11.3 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η ιστορικός Βάνα Πεντεβή μας υποδέχεται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στο Αίγιο (φωτο)

Της Αντωνίας Ρηγάτου

Είναι Παρασκευή πρωί  και ώρα 10:00 μ.μ. Το Aigiovoice επισκέπτεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο «Ανδρέας Λόντος» στην οδό Δεσποτοπούλων 2 στο Αίγιο. Στην είσοδο του Μουσείο μας περιμένει η ιστορικός, φιλόλογος η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Βάνα Πεντεβή.

To Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 από την Iστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας με την βοήθεια της δυναμικής Βάνας Πεντεβής.

Στο πέτρινο κτίριο στεγάζονται και το Λαογραφικό και το Ιστορικό Μουσείο που είναι κτίριο πολλών χρόνων και συνδέεται με την οικογένεια του Ανδρέα Λόντου. Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι το Μουσείο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο το 1998.

Στον ισόγειο βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο. Το Μουσείο αυτό περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και οικομηχανές υπαίθρου, αντικείμενα από την αγροτική και ποιμενική ζωή, αργαλειούς, υφαντά και διάφορα εργαλεία υφαντικής.

 Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου διακρίνεις  διάφορα φορέματα κυριών της εποχής 1920 έως το 1960.

Στην δεύτερη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου συναντάς το αργαλειό, ταγάρια, εργαλεία επεξεργασίας μαλλιού και γυναικείες καθημερινές ενδυμασίες της ορεινής Αιγιαλείας εκείνης της εποχής.

Στην τρίτη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου συναντάς κεραμικά και αγροτικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους οι Αιγιαλείς.

Στην τέταρτη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου διακρίνονται η γωνιά από το καπνοπωλείο-ουζερί του Αιγίου, υπάρχει το παντοπωλείο του Στασινόπουλου στο Αίγιο, κεραμικά και σκεύη χρηστικά αντικείμενα από το παραδοσιακά σπίτια στο Αίγιο.

Στην εικόνα που ακολουθεί διακρίνεται η γωνιά από καπνοπωλείο – ουζερί του Αιγίου του 1930. Τον πίνακα ζωγράφισε ο Κωνσταντίνος Φανέλλης.  Ο Φανέλλης είναι ένας από τους μεγαλύτερους νεοαναγεννησιακούς ζωγράφους. Αγιογράφησε τον ναό της Φανερωμένης στο Αίγιο, καθώς έργα του βρίσκονται στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.

Βγαίνοντας από το Λαογραφικό Μουσείο ανεβαίνεις την εξωτερική πέτρινη σκάλα και φτάνεις στον πρώτο όροφο στο Ιστορικό Μουσείο. Στο δεξί σου χέρι βρίσκεται η πρώτη αίθουσα του Μουσείου «Επανάσταση 1821». Σε αυτή την αίθουσα βλέπεις την σημαία του μεγάλου ξεσηκωμού που την ύψωσε ο Ανδρέας Λόντος, την χάρτα του Ρήγα Φεραίου, πίνακες που απεικονίζουν τον Ανδρέα Λόντο, προύχοντα της Βοστίτσας, Στρατιωτικό και Πολιτικό από τους Πρωταγωνιστές της Επανάστασης.

Στην δεύτερη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου, διακρίνεις εκθέματα με θεματική τους Βαλκανικούς πολέμους, τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στρατιωτικές στολές με παράσημα και οι στολές, όπως η αυθεντική μεταξωτή στολή Όλγας έχουν την τιμητική τους.

Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στους Αιγιαλείς συγγραφείς. Σε αυτήν, υπάρχουν αρχεία που κοσμούν την αίθουσα από τον χώρο της  λογοτεχνίας, του θεάτρου, της λαογραφίας. Την τιμητική τους έχουν τα φωτογραφικά άλμπουμ του Σπύρου Γιαννακόπουλου.

Στην τέταρτη αίθουσα στο Ιστορικό Μουσείο θα συναντήσεις το πρώτο φαρμακείο του Αιγίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1844.

Στη αίθουσα αυτή, λειτουργεί και αναγνωστήριο – βιβλιοθήκη του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή έχει βραβευτεί για την συνολική προσφορά της στο να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ως επίσημη αργία για την Αιγιάλεια, αλλά και ως η πρώτη πολιτική πράξη για την απελευθέρωση των υποδουλωμένων Ελλήνων.

Στην πέμπτη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου θα συναντήσεις εκθέματα από την περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής που η πόλη βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας με τη συμμετοχή των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση καταβάλλοντας βαρύ τίμημα στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Στην τελευταία αίθουσα του Μουσείου θα δεις κειμήλια των κυρίαρχων οικογενειών και σταφιδέμπορων. Αναπτύσσεται η αστική τάξη και αναδεικνύονται οι οικογένειες κυρίως του Παναγιωτόπουλου, του Πολυχρονιάδη, του Πετρόπουλου και του Μεσηνέζη. O τρόπος ζωής των κατοίκων του ακολούθησε τον τρόπο ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Σύμβολο του Μουσείου είναι  το μνημείο του Ανδρέα Λόντου όπου στην βάση του μνημείου βρίσκονται τα οστά του.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο επισκέπτονται πολλά σχολεία καθημερινά. Είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό καθημερινά από τις 8:30 έως 13:30 (εκτος του Σαββάτου και της Κυριακής).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα