς, ο ραδιοφωνικός σταθμός και η μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα!

Το «Εδώ Πολυτεχνείο… Πάτρας» ακούστηκε και στην Πάτρα!

Έχουν γραφεί πολλά για το… «Πολυτεχνείο» που θα τιμήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη. Αλλά εκείνο που δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα, (για να μάθουν και οι νεότεροι), είναι πως το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν ο σημαντικότερος «σταθμός» αντιδικτατορικού αγώνα, μετά την Αθήνα.

  • Ότι και την Πάτρα ακούστηκε το… «Εδώ Πολυτεχνείο»! Από τον ραδιοφωνικό σταθμό που φοιτητές έστησαν στο Δασύλλιο.
  • Ότι και στην Πάτρα θα έβγαιναν τανκς αλλά τελευταία στιγμή η έξοδος τους από το στρατόπεδο απετράπη.
  • Αλλά και ότι στην Πάτρα διοργανώθηκε η πιο μεγάλη, ίσως πανελλαδικά, αυθόρμητη διαδήλωση!

 Δυστυχώς είναι λιγοστό το φωτογραφικό υλικό από τις καταλήψεις του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κορίνθου, όμως τεράστια η ιστορική του αξία. Υπάρχουν ωστόσο τα βιβλία με μαρτυρίες πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου (πχ: βιβλίο Δημήτρη Κοσμόπουλου με τίτλο: «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα).

Που το σταθερό όλα αυτά τα χρόνια παράπονό τους είναι ότι δεν προσδόθηκε επισημότητα στην επέτειο του αγώνα τους, ο οποίος πέρα από τα τανκς, κατά τα άλλα υπήρξε αντάξιος της αντίστασης των φοιτητών της Αθήνας.  

Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν, το… «Εδώ Πολυτεχνείο των Πατρών» είχε εξίσου μεγάλη απήχηση με το «Εδώ Πολυτεχνείο» της Αθήνας.

Αν θελήσουμε να αποδώσουμε επιγραμματικά τις χαραγμένες στιγμές θα ανατρέξουμε στα εξής:

  1. Τανκς υπήρχαν και στην Πάτρα. Ήταν με αναμμένες μηχανές στο ΚΕΤχ στα Σύνορα. Ξεκίνησαν να κινηθούν προς το Παράρτημα της Κορίνθου στις 16 Νοέμβρη 1973 αλλά τελικά σταμάτησαν στην πύλη του στρατοπέδου λόγω έντονης διαφωνίας των εδώ Αστυνομικών Αρχών.
  • Το «Εδώ Πολυτεχνείο» ακουγόταν από πατρινούς φοιτητές μέσω του ραδιοφώνου που είχε στηθεί στο Δασύλλιο, εκεί όπου στεγάζεται η ΕΡΑ. Υπεύθυνοι λειτουργίας ήταν οι Χριστόδουλος Λέφας και Αντώνης Τσιρουνάκης.
  • Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια συνέλευση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή φοιτητών, με απόφαση την κατάληψη του παραρτήματος.
  • Στις 16 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στη διάρκεια της Χούντας.

Είχε συμμετοχή 9.000 – 10.000 ατόμων! Η πορεία έγινε από το Παράρτημα (Κορίνθου) έως την πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Η διαδήλωση προκάλεσε «μούδιασμα» στις Αστυνομικές δυνάμεις που αποσβολωμένες δεν προχώρησαν σε καμιά αντίδραση. Επιστρέφοντας στο παράρτημα, οι φοιτητές πληροφορούνται για τα επεισόδια στην Αθήνα και αντιδρούν, ενώ αστυνομικοί συγκεντρώνονται στο Παράρτημα Πατρών.

Οι φοιτητές πληροφορούνται ότι τα τανκς ξεκινούν από το ΚΕΤχ. Ευτυχώς, δεν προχώρησαν. Στο μεταξύ, οι οχυρωμένοι εντός του Παραρτήματος φοιτητές αρχίζουν να βγαίνουν από το κτίριο, σε παρέες για να μη γίνει αντιληπτό πως γίνεται εκκένωση. Τους βοηθούν γείτονες από διπλανά κτίρια. Μια γειτόνισσα, στην Κανακάρη και Αράτου, μετέτρεψε την ταράτσα του διπλανού στο Παράρτημα σπιτιού της σε πέρασμα διαφυγής για τους φοιτητές, με κίνδυνο τη σύλληψή της.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ ’73

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο αγώνας των φοιτητών στην Πάτρα ξεκινήσει πολύ πριν τα γεγονότα του Νοέμβρη. Από τον Γενάρη του ’73.

  • Ιανουάριος ’73

Γίνεται έκτακτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την κατάργηση τη στράτευση φοιτητών και αίτημα την κατοχύρωση πανεπιστημιακού ασύλου.

 Φεβρουάριος ’73

Το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου συγκεντρώνονται 1.300 φοιτητές στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος και κάνουν Γενική Συνέλευση 16 ωρών! Εκλέγεται Επιτροπή με πρόεδρο τον Α. Ταγκαλάκη. Μιλούν στη συνέλευση εκατοντάδες φοιτητές. Αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα.

  • Μάρτιος ’73

Εκδίδεται Αστυνομική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει παράνομη τη συγκέντρωση φοιτητών εντός διδακτικών αιθουσών ή στο προαύλιο. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε να κλειδώσει το κτίριο. Συλλαμβάνονται 14 φοιτητές. Συμφοιτητές τους απαντούν με πορεία. Έξω από το Παράρτημα γίνονται τα πρώτα, πανελλαδικά, άγρια επεισόδια με αστυνομία.

  • Νοέμβρης ’73

14 Νοέμβρη: Το Παράρτημα είναι σε κατάληψη.

15 Νοέμβρη: Γενική συνέλευση με πάνω από 1.000 φοιτητές και Εκλογή 12μελούς Επιτροπής Αγώνα (Πρόεδρος: Κώστας Βογιατζής και Μέλη: Κ. Ευαγγελάκος, Δ. Βεργίδης, Δ. Τσίγκας, Τζ. Καππάτου, Χρ. Λέφα, Γ. Πουντουράκης, Α. Μπαστάκης, Ν. Ηλιόπουλος, Β. Μιχολός, Α. Τσουρινάκης και Μ. Ζουρνάς). Οι Πατρινοί φέρνουν τρόφιμα και φάρμακα, στο Φρούριο. Ακούγονται διαρκώς συνθήματα από τα μεγάφωνα…

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ “palia patra”:

Από-την-πίσω-πλευρά-της-Κανακάρη-100-μέτρα-πιο-πέρα-η-τότε-Ασφάλεια-Πατρών
Κορίνθου και Κολοκοτρώνη, γεμάτη φοιτητές και κόσμο
Άποψη από την Κανακάρη και Κολοκοτρώνη
Φοιτητές στη συμβολή Αράτου και Κορίνθου, σε απόσταση αναπνοής από την Αστυνομία
Συγκέντρωση στην Κορίνθου μπροστά από το Παράρτημα

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα